Ford: Ne roboti umesto radnika, već egzoskelet / VIDEO

Iako su mnoge operacije na proizvodnim trakama u automobilskoj industriji poverene robotima, na nekim pozicijama čovek je i dalje nezamenjiv. Ali i njemu je često potrebna mehanizovana pomoć.

Podeli
Screenshot YouTube
Screenshot YouTube

Zato je Ford u saradnji sa kompanijom Ekso Bionics razvio specijalni egzoskelet za gornji deo tela, koji treba da olakša izuzetno naporan i jednoličan posao pojedinim radnicima na fabričkim trakama.

Uređaj nazvan EksoVest funkcioniše tako što pruža podršku i pomaže radniku prilikom podizanja ruke, dok on obavlja zadatke koji zahtevaju da mu ruke u dužem periodu budu podignute iznad glave.

EksoVest, koji je relativno lagan i udoban za nošenje, obezbeđuje dodatnu silu za podizanje i održavanje ruke u gornjem položaju.

"Moja radna pozicija podrazumeva držanje ruku iznad glave i kada dođem kući posle posla često osećam bolove u leđima, vratu i ramenima”, kaže Pol Kolins koji radi u Fordovoj fabrici.

Kolins je jedan od zaposlenih koji učestvuju u pilot-programu i kaže da mu EksoVest pomaže se bolovi smanje i da sačuva energiju za aktivnosti sa svojom porodicom kada se posle posla vrati kući.

Ford je izračunao da pojedini radnici u njegovim fabrikama prilikom obavljanja posla svakodnevno podignu ruke i po 4.600 puta, odnosno oko 1.000.000 puta godišnje. Kako bi smanjio opterećenje koje organizam ovih radnika trpi, Ford je započeo testiranje EksoVesta u dve svoje fabrike u Sjedninjenim Državama.

Vesti

Opel ima novi plan za najvažnije afričko tržište

Osim što će svoja vozila prodavati uz pomoć novog partnera, Opel sprema “ofanzivu” novih modela u Južnoj Africi. Istovremeno, bivši vlasnik ove nemačke auto-marke, General Motors, odlučio je da sa južnoafričkog tržišta od 1. januara 2018. povuče svoj brend Chevrolet.

Vesti četvrtak 23.11. 12:55 Komentara: 0

Ford Kuga N1 za firme i preduzetnike

Ford je u svojoj prodajno-servisnoj mreži u Srbiji ponudio preduzećima, preduzetnicima i svim pravnim subjektima koji imaju pravo na povrat poreza na dodatu vrednost, SUV model Kuga u N1 verziji po ceni od 16.125 evra, u dinarskoj protivvrednosti, bez PDV-a.

Vesti sreda 22.11. 12:06 Komentara: 18
strana 1 od 1286 idi na stranu