MUP uklanja kamere iz patrolnih vozila

Ministarstvo unutrašnjih poslova postupiće po rešenju poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljuba Šabića, kojim se nalaže uklanjanje kamera korišćenih za snimanje policijskih službenika i osoba zaustavljenih u postupku kontrole saobraćaja. To ćemo učiniti, iako se ovaj sistem pokazao kao efikasno sredstvo u suzbijanju korupcije, saopštio je zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije Vladimir Rebić.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 13.05.2014.

17:08

Default images

Rebić je u izjavi dostavljenoj medijima objasnio da je saobraćajna policija zakonsko ovlašćenje za uvođenje tih kamera našla u Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, te da su one uvedene kako bi dokumentovale prekršaje, ponašanje učesnika u saobraćaju i sprečile korupciju.

"Rešenje poverenika odnosi se samo na kamere koje su snimale ponašanje policijskog službenika i kontrolisanog lica nakon zaustavljanja, dok na sve druge kamere koje saobraćajna policija koristi poverenik nije stavio zabranu korišćenja", objasnio je Rebić.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući ovom sistemu značajno je smanjen stepen korupcije, a jedan od mogućih sledećih koraka je predlaganje izmena zakona o policiji i uvođenje eksplicitnog ovlašćenja za policijske službenike, budući da je poverenik izneo stav da ovakav način snimanja nije u skladu sa zakonom.

"Ostaje nam nada da ćemo ponovo uvesti ovaj sistem u rad jer tako bi se bez sumnje doprinelo smanjenju korupcije", kazao je Rebić.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti naložio je, naime, MUP-u da prestane sa nedozvoljenom obradom podataka o ličnosti policijskih službenika i građana koji su kontrolisani putem kamera ugrađenih u patrolna vozila, kao i putem uređaja za audio snimanje instaliranih na opremi i uniformi službenika saobraćajne policije.

Ustav Srbije nalaže, kako objašnjava poverenik, da se obrada podataka o ličnosti uređuje zakonom, a vid obrade podataka koji je u ovom slučaju bio predmet razmatranja nije uređen nijednim zakonom.

Pročitajte zbog čega poverenik Šabić smatra da policijske kamere u presretačima ugrožavaju bezbednost saobraćaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: