Škoda u Frankfurtu: Rapid Spaceback i osveženi Yeti

Na 65. međunarodnom salonu automobila u Frankfurtu, Škoda je predstavila kompaktniju verziju modela Rapid i restilizovani crossover Yeti.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.07.2013.

12:58

Default images

Ako se posmatra sa prednje strane, Rapid Spaceback izgleda kao klasični Rapid, kojeg je Škoda predstavila 2012. Razlike između dva automobila praktično počinju tek kod "C" stuba.

Dizajn zadnjeg dela novog Škodinog modela smešta ovaj automobil negde između hečbeka i karavana, s tim što je Spaceback kraći od standardnog Rapida za 18 cm, dok je zadržano isto međuosovinsko rastojanje od 2.602 mm. Zbog toga u Škodi tvrde da putnici na zadnjim sedištima neće biti uskraćeni za prostor koji poseduje duža, limuzinska verzija.

Ipak, skraćenje se odrazilo na zapreminu prtljažnog prostora koji kod modela Spaceback iznosi od 415 do 1.380 litara, u zavisnosti da li su zadnja sedišta podignuta ili spuštena, što se opet može smatrati dobrim rezultatom u okviru klase.
Dosta se vodilo računa i o bezbednosti automobila, tako da Rapid Spaceback već u osnovnom paketu kao standard ima prednje i bočne vazdušne jastuke, vazdušne zavese, ABS, ESC sisteme i pojaseve sa predzatezačima u tri tačke oslonca. Kao opcija u ponudi su između ostalog i sistem za daljinsku kontrolu pritiska u gumama, ksenonski farovi, svetla za maglu sa skretanjem snopa prilikom zaokretanja točkova u krivinama, hill hold funkcija...

Poznati su i motori koji će pogoniti Rapid Spaceback. Reč je o četiri benzinske i dve dizel jedinice koje su dostupne i kod sedan verzije.

Najslabiji 1.2 litarski trocilindrični MPI razvija 75 ks i 112 Nm obrtnog momenta, turbo-punjeni 1.2 litarski TSI ima dve verzije – sa 86 ks i 160 Nm, i sa 105 ks i 175 Nm, dok je najsnažniji benzinski motor u Rapidu Spaceback 1.4 litarski TSI sa 122 ks i 200 Nm obrtnog momenta.

Što se tiče dizelaša, tu je 1.6 litarski TDI koji u osnovnoj varijanti razvija 90 ks i 230 Nm, a u snažnijoj 105 ks i 250 Nm. U Škodi izdvajaju GreenLine TDI verziju sa 90 ks za koju tvrde da u kombinovanom režimu prosečno troši svega 3,8 l/100 km uz CO2 emisiju od 99 g/km.
Nakon frankfurtske premijere, Rapid Spaceback u prodajne salone u Evropi stiže u oktobru mesecu, kada će biti poznata i cena ovog modela.

Škoda će kupcima ponuditi širok izbor opreme, od najjeftinije osnovne verzije, do top model sa bogatim paketom koji uključuje i opcioni panoranski stakleni krov. Kod ove verzije, koja je vizuelno veoma atraktivna, produženo je i staklo na vratima prtljažnika tako da se ono pruža ispod gornje linije stop svetala.
Uniformizacija game češke automobilske marke nastavljena je sa modelom Yeti. Četiri godine nakon lansiranja, Škoda će kupcima ponuditi redizajniranu verziju ovog crossovera.

Od aktuelne verzije Yeti za 2014. najviše se razlikuje po promenama na prednjem delu vozila. Maska hladnjaka i amblem u skladu su sa najnovijiom generacijom Škodinih automobila, poput modela Rapid i Octavia III. Sve što je bilo zaobljeno, sada je dobilo ugaone forme, poput novih bi-ksenonskih farova i dnevnih LED svetala, a u skladu sa ovim trendom restilizovan je i prednji branik.
Na zadnjem delu automobila preoblikovan je donji deo vrata prtljažnika, koja sada stilski podesećaju na već pomenute nove Škodine modele, a promenjen je i dizajn stop svetala i oblik branika.

Škoda će kupcima ponudi dve stilski različite verzije - model koji je svojim izgledom i zaštitnim dodacima više prilagođen za vožnju van asfalta, i varijantu namenjenu pre svega urbanom okruženju. Odstojanje od zemlje isto je kod obe verzije i iznosi 180 mm.

Yeti za 2014. raspolaže prtljažnikom od 405 l, dok se obaranjem sedišta njegova zapremina može povećati na maksimalnih 1.760 l. Prtljažni prostor podeljen je na dva dela horizontalnom prekrivkom, a gepek je osvetljen LED sijalicom.

U Škodi kažu da je restilizovani Yeti prvi koji će kao opciju u ponudi imati zadnju kameru, kao asistenciju prlikom parkiranja i vožnje u rikverc.
Kupcima će biti dostupna tri benzinska i četiri dizel motora čija će se snaga kretati u rasponu od 105 ks u 1.2 TSI verziji, do 170 ks u modelu sa 2.0 litarskim TDI dizelašem.

U zavisnosti od izbora motora, pored prednjeg u ponudi će biti i 4x4 pogon. Snaga će se prenositi na točkove pomoću šestostepenog manuelnog menjača ili šestobrzinske, odnosno sedmobrzinske automatske DGS transmisije.

Najštedljiviji je GreenLine model, opremljen 1.6 litarskim TDI motorom sa 105 ks i ima pogon na prednje točkove. U kombinaciji sa manuelnim menjačem ovaj Yeti prosečno troši od 4,6 l/100 km i CO2 emisiju od 119 g/km.

Više fotografija sa auto-salona u Frankfurtu možete pogledati u Galeriji.

Pratite naš specijal - Sajam automobila u Frankfurtu 2013.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: