Automobili

Četvrtak, 20.12.2012.

11:38

Nova nomenklatura Infinitija

Infiniti je predstavio novi sistem obeležavanja za svoje modele koji će se primenjivati od 2013. godine (modelska 2014.). Tako će limuzine, kupei i kabrioleti od sada ispred dvocifrenog broja imati imati slovo Q, a SUV i krosover modeli slova QX.

Izvor: B92

Default images

Prema novoj nomenklaturi, Infiniti M sedan dobiće novi naziv, Q70, kupe i kabriolet modeli koji su imali oznaku serije G, sada će se zvati Q60, a nova luksuzna sportska limuzina koja će imati premijeru na auto-salonu u Detroitu u januaru 2013, biće Q50.

Kada je reč o SUV modelima, bivši QX sada je QX80, FX je preimenovan u QX70, JX u QX60, a najmanji krosover koji je imao oznaku EX, dobio je naziv QX50.

Iako je ova odluka izazvala negodovanje zaljubljenika u Infiniti, kako objašnjava predsednik kompanije, Johan de Nysschen, ona je bila neizbežna.

"S obzirom da uskoro planiramo lansiranje više novih modela, shvatili smo da će nam ubrzo ponestati slobodnih kombinacija, koje nisu zaštićena imena, za alfanumeričke oznake kakve smo do sada koristili", rekao je on.
Nova nomenklatura
Johan de Nysschen kazao i da je dosadašnje obeležavanje modela gde se nakon slova nalazio broj koji označava zapreminu motora, zbunjivalo ljude.

Na primer, na osnovu oznake modela M56 (sa 5.6 litarskim V8 agregatom) moglo bi se pomisliti da taj automobil ima snažniji motor od recimo verzije M30 (3.0 litarski V6). U stvarnosti M30, iako sa motorom manje zapremine, raspolaže sa više snage (557 ks) u odnosu na naizgleda jači M56 (čiji motor ima 426 ks).

Istraživanja kompanije pokazala su da je dodatni problem stvaralo to što kupci na osnovu imena modela nisu mogli da saznaju gde se on nalazi u hijerarhiji celokupne game Infinitija.

Iako objašnjenje koje je izneo Johan de Nysschen neće zadovoljiti svakog, on je naglasio da će odluka o promeni načina obeležavnja modela, ma kako bila teška, doprineti da kupci imaju bolju percepciju o ovom automobilskom brendu i osigurati mu uspešniju budućnost.

Vozili smo Infiniti FX30d S.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: