Automobili

Četvrtak, 26.04.2012.

10:49

Naslednik McLarena F1

Nakon najava da McLaren priprema novu verziju legendarnog modela F1, pojavile su se i prve “špijunske” fotografije test prototipa ovog superautomobila.

Izvor: B92

Default images

Naslednik McLarena F1 nosi kodnu fabričku oznaku P12, a, iako je prototip na fotografijama gotovo putpuno zamaskiran, na zadnjem delu automobila uočljiv je veliki, centralno postavljeni auspuh čiji je položaj karakterističan za izduvne cevi na prvoj generaciji modela F1.

U odnosu na svog prethodnika, u čijoj kabini je pored vozača bilo mesta i za još dva putnika, P12 će biti klasičan dvosed.

McLaren P12 imaće modifikovanu verziju šasije sa modela MP4-12C koja je izrađena od ugljeničnih vlakana i laganu, aerodinamičnu karoseriju.
Dok je originalni F1 imao BMW-ov 6.1 litarski atmosferski V12, P12 će pokretati McLarenov V8 turbo agregat koji će razvijati preko 700 ks.

Uz ovaj motor, naslednik modela F1 mogao bi da dobije i sistem obnavljanja kinetičke energije kočenjem (KERS), koji se koristi u bolidima Formule 1.

Očekuje se da će se McLaren P12 pojaviti na tržištu pre 2015. godine, a glavni rival će mu biti budući top model Ferrarija koji italijanski proizvođač priprema kao zamenu za model Enzo.

Pročitajte više o modelu McLaren F1.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: