Mazda: Novi rotacioni motor malo verovatan

Uprkos ranijim najavama o razvoju nove generacije rotacionih motora, iz Mazde stiže vest da je proizvodnja ovakvih agragat za sada praktično neizvodljiva.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 19.11.2013.

12:39

Default images

U razgovoru za Automotive News, izvršni direktor Mazde, Masa-michi Kogai, rekao je da kompanija trenutno ne planira razvoj novog rotacionog motora, po kome je japanski proizvođač nekada bio poznat u auto-industriji.

"Jednostavno, njegova proizvodnja danas ne bi bila ekonomski održiva", objašnjava Masa-michi Kogai.

Prema njegovim rečima, da bi jedan takav motor opravdao ulaganja u razvoj i proizvodnju bilo bi potrebno da se ugrađuje u najmanje 100.000 automobila godišnje, što je u sadašnjim okolnostima neostvarivo.

"Ipak, to ne znači da smo potpuno zatvorili vrata tehnologiji rotacionih motora u budućnosti", zaključio je Masa-michi Kogai uz napomenu da ovi motori imaju široku mogućnost primene i da osim benzina, kao pogonsko gorivo mogu da koriste i vodonik i kerozin.

Podsećamo, Mazda je okončala proizvodnju rotacionih motora kada je u junu 2012. sa proizvodne trake sišao poslednji primerak modela RX-8.

Pročitajte više o Mazdi RX-8 i rotacionim motorima te kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: