Automobili

Utorak, 25.10.2011.

12:30

Nova Mazda 6?

Mazda će predstaviti koncept Takeri na tokijskom sajmu automobila u novembru 2011. Očekuje se da će ovaj model biti osnova za novu Mazdu 6 koja će se pojaviti 2013.

Izvor: B92

Default images

Nakon modela CX-5 i Mazda Takeri pokazuje nove tendencije u dizajnu ovog japanskog proizvođača. To se najviše primećuje na velikoj maski hladnjaka, oivičenoj metalik lajsnom koja se nadovezuje na gornju liniju farova. Čitav prednji deo sada ima agresivniji, sportski izgled.

Mazda Takeri projektovana je kao sedan sa 4 vrata, a planira se razvoj hatchback i caravan varijante, koje će upotpuniti gamu buduće Mazde 6.

Što se motora tiče, ovaj Mazdin koncept biće opremljen SKYACTIVE-D 2.2 litarskim dizelašom od 173 KS, koji se već koristi u CX-5. Takeri će imati i stop-start sistem, kao i prvi Mazdin sistem za regeneraciju energije pri kočenju. Ovaj uređaj, prilikom kočenja, pretvara kinetičku energiju u električnu. Struja, koja se na taj način dobija, koristi se za napajanje električnih uređaja u automobilu. Time se smanjuje opterećenje motora, a ujedno i potrošnja goriva.

Mazda je, kao i na modelu CX-5, primenila nove materijale u proizvodnji šasije, što je dovelo do toga da koncept Takeri bude lakši nego što bi inače bio. Uz sve gore navedene sisteme i uz poboljšanu aerodinamiku, u Mazdi kažu da je postignuta znatno niža potrošnja goriva.

Predstavljena Mazda CX-5

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: