Novosti iz BMW-a: M6 kabrio i restilizovani X3

Bavarski proizvođač planira da ove jeseni na tržište lansira nekoliko noviteta. Najavljeno je kabriolet izdanje M klase sa prestižnom motorizacijom i osvežavanje terenskog modela X3 oplemenjeno novim pogonom, te dodatnim bezbednosnim sistemima.

Piše: Aleksandar Babić

Automobili

Izvor: B92

Subota, 01.07.2006.

08:41

Default images

BMW M6 kabrio

BMW ga naziva neuporedivo dinamičnim i neuporedivo atraktivnim, automobilom snova koji će entuzijaste usrećiti impozantnom snagom i prefinjenim stilskim formama kabrioleta. Bavarci kažu da je ovaj spoj "sportskih gena slova M" i komfora i elegancije BMW-a 650i kabrio jedan od najfascinantnijih i najekskluzivnijih automobila ikada napravljen.
Model M6 kabrio, najbrži BMW sa "otvorenim nebom" premijerno će nastupiti na Britanskom međunarodnom salonu automobila u drugoj polovini jula. Pokreće ga petolitarski V10 motor koji je žiri sačinjen od 60 stručnih novinara proglasio za "najbolji u klasi od preko četiri litra zapremine", "motor sa najboljim performansama 2006." i za apsolutnog pobednika, odnosno "najbolji međunarodni agregat godine" drugu godinu zaredom.

Ovaj, priznanjima ovenčani, motor oslobađa 507 KS pri 7.750 o/min, što automobilu omogućava ubrzanje od 0-100 km/h za 4,8 sekundi. Maksimalni obrtni moment iznosi 520 Nm pri 6.100 o/min. Najviša brzina je elektronski ograničena na 250 km/h.
O zaustavljanju "nemani" brinu se ventilisani diskovi prečnika 370, odnosno 374 mm, a zaustavni put od 100 do 0 km/h iznosi 36 metara. Sportski dizajn M6 kabrija podvlače felne od 19 inča, a uz sve to idu i niskoprofilni pneumatici, napred dimenzija 255/40, a pozadi 285/35.
Snaga se prenosi preko sedmostepenog sekvencijalnog menjača sa Drivelogic funkcijom, već viđenom u modelima BMW M5 i M6 kupe. Drivelogic omogućuje vozaču izbor od 11 različitih opcija izmene stepena prenosa, pet u automatskom i šest u manelnom modusu. Kada je sistem podešen na najbržu izmenu, M6 kabrio "šaltuje" za samo 50 milisekundi.
BMW-ovi već etablirani sistemi, kao što su varijabilni M diferencijal i M verzija dinamičke kontrole stabilnosti, obezbeđuju visoku stabilnost u vožnji, optimalni nivo trakcije i potpuno iskorišćenje dinamičkih sposobnosti automobila.

Varijabilni diferencijal u ekstremnim situacijama omogućuje i prenos celokupnog pogona na jedan od zadnjih točkova. DSC sistem u "dinamik" modu omogućuje sportski orijentisanim vozačima da "dođu na svoje".  Elektronski kontrolisano oslanjanje pruža tri vrste izbora, u rasponu od sportski tvrdog do komfornog.
Troslojna konstrukcija krova ima središnji sloj od poliuretanske pene, što bi trebalo da obezbedi nivoe akustičke i termalne zaštite slične onim koje nudi i kupe sa tvrdim krovom.
U zavisnosti od toga da li je krov spušten ili podignut, zapremina prtljažnika kreće se od 300 do 350 litara.

U skladu sa praksom bavarskog proizvođača da su BMW M automobili spoj visokih performansi i inteligentne upotrebe lakih materijala, prednji blatobrani izrađeni su od termoplastike, materijala lakšeg od aluminijuma, i dovoljno fleksibilnog da upije manje udare, dok su prednji i zadnji branici konstruisani od ugljeničnih vlakana.
Veći deo karoserije je kombinacija čelika i aluminijuma, brojne mehaničke komponente takođe su aluminijumske, a svi ovi materijali zajedno omogućuju najmoćnijem bavarskom kabrioletu da održi BMW-ov čuveni raspored težine u odnosu 50:50.

BMW X3 nove generacije

BMW je temeljno preradio X3, svog pulena u konkurenciji Sport Activity vozila. Nova verzija ne podrazumeva samo kozmetičke izmene, već nudi najsavremenije motore, te nova rešenja u transmisiji i na planu sigurnosti.

Paleta pogonskih agregata sada obuhvata pet različitih motora, dva benzinska i tri dizelaša.

Vrh ponude je trolitarski tvin-turbo dizel sa 286 KS i 580 Nm obrtnog momenta, razvijen iz motora upotrebljavanog u modelu BMW 535d.
Maksimalni obrtni moment leži u opsegu između 1.750 i 2.250 o/min, a motor se vrti sve do 4.400 o/min, što je neuobičajeno visoka turaža za dizel agregat. On BMW-u X3 3.0 sd daje gotovo sportska ubrzanja, jer ovaj od 0 do 100 km/h stiže za 6,6 sekundi, a dostiže maksimalnu brzinu od 240 km/h.

Ponudu novih šestocilindarskih motora u modelu X3 zaokružuju novi benzinci od 2,5 i 3 litra, koji oslobađaju 218, odnosno 272 KS. Oba agregata spadaju u najlakše serijski proizvedene šestocilindraše na svetu, budući da su izrađeni od aluminijuma i magnezijuma.

Za kupce koji bi da uravnoteže performanse i ekonomičnost, u ponudi ostaju "ulazna" dizel varijanta od 2 litra zapremine i 150 KS, kao i moćniji, već poznati trolitarski dizelaš od 218 KS.
Modeli BMW X3 3.0si i 3.0 sd, koriste šestostepeni automatski menjač, dok je u standardnoj ponudi svih ostalih varijanti šestostepeni manuelni. Automatik je opcija za sve modele sa šestocilindarskim agregatima.

Promene se nisu zadržale na motorizaciji i prenosu snage. Bavarski dizajneri sproveli su suptilno osveženje izgleda automobila. Tako je bubrežasti otvor hladnjaka nešto veći, prednji odbojnik i spojler su redizajnirani, dok zadnje svetlosne grupe, po aktuelnoj modi, sadrže led svetla. U unutrašnjоsti su upotrebljeni kvalitetniji materijali na centralnoj konzoli, a pedale su od nerđajućeg čelika, što treba da istakne novi karakter vozila.

Novi BMW X3 odlikuju i poboljšane bezbednosne karakteristike, jer ga krasi najnoviji sistem kontrole vuče. BMW-ov Dynamic Stability Control plus (DSC+) sada se ugrađuje kao standard, a povrh toga, obogaćen je dodatnim mogućnostima koje pojačavaju sigurnost.
Tako je zaustavni put pri iznenadnom kočenju kraći, jer sistem prepoznaje naglo dizanje noge sa pedale gasa, pa "priprema" kočnice za akciju. Po vlažnom vremenu, kočne pločice "suše" diskove tako što sa njih periodično skidaju tanki film vode.

Sistem kod vozila sa manuelnim menjačem pomaže i pri startovanju na uzbrdici, tako što koči automobil kratko vreme između otpuštanja pedale kočnice (ili spuštanja ručne) i pritiskanja gasa. Najzad, pošto DSC+ detektuje smanjenje efikasnosti kočenja usled pregrevanja, on reaguje dodavanjem potrebne sile kočenja.

U okviru DSC+ sistema, vozači će ubuduće moći da odaberu funkciju dinamičke kontrole vuče (DTC), koja omogućuje nešto ambiciozniju vožnju, jer kasnije stupa u dejstvo. Ova opcija uključuje se dugmetom na centralnoj konzoli.

Prva verzija BMW-a X3 prodata je u 260.000 primeraka, a nova varijanta će se na tržištu naći najesen, kada će biti poznate i cene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: