NASA "zapretila" proizvođačima automobila

NASA je u saradnji sa automobilskom industrijom razvila prototip električnog vozila Modular Robotic Vehicle (MRV). Iako pre svega namenjen svemirskim istraživanjima, MRV poseduje tehnologije i sisteme koje bi mnogi vozači rado videli u svojim "zemaljskim" automobilima.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.04.2015.

10:27

Default images

Mada na prvi pogled podseća na vozilo za golf terene, MRV je mnogo više od toga.

Pogone ga 4 elektromotora smeštena u točkove. Osim što svi točkovi imaju sopstveni pogon, svaki od njih može se zaokretati nezavisno od ostalih.

Na taj način, postižu se izvanredne manevarske sposobnosti - automobil se može vrteti u krug u mestu. Ova karakteristika ne samo što je zabavna, vozilom se može proklizavati na najneobičnije moguće načine, već je izuzetno korisna prilikom paralelnog parkiranja na malom prostoru.
MRV-om se može upravljati i daljinskim putem a njegova maršruta se može programirati unapred:



U kom smeru će se dalje razvijati ovo neobično vozilo, ostaje da se vidi. Primarno, MRV je namenjen testiranju tehnologija koje će verovatno biti primenjene na budućem lunarnom ili marsovskom roveru.

Ipak, sudeći na osnovu praktičnih osobina koje smo videli tokom kratke demonstracije vozila, NASA bi mogla da razmisli i da se ozbiljno uključi u razvoj komercijalnog visokotiražnog putničkog automobila na električni pogon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: