Za volanom vezanih očiju

Saobraćajni stručnjaci upozoravaju na često opadanje koncentracije vozača. Pogubne mogu biti čak i tri sekunde gledanja u mobilni telefon.

Izvor: B92

Petak, 30.07.2010.

09:06

Default images

Ako vozite automobil 40 kilometara na čas i samo se na dve sekunde okrenete prema detetu na zadnjem sedištu, isto je kao da ste vozili 20 metara vezanih očiju! Ovo je samo jedan od upozoravajućih rezultata istraživanja objavljenog u italijanskom listu "Korijere dela sera".

Brojke pokazuju i da su tri sekunde gledanja u mobilni telefon tokom vožnje pri brzini od 110 kilometara na sat, isto kao da žmurite za volanom - 90 metara. Ova, naizgled jednostavna, računica, ipak, čest je uzročnik saobraćajnih udesa, u kojima neretko ima poginulih.

Istraživači su na isti način proračunavali koliko pažnje oduzima biranje stanice na radiju ili nameštanje GPS uređaja. Prema rečima Milana Božovića, iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, u sistemu "vozač-vozilo" potrebno je 1,1 sekund za reakciju tokom vožnje.

- Ako se vozač usredsredi na kucanje broja nečijeg telefona ili slanje SMS poruke na mobilnom, možemo da zaboravimo na njegovu pažnju u saobraćaju - upozorava ovaj saobraćajni inženjer. - Kada se automobil kreće brzinom od 80 kilometara na sat, svake sekunde prelazi po 22,2 metra, što u ovim slučajevima može da utiče na saobraćajne nezgode. Ako vozilo ispred koči, a vozaču je nešto odvratilo pažnju, sudar je, gotovo, neminovan.

Na "udaru" istraživanja bio je i nežniji pol, pa je računica pokazala da je i pri najmanjoj brzini, od samo 20 kilometara na sat, četiri sekunde tokom šminkanja pred retrovizorom jednako vožnji od 22 metra vezanih očiju. Nekima su, međutim, tokom nanošenja senke za volanom, oči i doslovno zatvorene.

Uređaji

Proizvođači elektronskih uređaja za vozila sve češće se prilagođavaju vozačima upravo da im koncentracija ne bi popustila.

- Da bi se izbegle situacije u kojima vozači gube pažnju tokom vožnje, inženjeri pribegavaju inovacijama. Mnogi uređaji za navigaciju, recimo, ne primaju komande kada je vozilo u pokretu. Takođe, komande za CD plejere ili druge audio-aparate sve više se "preseljavaju" na volan - kaže Damir Okanović, iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Izvor - NovostiOnline

Saznajte šta je opasnije od prekoračenja brzine

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: