Alfa Romeo 156 Sportwagon

Zbog reputacije kvarljivog auta roditelji nas od malih nogu uče da od kupovine polovne Alfe treba treba bežati po sistemu „đavo od krsta“. Sama pomisao pazarenja bilo kog modela kod mnogih pokreće brojna pitanja i strahove.

Kako da znam da prethodni vlasnik nije bio manijak koji je Alficu cepao do daske svaki put kada bi seo za volan?
Obzirom na neizvesnu prošlost auta i na reputaciju Alfe, kako da budem siguran da se nešto svakog trenutka neće pokvariti?
Šta kada se nešto pokvari?
Koliko će koštati popravka?
Kada se pokvari, svi prijatelji će komentarisati iza mojih leđa: „Lepo smo mu govorili da je ne kupuje“.

Navedena i mnoga druga pitanja, strahovi i sumnje kulminiraju dok na placu polovnih automobila bojažljivo koračate prema vašoj budućoj Alfi 156.

Svaki trag sumnje nestaje onog trenutka kada sednete za volan i prepustite se vozačkom užitku koji vam može pružiti jako mali broj automobila.
Testirani automobil nam je ustupio auto - plac BeoAfrica

Tekst i foto: Nemanja Pantelić

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.10.2007.

08:36

Default images

Testiranioj Alfi 156 Sportwagon 2.4 JTD (2001) upravo sam tako oprezno prilazio, istovremeno dajući sve od sebe da pronađem bilo kakve tragove čukanja, lupanja ili havarisanja koje je neki vešti italijanski limar pokušao da sakrije od mog oštrog oka.

Moram da se požalim da nisam uspeo da pronađem takve znake. Zazori između branika, farova i krila su ujednačeni, svi elementi karoserije lepo leže na svom mestu i u harmoniji kakvu je osmislio dizajner Valter da Silva.

Isto važi i za zadnji deo auta.
Nijanse farbe duž čitavog auta ujednačene su – podatak koji bi trebalo da otkloni sumnju ranijeg oštećenja i nestručne popravke lima.

Naša Alfa ima diskretno dizajnirane aluminijumske felne na koje su montirane Pirelli gume prečnika 15 cola. Gumama je ostalo još 4mm korisnog sloja, dobro su balansirane i tokom testa nisu pokazale znake slabosti.

Proces otključavanja, povlačenja masivne aluminijumske ručke za otvaranje prednjih vrata prolazi munjevito brzo u želji za što skorijim pokretanjem motora.

Kontakt. Displej pokazuje 89500 pređenih kilometara.

Pitam se da li će verglati dugo, da li će se iz auspuha pojaviti dim bele ili crne boje? Od svih očekivanih tragova umora motora ni jedan se nije pojavio. Auto je glatko i mirno upalio, i isto tako nastavio da radi u praznom hodu dok sam ispitivao stanje enterijera.
Iz današnje perspektive, deset godina od debija, dizajn unutrašnjosti Alfe 156 ne izgleda posebno sveže. Prilično je jednostavan i odmeren, bez komplikovanih kontrola i detalja.

Prvo što će vam privući pogled po ulasku u auto je trokraki drveni volan. Uvek sam bio skeptičan prema ovom izboru. U svakom autu mi je važno da materijal kojim je obložen volan bude udoban, odgovara mojim šakama i ako je moguće bude presvučen kožom.

Bez obzira na moj ukus, volan koji je ugrađen u ovu 156-icu jako dobro leži u rukama i može se podešavati po visini. Tragovi istrošenosti usled upotrebe ili fizička oštećenja na volanu nisu vidljivi.
Alfe generalno imaju volan izvučen prema vozaču više nego što je slučaj kod drugih proizvođača.

Ovo je preduslov za dalje organizovanje enterijera u sportskom maniru.

Iza volana smešteni su brzinomer i obrtomer sa meračima pređene kilometraže i merač spoljne temperature vazduha. I obrtomer i brzinomer imaju neobično lociranu nulu na svojim skalama. Ona se nalazi tamo gde se na običnom časovniku nalazi podeok 6.

Primenom ovog rešenja omogućeno je da vam u fokusu vidnog polja uvek ostanu one vrednosti koje se očitavaju kada vozite prilično brzo i na visokim obrtajima (120-140km/h i 4 000 – 5 000 obrtaja).
Centralni greben takođe je jednostavno rešen. Blago je iskošen prema vozaču, ponovo zbog lakšeg očitavanja prilikom brze vožnje. Na njemu se nalaze merači preostale količine goriva, temperature rashladne tečnosti i časovnik, kasetofon i komande klime.

Dugme za uključivanje „sva četiri migavca“ nalazi se ispod svih komandi centralnog grebena ali tačno u visini ručice menjača.
Jedino se na ručici menjača mogu videti tragovi upotrebe i starosti vozila. Jedini stepeni prenosa koji se mogu pročitati sa nje su 1,3 i 5.

Izlizane cifre proizvod su idealne pozicije naslona za ruke, smeštenog između prednja dva sedišta. Naslon je postavljen tako da vas jednostavno tera na lenjost i držanje šake na ručici menjača tokom vožnje što je dovelo do trošenja.
Loša preglednost prilikom vožnje u nazad
Sve u svemu entrijer je posle pređenih skoro 90 000 km i 6 godina eksploatacije u sasvim je zadovoljavajućeg izgleda. Sva sedišta su u dobrom stanju, unutrašnjost je izuzetno čista, ne postoje ogrebotine ili oštećenja.

Jedino što sam odmah otkrio da ne radi jeste električno otvaranje zadnjeg desnog prozora. Električno podešavanje retrovizora, otvaranje vrata gepeka i svi ostali prozori rade bez problema.

Vožnja

Ako ste potencijalni kupac Alfe 156 (pa i da je niste nikada ranije vozili) neće vam biti potrebno puno vremena da se srodite sa ovim autom.

Oslanjanje pruža dobre manevarske sposobnosti, ostavlja vam rezervu za izvlačenje iz nevolje u koju je lako upasti zbog neprilagođene brzine. Ipak, kompromis je morao biti načinjen na uštrb komfora.
Spust niz Pop Lukinu ulicu prema Brankovom mostu, dok jurite zeleno svetlo, udoban je kao pad niz stepenice. U donjem delu ulice postoje sitni nabori na asfaltu koji čine da Alfa po ulici skače kako žaba.

Sa druge strane, naletanje na izbočinu na kružnom putu iznad Bubanj potoka prema Avali (profesionalci je dobro poznaju), sa oko 150 km/h Alfa je „progutala“ bez ugrožavanja bezbednosti vozača. Jednostavno osetite da se ispod vas put podiže, vaše telo se malo odvaja od sedišta, opruge i amortizeri se sabijaju do maksimuma i po prelasku prepreke sve se vraća u normalu, vi nastavljate da jurite. Sistem upravljanja sa svoja dva kruga od „punog levog“ do “punog desnog“ mami osmeh na licu vozača. Tako direktno upravljanje vam omogućava da kroz krivine prolazite sa izuzetno malim zaokretanjem volana, što je veliki doprinos svekupnoj preciznosti kontrole auta.



Ipak, kada treba da se parkirate ili uradite „polukružno“ proklinjaćete ovo rešenje. Točkovi imaju tako mali zaokret da ulazak u svaku javnu garažu zahteva manevrisanje kao da ste za volanom šlepera. Napred-nazad, napred-nazad.
Alfa 156 ima elektronsku komandu gasa koja zahteva malo drugačiji pristup doziranju od klasičnog sistema sa sajlom. Na umu treba imati da nogom pritiskate jedan potenciometar i koliko ga nagazite, procesorski tačno idete.

Ova funkcija zahteva od vozača da gas pritiska dublje prema dasci nego što bi to činio sa sistemom koji koristi sajlu. Ako želite da vidite pravo lice zveri koja se krije ispod haube ne smete biti stidljivi, papučicu gasa morate daleko dublje pritisnuti nego što ste navikli sa običnim autom.
Kočnice jesu jake ali nisu svemoćne. Ako pogledate polovne Alfe po gradu, primetićete da je dobar broj čuknut, uglavnom u prednjem delu. Savet je da se bar u uslovima gradskog saobraćaja ne zalećete. Imaćete više štete nego koristi.
Praktiène pregrade i 12V napajanje u gepeku
Menjač se posle 6 godina šaltanja još uvek ne protivi ulasku u željeni stepen prenosa. Hod ručice je kratak i precizan. Zahvaljujući velikom obrtnom momentu ne morate je često koristiti u gradu. Alfu sa ovom kombinacijom motora i menjača može voziti do pijace i hipermarketa kao bilo koji drugi porodični auto namenjen upravo za te relacije.

U petom stepenu prenosa, na 1200 obrtaja, sa lakoćom prihvata dodavanje gasa i kako ulazite u viši opseg obrtaja sve radije vuče napred (u gepeku postoje mreže za fiksiranje prtljaga tako da se namirnice neće prosipati po gepeku dok vi pretičete spore vozače) Da bismo videli kako u polovnoj Alfi sarađuju svi opisani činioci, organizovali smo test na stazi u Košutnjaku sa profesionalnim vozačem za volanom. Preciznost kontrolisanja kretanja auta koju vam pruža volan tokom brze vožnje je zadivljujuća.

Tek sam se ovom prilikom uverio koliko jedan dizel karavan može brzo da ide po uzanom, krivudavom putu a da ne iziskuje napor kod vozača. Naravno, saputnici ne dele taj entuzijazam.

Monetarni udar

Testiranu Alfu 156 možete kupiti po ceni od 8.500 evra što obzirom na sveukupno stanje auta i užitak koji pruža tokom vožnje nije visoka cena.

Sa potrošnjom goriva od 9.4 litara na sto kilometara (konstantno uključena klima i česta vožnja u visokim obrtajima) možete biti sasvim zadovoljni.

Ne postoji polovnjak na kojem sve funkcioniše, tako da treba biti spreman na dodatna ulaganja u cilju bezbrižne vožnje.

U slučaju Alfa 156 Sportwagon nije funkcionisao brzinomer – kvar koji je po završetku testa otklonjen zamenom osigurača – oko 50 dinara. Vi ste ostali uskraćeni za podatke o ubrzanjima i mi nismo ni svesni koliko smo brzo išli. Da bi u džepu šetali saobraćajnu dozvolu sa vašim imenom otkucanim na unutrašnjim stranama potrebno je da platite registraciju 36.500 dinara, tablice 1270 dinara, tehnički pregled 1000-1500 dinara i opciono 1500 dinara uslugu agencije koja će u vaše ime trčati po šalterima.

Ukupno oko 40 300 dinara ključ u ruke.
Dizajnerski trik primenjen na vratima koji karavanu daje izgled kupea
Kvačilo je posle skoro 90 000 kilometara na izdisaju. Pedala “hvata” pri samom vrhu svog hoda, dok se prilikom kretanja iz mesta oseća blago podrhtavanje ovog sistema. Ovakvo ponašanje ne obećava dug vek, pa je kvačilo sklop koji najhitnije treba dovesti u red. Novi set Valeo kvačila će vam istresti 16 000 dinara iz džepa a majstor koji ga ugrađuje na račun će dopisati još 7000 dinara na ime svojih ruku.
Staklo zadnjih desnih vrata ne mrda kada se pritisne dugme za otvaranje. Nov podizač stakla košta neverovatnih 24 000 dinara. Lično, radije bih vozio auto sa ovim kvarom nego da izdvojim toliku sumu za popravku.

Pa, klima uređaj sasvim dobro vrši svoj posao. Ipak, postoji mogućnost remontovanja motora za 4000 dinara sa sve deinstalacijom i ponovnom ugradnjom.
Komande za spuštanje stakala, podešavanje osvetljenja instrument table i biranje izbeðu oèitavanja preðene kilometraže i visine spoljašnje temperature
Alfe ne vole rupe na srpskim drumovima. Imaju prililčno osetljiv donji postroj pa vam savetujem da opreznije vozite po deonicama puteva koje su u lošem stanju. Lagano prelazite preko ležećih policajaca i nežno nailazite na ivičnjake trotoara.

Ovakvo ponašanje može dovesti do dužeg veka svih elemenata sistema oslanjanja i upravljanja, čije popravke i zamene nisu jeftine.
Alfa 156 Sportwagon je Lifestyle vozilo koje nema preterano koristan tovarni prostor niti je namenjeno transportu robe. Ipak, svojim performansama povećava vaše samopouzdanje.

Tera vas da napredujete na poslu, kako biste dobili tu povišicu koju ćete spiskati na održavanje auta. Alfa nudi prednosti i single muškarcima: u gepeku možete držati uredno spakovane rezervne cipele i odelo tako da ste uvek spremni za vruć spoj. Vašu devojku ćete udobno zavaljenu u suvozačko sedište vrlo brzo dovesti na željeno mesto.
Iskreno, uživao sam vozeći auto, ali ne bih se lako odlučio za kupovinu polovnog primerka ove vrste. To je auto koji pruža sportske performanse, ali poput trkačkog auta, potrebno ga je redovno popravljati. Potrebno je izdvojiti mnogo novca i vremena van staze. Jednostavno nije razumno očekivati da sve perfektno funkcioniše 200 000 kilometara u takvim uslovima eksploatacije.
Mnogi bi voleli da sa terase vide svoju Alfu 156 u dvorištu
Alfa 156 Sportwagon 2.4 JTD je idealan službeni automobil. Ako vam ga firma kupi, možete ga voziti onako kako je proizvođač naumio, uvek na vreme stizati na sastanke a da ne snosite troškove održavanja. Samo, koja firma će vam kupiti Alfu?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

169 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: