Na kakvim gumama ćete se voziti u zimskom periodu?

Sneg i zimski uslovi saobraćaja nisu tako daleko kao što nam to možda izgleda u ovim sučnanim, poznim oktobarskim danima. Da li ste već pripremili svoj automobil za vožnju po snegu?

Automobili

Izvor: B92

Petak, 30.10.2015.

14:17

Default images
Foto: B92 arhiva

Iako je novi pravilnik o upotrebi zimskih guma stupio na snagu pre nekoliko godina, vozače još jednom podsećamo da je od 1. novembra 2015. do 1. aprila 2016. obavezna upotreba sve četiri zimske gume, ali samo ukoliko na kolovozu ima snega, leda ili poledice.

U slučaju da u navednom periodu nema padavina ili leda, dozvoljena je i upotreba pneumatika koji nisu predviđeni za zimu.

To znači da bi svako ko namerava da vozi automobil tokom zime bez obzira na vremenske uslove trebalo već ovih dana razmisli i isplanira kada i gde će zameniti gume, odnosno da ih nabavi ako ih nije kupio neke od prethodnih zima ili ako su stare istrošene.

Poštujući savete proizvođača guma i stručnjaka, da zimske gume ne treba koristiti dok se temperatura vazduha ne spusti ispod 7-8 stepeni Celzijusa, mnogi vozači će prolongirati zamenu pneumatika do poslednjeg trenutka, kako bi sačuvali zimske gume od preteranog habanja na nešto višim temperaturama.

Međutim, tako rizikuju da ih iznenadi naglo zahlađenje i snežne padavine, ali i da ih sačekaju gužve kod vulkanizera kada svi odjednom pohrle da montiraju zimske gume.

Osim toga, u prilog odluci da se već sada zamene letnje gume ide i činjenica da su u periodu koji je pred nama noćne i jutarnje temperature značajno niže od dnevnih i da se u nekim krajevima zemlje spuštaju i blizu nule.

Pokažimo da smo odgovorni

Foto: B92 arhiva
Aktuelni pravilnik omogućava onima koji iz ekonomskih ili bilo kojih drugih razloga nisu u prilici da nabave i montiraju zimske gume, da svoj automobil potpuno legalno koriste tokom zime i sa odgovarajućim letnjim gumama, naravno, ako to vremenski uslovi dozvoljavaju.

Takođe, postoji i jedan broj vozača koji ne žele da voze svoj automobil tokom snežnih padavina, ali bi ga vozili zimi kada je viša temperatura i suv kolovoz.

I oni zimu mogu da prođu sa letnjim gumama, pod uslovom da poštuju odredbe pravilnika.

Vozači su na taj način dobili veću slobodu u odlučivanju (što sa sobom povlači i odgovornije ponašanje), koju ne treba da zloupotrebljavaju pre svega zbog sopstvene ali i bezbednosti drugih vozača i pešaka.

Kakav je vaš stav u vezi sa ovom temom? Da li ćete već 1. novembra imati na svom vozilu zimske gume, ili ćete čekati da meteorolozi najave prvi sneg?

Ili možda spadate u one vozače koji će zadržati letnje gume, a za upravljač sedati samo onda kada im povoljni vremenski uslovi to dozvole?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

139 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: