Jubilarni sajam automobila u BG: 80 godina strasti

Ovogodišnji DDOR BG Car Show 06 i sajam motocikala Motopassion u Beogradu, biće u znaku istorijski vrednog jubileja - 80. godišnjice prvog Međunarodnog salona automobila, održanog marta 1938. godine.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 09.03.2018.

14:07

Jubilarni sajam automobila u BG: 80 godina strasti
Foto arhiva Beogradskog sajma

Bila je to prva samostalna, specijalizovana sajamska manifestacija tek rođenog Beogradskog sajma (otvorenog 1937), održana na današnjem Starom sajmištu.

Zanimljivo je da je inicijativa za pokretanje salona automobila tog formata potekla od ljudi iz Dajmler-Benca, i da je direktno omogućila da Beogradski sajam bude prihvaćen kao organizator jednog od devet zvanično registrovanih salona automobila u Evropi, pa samim tim i jedna od metropola svetske automobilske industrije.

U to vreme su iz evropskih sajamskih centara dolazili snažni protesti i protiv same ideje o sajmu u Beogradu, jer se verovalo da će im Beogradski sajam biti ozbiljna konkurencija.
Foto arhiva Beogradskog sajma
Na tom prvom salonu automobila učestvovalo je 107 izlagača iz Amerike, Nemačke, Francuske, Engleske, Italije, Čehoslovačke, Austrije i Belgije, ali i nekoliko domaćih.

Bilo je izloženo 375 vozila, od čega 158 putničkih, 65 teretnih, 10 autobusa, 18 šasija, 105 motocikala i bicikla, deset automobilskih motora, tri traktora i jedan motorni bager.

Zanimljivo je da je interesovanje izlagača bilo toliko da su svi štandovi i svi prostori još u polovini izgradnje bili izdati, tako da je tadašnja uprava morala sa žaljenjem da odbije čak 117 izlagača kojima nije mogla da obezbedi prostor.
Foto arhiva Beogradskog sajma
Priliku da se predstavi iskoristila je kompletna elita tadašnje svetske industrije automobila, a najveće interesovanje posetilaca privukli su modeli kompanija Opel, BMW, FIAT, Dodge, Chevrolet, Buick i Mercedes-Benz...

Salon je posetilo oko 40.000 ljudi, uglavnom zainteresovanih za kupovinu, a izlagači su bili veoma zadovoljni posetom.

Posle tri vrlo uspešna izdanja, sajamsko okupljanje planirano za maj 1941. nije održano, jer su bombardovanje Beograda 6. aprila 1941. i početak rata i na ovim prostorima prekinuli uspon Salona automobila.
Foto arhiva Beogradskog sajma
Rad sajma automobila obnovljen je u sklopu Međunarodnog sajma tehnike na novoizgrađenom Beogradskom sajmu 1957. godine, a prva posleratna samostalna Međunarodna izložba motora i motornih vozila održana je krajem 1965.

Učestvovalo je 139 domaćih i 41 strani izhlagač iz 14 zemalja. Zabeleženo je fascinantnih 525.000 posetilaca.

Od tada do danas, Beogradski sajam automobila, pod kakvim god imenom bio, postao je jedan od orijentira u auto-moto sektoru i kalendaru svetske sajamske industrije.
Foto arhiva Beogradskog sajma
Ove godine održava se u 10 hala Beogradskog sajma, pod imenom DDOR BG Car Show 06, uz 12. po redu Motopassion.

Na sajmu će učestvovati više od 350 izlagača iz dvadesetak zemalja, a biće predstavljeno više od 50 automobilskih brendova, sa 40-50 sasvim novih modela koje je svetska auto-industrije lansirala u proteklih godinu dana.

Sajam se održava od 22. do 28. marta, a radno vreme je od 10 do 20 časova. Cena pojedinačne ulaznice je 300 dinara, grupnе 200, grupne za đake i studente 150 dinara, a sajamski parking će se plaćati 100 dinara po započetom satu.

Tokom “Porodičnog dana”, 27. marta, cena porodične ulaznice biće 500 dinara, a važiće za decu do 16 godina starosti u pratnji roditelja.
Foto: B92 (arhiva)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: