Izgleda vam poznato? A da li znate ko je proizvođač?

Pre SUV modela Yeti i Kodiaq, Škoda je učestvovala u proizvodnji terenskog vozila koje na prvi pogled teško može da se dovede u vezu sa tom češkom kompanijom.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 06.12.2016.

10:02

Izgleda vam poznato? A da li znate ko je proizvođač?

Aktuelna popularnost SUV/krosover modela uticala je na to da većina proizvođača automobila u svoju gamu uvrste bar jedan automobil iz ovog segmenta. Posle Škode Yeti, koja je lansirana još 2009, iz Češke nam je nedavno stigao novi SUV sa sedam sedišta - Kodiaq.

Ipak, malo je poznato da je Škoda pre ovih "urbanih terenaca" proizvodila univerzalno "off-road" vozilo pod imenom Trekka.
Jedan od razloga zašto je ovaj model do danas ostao prilično anoniman krije se u činjenici da se izrađivao i prodavao daleko od Evrope. Naime, Trekka, koja po dizajnu nedodoljivo podseća na legendarni Land Rover Defeneder, počela je da proizvodi 1966. na Novom Zelandu, u saradnji sa lokalnom kompanijom Motor Industries International.

Vozilo je bazirano na tadašnjoj Škodi Octaviji, od koje je preuzeta šasija, a češki proizvođač obezbedio je i motor i pogonski sistem.
U periodu 1966-1973. proizvedeno je 3.000 primeraka različitih karoserijskih varijanti, poput klasičnog terenca sa čvrstim krovom, modela sa platnenim sklopivim krovnim prekrivačem, pik-apa ili vozila sa potpuno otvorenim krovom za plažu i rekreativne potrebe. U zavisnosti od verzije, automobil je mogao da preveze 2-8 putnika.

Trekka je bila robustno, kompaktno vozilo koje su uglavnom koristili novozelandski farmeri, mali privrednici, zanatlije i trgovci za svakodnevne potrebe. Iako je imala pogon na zadnje točkove, ova Škoda je zahvaljujući povišenom odstojanju od tla i funkciji zaključavanja diferencijala imala solidne terenske sposobnosti.
Automobil je dobijao snagu od motora radne zapremine 1.221 ccm koji je isporučivao 47 ks i 87 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Motor je bio uparen sa četvorobrzinskim manuelnim menjačem, uz čiju pomoć je Trekka mogla da razvije 105-110 km/h. Prosečna potrošnja iznosila je oko 11 l/100 km.

Osnovna varijanta bila je dugačka 3.590 mm, široka između 1.785 i 2.040 mm, a masa praznog vozila iznosila je 920-980 kg. Trekka je mogla da preveze do 500 kg korisnog tereta.
Osim na Novom Zelandu, prodavala se i u Australiji, Fidžiju, Samoi i Vijetnamu. Godine 1970. Škoda je po sličnom principu započela proizvodnju modela Trekka i u Pakistanu.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: