Da li Nikolina Pišek ima pravo na stan pokojnog supruga?

Vidoje Ristović, suprug Nikoline Pišek, preminuo je u noći između subote i nedelje u 44. godini. Ristović je bio srpski istoričar umetnosti i biznismen, a od svog oca, poznatog antikvara Viktora Ristovića, nasledio je ljubav prema antikvitetima i umetničkim delima. Tako i Vidoje poseduje kolekciju umetnina.

Život

Izvor: B92

Sreda, 11.05.2022.

09:29

Da li Nikolina Pišek ima pravo na stan pokojnog supruga?
Foto: Printskrin/TV Prva

Uspešan biznismen iza sebe je, navodno, ostavio bogatstvo, a nakon njegove smrti povela se polemika ko će sve naslediti.

Vidoje i Nikolina su živeli na relaciji Beograd–Zagreb. Kada su bili u Beogradu, boravili su u luksuznom stanu na Vračaru. Međutim, ova nekretnina nije Vidojevo vlasništvo, već njegovog oca Viktora, poznatijeg kao Miša Grof, kako navodi "Kurir".

Advokatica Sara Papaz je za pomenuti portal objasnila kako funkcioniše podela ostatka imovine.

"Ne diše već pola sata": Detalji iznenadne smrti supruga Nikoline Pišek

"Kad je u pitanju imovina u Hrvatskoj, naš sud nije nadležan, već će se o tome raspravljati pred tamošnjim sudom. Ukoliko se stan u Zagrebu vodio na ime Vidoja Ristovića, onda polovina nekretnine pripada udovici, a ostatak polovine deli se na jednake delove između udovice i naslednika pokojnika. U ovom slučaju, kako vi kažete, pokojnik je imao dve ćerke, pa bi se polovina stana podelila na tri dela", rekla je Papazova.

Podela je drugačija, kada se radi o dragocenostima, poput umetničkih dela.

"Umetničke slike i dragocenosti dele Nikolina i ćerke, ali ako su utvrdi da su neke stečene pre braka, onda udovica Pišek nema prava na njih, već samo naslednici. U sudskoj praksi dešavalo se to da neko traži osporavanje prava nasledstva. Na primer, ako otac pokojnika smatra da je Vidoje imao veći doprinos pri sticanju imovine od supruge, onda može da traži izdvajanje imovine iz vrednosti zaostavštine", navela je advokatica.

Ova pravila ne važe ako je potpisan predbračni ugovor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: