Nova vest
Olimpizam 0

26.4.2024.

23:58

Organizatori OI preuzeli plamen u Atini

Plamen Olimpijskih igara koje će letos biti u Parizu, zvanično je francuskim organizatorima Igara uručen na stadionu u Atini gde su održane prve moderne Igre 1896. godine.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA-EFE/GEORGE VITSARASGrči vaterpolista Janis Funtulis, poslednji u nizu nosilaca baklji kroz Grčku, zapalio je plamen na stadionu Panatenaikos, a potom je plamen uručen šefu OI u Parizu Toniju Estanguetu.

Plamen će u subotu otputovati u Francusku jedrenjakom iz 19. veka preko Sredozemnog mora, da bi 12 dana kasnije stigao do Marseja.

Plamen je zapaljen 16. aprila u Olimpiji, gde su se drevne Igre održavale od oko 776. godeine pre nove ere do 393. godine nove ere.

Olimpijski plamen će biti smešten preko noći u Ambasadi Francuske, da bi u subotu iz atinske luke Pirej biti prenet brodom do Marseja.

Plamen bi trebalo da u Marsej stigne 8. maja, a potom će putovati kroz Francusku do Pariza gde će biti ceremonija otvaranja Igara.

Olimpijske igre će trajati od 26. jula do 11. avgusta, a slede Paraolimpijske.

Podeli:

Komentari 0

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Zanimljivosti

Tajna uspeha Golfa

Golf ove godine slavi svoj 50. rođendan – i ima šta da slavi! Trenutno se proizvodi u osmoj generaciji i jedan je od tri najprodavanija automobila svih vremena.

Dojče vele

17:50

14 h

Testovi

Prva vožnja: Geely Coolray – kec u rukavu

Posle SUV-a Atlas Pro, kineski Geely na naše tržište uvodi drugi model. Coolray je nešto manji, ali izuzetno dobro opremljen, sa vrlo snažnim motorom i osetno je jeftiniji od konkurencije.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

15:10

16 h

Novo Sport Video Menu