Olivera Balašević otkrila da majka nije htela da je rodi, ali i šta je Đorđe ostavio u amanet

Legendarni kantautor Đorđe Balašević ostavio je svojoj porodici u amanet pismo, u kojem im je poručio šta da rade kada njega ne bude. O ovom pismu, njegovi najbliži progovorili su u emisiji koja se emituje na RTS-u. Sadržaj poruke nikada neće biti objavljen, ali je ćerka Jelena ispričala kako je to toga došlo.

Život

Izvor: nportal.rs

Subota, 04.12.2021.

19:07

Olivera Balašević otkrila da majka nije htela da je rodi, ali i šta je Đorđe ostavio u amanet
Foto: Printscreen/Prva TV

"S obzirom na to da je Đole gledao na život s puno humora, on je prošlog novembra napisao nama jedno pismo, tj. mejl. Mi smo se družili tada i viđali svaki dan. Želeo je da nešto bude zapisano. Ne mislim ja nigde da idem, govorio je", rekla je Jelena i dodala:

"To nije bio spisak zahteva, već kao Kiplingova pesma. Neće biti nikad objavljena, jer je to nešto između njega i nas. Kad sam to dobila, nisam želela da čitam. Sve nas je pripremio na to. Jedna od poruka je bila kako da se ponašamo kad plotun bljuvotina krene na njegovu porodicu, govorio je kako da se odnosimo prema njegovom autorstvu. Mi samo to sprovodimo, kao čoveku koji nam je ispunjavao sve želje."

Na promociji knjige "Planeta dvorište", koju je Olivera Balašević napisala pre dve godine i u kojoj je opisala svoje detinjstvo i odrastanje uz samohranu majku, čije je prezime Savić s ponosom stavila na korice knjige kao znak poštovanja prema svemu što je učinila za nju i njenog brata. Olivera je govorila o srećnom detinjstvu, koje nije bilo lako, o sportskim medaljama koje je donosila da usreći majku, kao i ocu, čiju ljubav nikada nije imala.
"Majka je imala samo etikete. Ona je došla u Zrenjanin iz Kovačice puna naive, koju su tamo negovali. Verovala je da je svet dobar kao Kovačica. Otac nije učestvovao u odrastanju svoje dece. To je jedna sitna palanačka tragedija. Bio je sin jedinac. Imao je kućerdu na lakat. Kad je počela moja sportska karijera, mislila sam da će ime pročitati u novinama i biti ponosan i da će se pojaviti na vratima, da će oni biti zajedno i srećni što imaju takvu decu. Prolazila sam ulicama gde on stanuje i radi", setila se Olja, a potom je pričala i o pozivu koji mu je uputila kad je dobila već dvoje dece.

"Odlučila sam da ga pozovem kad se rodila Jelena. Predstavila sam se svojim imenom i novim prezimenom. Pauza je dugo trajala. Izgovorio je samo: "Pogrešili ste." Možda je mislio na to da se nisam javila... Negde smo u isto vreme spustili slušalicu, to je jedino što smo uradili zajedno", ispričala je udovica kantautora.

Đorđe Balašević je prvi put iz knjige saznao da Oliverina majka nije želela da je rodi, što je ispričala prvoj komšinici kad su se selili u novi stan.
"Nisam htela da je rodim. Neka mi bog oprosti. Počeo je da se okreće od mene i Zorana (stariji brat, op. aut.). Osetila sam da još jedno srce kuca u meni. Skakala sam s visokih merdevina ne bi li otišla... Stavljala sam kamen na stomak. Nije se dala. Znala sam ja da je jaka", bile su reči Oliverine majke.

Razgovor je nastavljen u Novom Sadu, u studentskom domu, u sobi 212, za koju je vezuju najnežnije uspomene na prve dane ljubavi, na susret na kupalištu Štrand i akrobacije u skoku u vodu koje je izvodila da bi je primetio. Prisetila se izvirivanja na prozor da vidi kada Đorđe stiže, govorila o sletanju niz hodnik studenjaka opevanom u pesmi.

"Otišao je sa uverenjem da sam jaka. Prvi put kad su se odškrinula nebeska vrata... Nije otišao ni razočaran, a ni rezigniran. Uživali smo sa našim unukama. Učila sam ih lastiša. Posmatrao je sve zadovoljno i mirno. I to je tako", zaključila je Olivera Balašević.

Podsećamo, pevač Đorđe Balašević preminuo je iznenada 19. februara u 67. godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: