Tesla je odavno upozoravao: "Klanje životinja destruktivno utiče na ljudski moral"

Jedan od najvećih umova na svetu, Nikola Tesla je bio vegeterijanac, upozoravao je na klanje životinja ali i tvrdio je da neće povrediti ni ubiti ni jedno živo biće. Govorio je: "Treba učiniti sve da se zaustavi nemilosrdno i surovo klanje životinja".

Život

Izvor: B92

Sreda, 17.11.2021.

08:12

Tesla je odavno upozoravao:
Foto:Profimedia

Ako je unos hrane veći od konzumiranja, čovek se deblja, a ako je manji gubi na težini. Ne smemo jesti iz navike ili dosade, a dijetetika zastupa stav da treba prestati da jedemo kada nam je najslađe.

Umerenost u ishrani razvija samodisciplinu i osećaj za meru, što čoveka navodi na toleranciju i strpljenje.

Takođe treba piti dovoljno vode tokom dana, a izbegavati slatka i gazirana pića. Kod dece se konzumacija ovih pića kasnije pretvara u potrebu za stimulansima. Tokom obroka treba razdvojiti jelo i piće.

Nikola Tesla o Kosovu: Evropa neće nikada moći da plati dug prema Srbiji

Pravilna ishrana podrazumeva da se hrana konzumira lagano i bez žurbe.

Tesla je bio i vizionar kada je u pitanju ishrana: "Moja ideja je da razvoj života mora dovesti do takvih oblika postojanja koji će biti mogući bez ishrane i koji neće biti sputani odgovarajućim ograničenjima. Zašto živo biće ne može da dobije svu energiju potrebnu za obnavljanje svojih životnih funkcija iz okoline, umesto da konzumira hranu i transformiše energiju hemijskih kombinacija u energiju održavanja života kroz neki komplikovan proces?"

Tesla pridaje posebnu vrednost vegetarijanstvu, jer je dobar deo svog života bio vegetarijanac.

Tokom godina je izbegavao meso, zamenio ga ribom, uvek kuvao i na kraju potpuno ostavio meso. Kasnije nije jeo ribu, živeo je na vegetarijanskoj "dijeti". Mleko, uvek toplo, bilo mu je glavni dodatak ishrani, a pred kraj života glavna hrana.

On se slaže sa francuskim naučnikom Kirijem, da je čovek po konstituciji, posebno vilicama, zubima i rukama, predodređen da se hrani biljnim, a ne životinjskim mesom, dok se mleko smatralo moćnim eliksirom.

"S obzirom na ove činjenice, treba učiniti sve da se zaustavi nemilosrdno i surovo klanje životinja, koje destruktivno utiče na naš moral. Da bismo se oslobodili životinjskih nagona i apetita koji nas drže na nižem nivou, treba da krenemo od samog korena iz kojeg oni potiču: potrebno je da sprovedemo radikalnu reformu karaktera ishrane."

Tesla je posebno ukazao na štetnost mesa i žumanca. Sadrže mnogo mokraćne kiseline koja stvara prekomerne količine uree u krvi. To dovodi do reume, gihta, hipertenzije i niza drugih bolesti, koje su Tesli očigledno poznate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: