Aktuelno

Sreda, 17.11.2021.

08:12

Tesla je odavno upozoravao: "Klanje životinja destruktivno utiče na ljudski moral"

Izvor: atma.hr

Tesla je odavno upozoravao: "Klanje životinja destruktivno utièe na ljudski moral" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

69 Komentari

Sortiraj po:

Miki

pre 2 godine

Da i moj cukun deda je isto rekao. Cisto sumnjam da je ovo validna informacija ili bilo koja druga pogotovo u doba Tesle. Pa ako cemo o temi sta je stetno vise, manje, Stiv Dzobs je bio vegeterijanac ili vegan il sta vec, pa je umro od raka.

Православац

pre 2 godine

Човек је сваштојед и тако су му грађени и зуби и пробавни пут.
Месо је неопходан састојак људске исхране и не видим сврху овог вег(етариј)анског пропагандног чланка са "позивањем на виши ауторитет".
(Јабучило, 17. novembar 2021 08:

Метузалем није био сваштојед због чега је живео 969 година.
Први људи су били биљоједи, пили су чисту изворну воду и били су невакцинисани због чега су били дуговечнији.
Гледајући од других људи су временом постали сисари и сваштоједи што је довело до пада животног века.

Sale

pre 2 godine

Ovi koji napadaju Noleta zbog pogleda na ishranu bi apsolutno šikanirali i Teslu da su mu kojim slučajem savremenici. Drago mi je da su obojca zamenila svoje balkanske adrese nekim toleratntnijim mestima. Ovde je klanje svinja i davljenje u slanini i masti nepopravljivi aspekt kulinarskog mentaliteta. Ko god drugacije razmislja je automatski izrod. Pa Nole i Tesla i jesu najbolji Srbi upravo jer su se odlepili od tog provincijalnog razmišljanja.

klaun

pre 2 godine

Kupus, paradajz i krastavac su takođe živa bića.
(Dana, 17. novembar 2021 10:12)

To što si nabrojala su plodovi, a ne živa bića :)
cirkus

ako cemo mak na konac i ti polodovi poseduju mogucnost razmnozavanja - znaci zivo;)

fukara ne odlucuje

pre 2 godine

Hahaha Bog Srba, sveznajući Tesla, odjednom postaje omražen jer je dirnuo Srbendama u ždranje mesa, ništa neočekivano xD Bićete jednom svi vegani, milom ili silom.

Da li Srbin sam uopšte?!

pre 2 godine

i to sve rekao pre 100 i kusur godina...kada je 99% planete bilo nepismeno.
(deks, 17. novembar 2021 09:08)

Kada je bilo.... Ja mislim da je još uvek i da će to u budučnosti tako ostati.

cirkus

pre 2 godine

Kupus, paradajz i krastavac su takođe živa bića.
(Dana, 17. novembar 2021 10:12)

To što si nabrojala su plodovi, a ne živa bića :)

Andrea

pre 2 godine

Nas Tesla. Ponosni smo i zahvalni za sve sto si napravio za ljudski rod.
Malo se edukujte prije nego pocnete pisati pogrdne komentare o biljnoj ishrani. Imate knjigu/naucno istrazivanje sadrzano u China study, kao i dosta edukativnih dokumentaraca za Netflix-u o benefitima biljne ishrane i za nase tijelo i um, kao i za citavu planetu.

Galakticki Analiticar

pre 2 godine

Gomile lazi koja se uz pojedine istine plasira javnosti, koja ce progutati jer ce znati za tu istinu pa ce pomisliti da nije zapatila ostalo sto je navedeno u izjavama publikatora.

Sutra ce neko reci da je Tesla jeo cija seme, praktikovao da jede djumbir i kurkumu,...i to najvise na proslavama pravoslavnih Srba gde je bio cenjen gost.

Xeni

pre 2 godine

Skroz absurdna izjava. Ljudi su mesozderi, manje ili vise. To je u prirodi ljudskoj. Snizen moral je posledica drugih stvari. Dobro sto je Tesla bio samo fizicar a ne filozof, psiholog ili sociolog.

Dragan

pre 2 godine

B12 vitamin je neophodan svacijem organizmu a ima ga jedino u mesu. Sta cemo sad? Preko suplemenata kad se uzima nema tu vrednost kao kozumiranje mesa.

Idi begaj

pre 2 godine

Човек је сваштојед и тако су му грађени и зуби и пробавни пут.
Месо је неопходан састојак људске исхране и не видим сврху овог вег(етариј)анског пропагандног чланка са "позивањем на виши ауторитет".
(Јабучило, 17. novembar 2021 08:

Ne znam da li te mrzelo barem da proguglaš ali ništa nije tačno što si napisao.
Niti zubi,niti probavni "put".Nauka kaže suprotno od tvog ljutitog komentara.

вгн

pre 2 godine

"Kada bi pustili da se životinje nekontrolisano razmnožavaju , vrlo brzo bi ostali i bez biljaka i prirode. Mora da postoji balans. Predatori postoje da održavaju broj biljojeda na potrebnom nivou ,inače bi obrstili i travu i drveće, klima bi se promenila, reke i mora....Sve je savršeno organizovano."

Надам се да схваташ да ми у 99,99% случајева не једемо дивље животиње већ домаће, које не би ни постојале да их ми не "производимо", тако да ми не одржавамо никакав "баланс" тиме што убијемо те животиње.

Gjost

pre 2 godine

Prilično sam ubedjen da meso ne treba jesti ili bar treba drastično smanjiti iz mnogih razloga, tj sveže meso je i ok ali ove preradjevine, bukvalno melem za razne boleštine
Ovo je malo spuki, al ponekad pomislim da kao što mi čuvamo životinje po fabrikama i tovimo ih za ishranu tako i nas neka napredna cilvilizacija uzgaja, ali da ne razmišljamo o tome :)

LOL

pre 2 godine

Da nasi preci nisu jeli meso ne bismo ni stigli dovde. Djokovicu ne treba meso jer ima para da jede onoliko kolicine koliko mu treba od svega ostalog, to je izuzetak a ne pravilo.

Ante

pre 2 godine

Drž' se struje Tesla.
(Armin Muković, 17. novembar 2021 08:31) # Link komentara

Mislim da je Tesla bio dovoljno pametan, da zna da ne smije da gura prste u utičnicu, Armine, a kamoli da se drži za nju.
Nego, Leskovački ćevapi, sarma, pljeskavice, janjetina, prasetina...
Pada mi na pamet, da Srbi ili Hrvati moraju birati između ovog nabrojanog, i dvosmjerne struje, mislim da bi sigurno odabrali čevape.
A da je Tesla živ, svađali bi se čiji je, tvrdili bi da nije "naš" nego "vaš", jer bi nas sramotio.
Možda se varam, al imam takav osječaj :D
Inače, Tesla, kao i mnogo drugih genijalnih znanstvenika, ima gomilu krivih ideja, patenata, teorija i slično. Nitko ga neče pamtiti po njima, nego po onima što su dobri, korisni, i ispravni.

bivsi mesojed

pre 2 godine

za sve one zabrinute da bismo ostali bez biljaka ako bi prestali da jedemo meso jer bi zivotinje toboz sve pojele, mogu samo da kazem - da li ste ozbiljni? covek je stanovnik zemlje tek jedan mali promil ukupnog zemljinog vremena. da li je bilo biljaka i zivotinja pre nas? itekako. biljke i zivotinje su u prilicnoj harmoniji na ono malo mesta gde covek jos ne zabada svoje prste. cim naraste broj neke vrste okupljaju se njeni prirodni suparnici jer je na tom mestu izvor hrane veci. a za razliku od coveka, predatori uglavnom kolju onoliko koliko im treba. mi trenutno bacimo vise hrane nego sto je potrebno da nahranimo sve gladne ljude na svetu. i mit da nam je meso neophodno prosto nije tacan, vec ga kao mantru ponavljaju oni koji se osecaju napadnutim kad god se pomene ishrana bez mesa. poznajem par bodibildera vegana koji ne uzimaju nikakve suplemente, samo jako dobro poznaju sta jedu sto se za mesojede iz supermarketa ne moze reci. ja nisam vegan, jedem jaja, sireve, ponekad ribu zato sto volim, i ne odudjujem mesojede zato sto jedu meso, samo nemojte molim vas vise da lupate kako nam je meso neophodno da biste se osecali bolje jer ga jedete.

Trovach

pre 2 godine

Interesantno je da je Tesla imao slicno razmisljanje o ubijanju zivotinja kao i ja. Pecaros sam, pa moram da ubijem ribu da bih je pojeo. Pile vec ne mogu zaklati iako smo zahvaljujuci tovu pilica nekako pregurali 90-te. Mama je bila egzekutor, a cela porodica je cerupala. Najvise sam voleo kada su musterije kupovale zive pilice, jer sam se nacerupao dovoljno za 5 zivota. Moram reci da sam koncentrat pravio sam, a antibiotike sam retko koristio, samo ako se pojavi problem, a ne preventivno. Gajili smo i svinje za svoje potrebe i ponekad zajedno sa tetkama i bio sam saucesnik tokom klanja, ali ne mogu zabosti noz. Mozda bih mogao samo u slucaju krajnje nuzde kada treba ubiti ono sto ces pojesti. Deluje nedosledno, ali vecina nas kupuje meso u mesarama iako znamo kako je tamo dospelo. Price o mlevenju zivih pilica (kako je neko napisao) nemaju veze ni sa istinom, ni sa mozgom. Ne treba preuvelicavati nehumanost "industrijske" proizvodnje hrane, ali ne treba ni zatvarati oci kada se sa domacim zivotinjama nehumano postupa. Zasto ici iz jedne krajnosti u drugu?

Srbin

pre 2 godine

Komentari su komedija, svi kažu Tesli da se drži nauke, a oni izgleda sve sami nutricionista do nutricioniste.

Vegetarijanska i veganska ishrana su najzdravija i za čoveka i za planetu zemlju, a vi sebe slobodno ubeđujte da nije jer vam je ukusniji ćevap od praziluka. Ali bar nemojte da sami sebe lažete i tupite po portalima.

S1pac

pre 2 godine

Ovo se danasnjim prasoslavim rusofilims nece svidjati.
(Slovenac, 17. novembar 2021 09:20)

Ne znam koja ti je to kategorija pravoslavni rusofil,ali pravoslavlje više asocira na post nego na klanje životinja. Nego sad baš me zanima kojoj kategoriji ti pripadaš,pretpostavljam neki bezobrazni slovenac.

...

pre 2 godine

Malo je to sve neozbiljno ako ćemo realno i biljke su živa bića...
(Jovan, 17. novembar 2021 09:12)

http://www.veganinkvizicija.com/vasa-glupa-pitanja/vi-vegani-jedete-biljke-a-one-takode-pate-i-osecaju-bol-a-ne-samo-zivotinje-tako-da-nemate-prava-nista-da-kazete-nama-koji-jedemo-meso/

prokleta raja

pre 2 godine

"Treba učiniti sve da se zaustavi nemilosrdno i surovo klanje životinja"

naravno da treba i ne samo to, trebalo bi mnogo toga nemilosrdno zaustaviti.

siki

pre 2 godine

@(Јабучило, 17. novembar 2021 08:59)

Neophodan po definiciji znači nešto bez čega se ne može. Ovo prosto činjenično nije tačno jer postoje milioni vegeterijanaca i vegana na planeti. Zdravi, pravi i ništa im ne fali.

вгн

pre 2 godine

Tesla jeste bio genije ali za elektrotehniku... Ne i za SOCIOLOGIJU!!!
Kad bi veo svet njega poslušao, u roku od 3 dana bi zavladala glad na planeti, a uroku od godinu dana bi se gradovi i sela pretvorili u ogromni zološki vrt nebi mogli da živimo od životinja koje se smucaju svuda i razmnožavaju nekonzrolisano.

?! Молим те погледај у речнику шта значи реч "социологија".

Trovach

pre 2 godine

Po gradji zuba covek je tipicni svastojed sa blagim naginjanjem ka hrani biljnog porekla. Danas mnogo lakse dolazimo do mesa i cesto preterujemo jer nam se svidja njegov ukus. Kada bismo prepolovili unos mesa, mogli bismo priustiti ono kvalitetnije, a izbaciti kojekakve podriguse, virsle i pastete od klanicnih otpadaka punih stetnih E-ova. Kada zelimo jesti dobru pastetu, kupimo dzigericu, salo i mast, pa je sami napravimo (supruga zna ceo recept, a ja samo pomazem).

no

pre 2 godine

Tesla je bio daleko ispred svog vremena u svakom smislu, a naš narod će ga možda shvatiti za jedno 50, 100 godina, a možda ni tad...

Ljudi mogu da žive, i žive bez mesa u ishrani i dokaz za to su milioni vegeterijanaca svuda u svetu. Samo u Indiji ih ima nekih pola milijarde.

A to da ljudi ne mogu bez mesa, i još da su Srbi mesožderi je još jedan mit koji je skoro smišljen. Pre industralizacije u proizvodnji mesa najveći deo stanovnika u Srbiji su bili skromni poljoprivrednici koji su jeli povrće, voće, mlečne proizvode, a nisu imali meso na stolu svaki dan, nego nekoliko puta godišnje, na praznike, za slavu i sl. itd. Osnovna hrana na kojoj su bili manje više ceo dan su bili pogača i sir.

Za ogromnu većinu meso ili mesni proizvodi su postali redovni u ishrani tek u poslednjih 50 godina.

PavleL

pre 2 godine

Citam ove komentare i ne verujem. Tipa " nek se drzi Tesla struje i slicno". To uglavnom pisu oni koji vole meso. Da se razumemo nije ova nnjegova misao kritika prema mesozderima vec jedno vise filosofsko posmatranje,a i da jeste nije se nekad lose zapitati i pogledati drugu stranu medalje. Prozdirati neko nesrecno bice je dosta diskutabilan cin. Zapitajte se samo kako bi izgledalo da na ovoj planeti postoji bice (dominantnije od nas) koje bi prozdiralo vas ili recimo vase dete...ili jos gore da vas uzgaja zarad hrane...

kata

pre 2 godine

“Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta da je to delo jednog Srbina.”

Nikola Tesla
(Loznica, Gučevo, Cer…, 17. novembar 2021 08:49

Hoces da kazes, nema veze sto ne jede pecenje, ipak ne nas? Ili samo nemas sta drugo da kazes

brainstorm

pre 2 godine

Koliki IQ je imao ovaj čovek i odakle je crpeo svu tu mudrost? Prosto je katastrofalno što nije imao potomstvo ali verovatno je tako rešio onaj koji ga je stvorio. Slava mu u sve vekove,amin!

Superhik

pre 2 godine

Tesla se petljao u mnogo stvari o kojima nije imao pojma pa su ga odbacivali oni koji mu nisu bili ravni ! Tako je stekao oreol "ludog" naučnika kojeg je lako isključiti iz javnosti iz banalnih razloga !Slaba je (lična)korist od toga što je bio ispred svog vremena kad je vreme imalo svoj aršin ! Javnost mu je lako lepila etiketu kao danas Novaku !

Zemljanin

pre 2 godine

Svaki covek treba da se zapita da li moze da ubije zivotinju i da li ima nagon da to radi da bi je pojeo. Tu je odgovor da li treba da jede zivotinje. Pravi mesojed nema dileme da li ce nekoga zaklati da bi bio sit. Naravno i covek ce to uraditi kada je opstanak u pitanju, ali kada ima izobilje hrane, covek licno nece ubiti, vec to drugi cine za njega. Gde je taj instinkt, gde je ta zedj za krvlju...?

sok od zove orlala

pre 2 godine

sve je to lepo napisano u jednu knjigu, nego ljudi ne vole da citaju tu knjigu,oni vise vole da citaju ko se razveo,ko je koga...i tako te pametne stvari

A jbg

pre 2 godine

Da vidi ovo danas kako se uzgajaju životinje, na desetine hiljada zguranih u boksovima i nakokanih antibioticima, pa se živi pilići melju, eh...

Милош Радунковић

pre 2 godine

Геније у једној области често је почетник у другој. Овим не мислим да доводим у питање теслино мишљење о исхрани. Једноставно речено, увек треба размишљати искључиво о самом мишљењу, а тек онда о томе ко га је изнео. Идеално би било да потпуно искључимо извор одакле долази...

Moje mišljenje ne smrdi samo meni

pre 2 godine

Kada je rečeno da "rat u čoveku budi ono najbolje i ono najgore"...
Tako će zauvek i biti.
Jer ono najbolje iz pojedinaca će uvek biti zloupotrebljeno od onih najgorih pojedinaca uroćenih oko moći. Ima li gnusnijeg principa, koji se još i smatra inteligentnim, a kao takav društveno politički dominantnim.
Zato živimo u suštinski lažnim vrednostima, dok se lažno smatramo humanim i inteligentnim bićima.
Što nam omugućuje i takav lažni red i poredak... Koji u ciklusima dolazi do faza kada se ruši, a onda prinuđeni i pritisnuti krizom kreće borba za opstanak koju pokreće glad, kao se opet afirmiše i artikuliše novim lažima i izgovorima u revolucionarni pokret pa i u rat, protiv "krivaca".
Suviše smo primitivni, i najmnogobrojniji u istoriji, i kao nikada u ovim ciklusima globalne krize- nuklearno naoružani.
Znaju to i ovi pomenuti lideri i moćnici koji su zloupotrebili i Teslu i Ajnštajna, a od njih do danas ko zna šta razvili tajnim projektima.
Neće oni dozvoliti nuklearnu apokalipsu, jer bi ugrozila i njih kao civilizacijsku "inteligenciju".
Tako da su sigurno izračunali "najhumanije" rešenje, koje će biti revolucionarno i najskuplje istorijski plaćeno. Hitler je bio samo posledica jednog istorijskog ciklusa a ne uzročnik zla, jer je kao takav nevino i lažno istorijski okrivljen...
Što nam je kao laž omogućila ovaj vek "mira progresa, i civilizacijskog napretka"....

Sima Lesinar

pre 2 godine

Tesla je bio mudar kao Del Bojeva majka na samrti....

Salu na stranu,ali vecina ovoga sto je ,navodno,on izjavljivao je cista glupost. Vegetarijanski stil ishrane je ok za ljude koji su gojazni ili imaju neke bolesti,ali nama je meso potrebno.Sa druge strane,mleko nije ni najmanje,osim kao preradjevina u vidu sireva,pavlaka i sl.

Tesla je neosporni genije u elektrotehnici,mehanici i primenjenoj fizici,ali njegovu genijalnost ne treba prebacivati i na druge segmente zivota,jer tu bio vise nego inferioran,sa veoma ogranicenim socijalnim vestinama.
Cak mislim da je imao i Aspergera,sto bi objasnilo mnogo toga,kao i u slucaju drugog,mozda i veceg genija, Alana Tjuringa,ali genijalni ljudi su jako teski za poredjenje,posto su uglavnom jedinstveni,svako na svoj nacin.

Goran Dimitrijević

pre 2 godine

Naučite decu trofaznoj struji, transforatoru i tenničkim pronalascima.
Ne da budu vegetarijanci.

Deca su nam glupa ko ćuskije, samo dobijaju dobre ocene
a ne znaju ništa, tupi su ko telad.

To je naš problem...

pera

pre 2 godine

Tesla jeste bio genije ali za elektrotehniku... Ne i za SOCIOLOGIJU!!!
Kad bi veo svet njega poslušao, u roku od 3 dana bi zavladala glad na planeti, a uroku od godinu dana bi se gradovi i sela pretvorili u ogromni zološki vrt nebi mogli da živimo od životinja koje se smucaju svuda i razmnožavaju nekonzrolisano.
Zamislite koliko bi svinja za godinu dana bilo... Jedna krmača oprasi od 6-12 prasića i tako 2-3 puta godišnje...
O zečevima, kerovima, mačkama, miševima, da ne pričamo.
Već posle par meseci nrbi imali klanje životinja al bi imali medjusobno ubijanje životinja izmedju sebe, kao i u svakoj šumi sada, stim što bi se to dešavalo na ulicama...
I koja je razlika... Sad se životinje kolju u kontrolisanim uslovima, daleko od očiju većine...

VUK

pre 2 godine

Kada bi pustili da se životinje nekontrolisano razmnožavaju , vrlo brzo bi ostali i bez biljaka i prirode. Mora da postoji balans. Predatori postoje da održavaju broj biljojeda na potrebnom nivou ,inače bi obrstili i travu i drveće, klima bi se promenila, reke i mora....Sve je savršeno organizovano . To je već dokazano sa čoporima vukova koji su bili uklonjeni i priroda podivljala. Tesla je bio genije , ali malo veći genije je sve stvorio savršeno , kako pre Tesle , tako i u vremenu posle njega.

Loznica, Gučevo, Cer…

pre 2 godine

“Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta da je to delo jednog Srbina.”



Nikola Tesla

Јабучило

pre 2 godine

Човек је сваштојед и тако су му грађени и зуби и пробавни пут.
Месо је неопходан састојак људске исхране и не видим сврху овог вег(етариј)анског пропагандног чланка са "позивањем на виши ауторитет".

Goran Dimitrijević

pre 2 godine

Naučite decu trofaznoj struji, transforatoru i tenničkim pronalascima.
Ne da budu vegetarijanci.

Deca su nam glupa ko ćuskije, samo dobijaju dobre ocene
a ne znaju ništa, tupi su ko telad.

To je naš problem...

A jbg

pre 2 godine

Da vidi ovo danas kako se uzgajaju životinje, na desetine hiljada zguranih u boksovima i nakokanih antibioticima, pa se živi pilići melju, eh...

Loznica, Gučevo, Cer…

pre 2 godine

“Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta da je to delo jednog Srbina.”



Nikola Tesla

Trovach

pre 2 godine

Po gradji zuba covek je tipicni svastojed sa blagim naginjanjem ka hrani biljnog porekla. Danas mnogo lakse dolazimo do mesa i cesto preterujemo jer nam se svidja njegov ukus. Kada bismo prepolovili unos mesa, mogli bismo priustiti ono kvalitetnije, a izbaciti kojekakve podriguse, virsle i pastete od klanicnih otpadaka punih stetnih E-ova. Kada zelimo jesti dobru pastetu, kupimo dzigericu, salo i mast, pa je sami napravimo (supruga zna ceo recept, a ja samo pomazem).

Јабучило

pre 2 godine

Човек је сваштојед и тако су му грађени и зуби и пробавни пут.
Месо је неопходан састојак људске исхране и не видим сврху овог вег(етариј)анског пропагандног чланка са "позивањем на виши ауторитет".

Srbin

pre 2 godine

Komentari su komedija, svi kažu Tesli da se drži nauke, a oni izgleda sve sami nutricionista do nutricioniste.

Vegetarijanska i veganska ishrana su najzdravija i za čoveka i za planetu zemlju, a vi sebe slobodno ubeđujte da nije jer vam je ukusniji ćevap od praziluka. Ali bar nemojte da sami sebe lažete i tupite po portalima.

no

pre 2 godine

Tesla je bio daleko ispred svog vremena u svakom smislu, a naš narod će ga možda shvatiti za jedno 50, 100 godina, a možda ni tad...

Ljudi mogu da žive, i žive bez mesa u ishrani i dokaz za to su milioni vegeterijanaca svuda u svetu. Samo u Indiji ih ima nekih pola milijarde.

A to da ljudi ne mogu bez mesa, i još da su Srbi mesožderi je još jedan mit koji je skoro smišljen. Pre industralizacije u proizvodnji mesa najveći deo stanovnika u Srbiji su bili skromni poljoprivrednici koji su jeli povrće, voće, mlečne proizvode, a nisu imali meso na stolu svaki dan, nego nekoliko puta godišnje, na praznike, za slavu i sl. itd. Osnovna hrana na kojoj su bili manje više ceo dan su bili pogača i sir.

Za ogromnu većinu meso ili mesni proizvodi su postali redovni u ishrani tek u poslednjih 50 godina.

prokleta raja

pre 2 godine

"Treba učiniti sve da se zaustavi nemilosrdno i surovo klanje životinja"

naravno da treba i ne samo to, trebalo bi mnogo toga nemilosrdno zaustaviti.

PavleL

pre 2 godine

Citam ove komentare i ne verujem. Tipa " nek se drzi Tesla struje i slicno". To uglavnom pisu oni koji vole meso. Da se razumemo nije ova nnjegova misao kritika prema mesozderima vec jedno vise filosofsko posmatranje,a i da jeste nije se nekad lose zapitati i pogledati drugu stranu medalje. Prozdirati neko nesrecno bice je dosta diskutabilan cin. Zapitajte se samo kako bi izgledalo da na ovoj planeti postoji bice (dominantnije od nas) koje bi prozdiralo vas ili recimo vase dete...ili jos gore da vas uzgaja zarad hrane...

VUK

pre 2 godine

Kada bi pustili da se životinje nekontrolisano razmnožavaju , vrlo brzo bi ostali i bez biljaka i prirode. Mora da postoji balans. Predatori postoje da održavaju broj biljojeda na potrebnom nivou ,inače bi obrstili i travu i drveće, klima bi se promenila, reke i mora....Sve je savršeno organizovano . To je već dokazano sa čoporima vukova koji su bili uklonjeni i priroda podivljala. Tesla je bio genije , ali malo veći genije je sve stvorio savršeno , kako pre Tesle , tako i u vremenu posle njega.

Gjost

pre 2 godine

Prilično sam ubedjen da meso ne treba jesti ili bar treba drastično smanjiti iz mnogih razloga, tj sveže meso je i ok ali ove preradjevine, bukvalno melem za razne boleštine
Ovo je malo spuki, al ponekad pomislim da kao što mi čuvamo životinje po fabrikama i tovimo ih za ishranu tako i nas neka napredna cilvilizacija uzgaja, ali da ne razmišljamo o tome :)

Ante

pre 2 godine

Drž' se struje Tesla.
(Armin Muković, 17. novembar 2021 08:31) # Link komentara

Mislim da je Tesla bio dovoljno pametan, da zna da ne smije da gura prste u utičnicu, Armine, a kamoli da se drži za nju.
Nego, Leskovački ćevapi, sarma, pljeskavice, janjetina, prasetina...
Pada mi na pamet, da Srbi ili Hrvati moraju birati između ovog nabrojanog, i dvosmjerne struje, mislim da bi sigurno odabrali čevape.
A da je Tesla živ, svađali bi se čiji je, tvrdili bi da nije "naš" nego "vaš", jer bi nas sramotio.
Možda se varam, al imam takav osječaj :D
Inače, Tesla, kao i mnogo drugih genijalnih znanstvenika, ima gomilu krivih ideja, patenata, teorija i slično. Nitko ga neče pamtiti po njima, nego po onima što su dobri, korisni, i ispravni.

Zemljanin

pre 2 godine

Svaki covek treba da se zapita da li moze da ubije zivotinju i da li ima nagon da to radi da bi je pojeo. Tu je odgovor da li treba da jede zivotinje. Pravi mesojed nema dileme da li ce nekoga zaklati da bi bio sit. Naravno i covek ce to uraditi kada je opstanak u pitanju, ali kada ima izobilje hrane, covek licno nece ubiti, vec to drugi cine za njega. Gde je taj instinkt, gde je ta zedj za krvlju...?

fukara ne odlucuje

pre 2 godine

Hahaha Bog Srba, sveznajući Tesla, odjednom postaje omražen jer je dirnuo Srbendama u ždranje mesa, ništa neočekivano xD Bićete jednom svi vegani, milom ili silom.

brainstorm

pre 2 godine

Koliki IQ je imao ovaj čovek i odakle je crpeo svu tu mudrost? Prosto je katastrofalno što nije imao potomstvo ali verovatno je tako rešio onaj koji ga je stvorio. Slava mu u sve vekove,amin!

Andrea

pre 2 godine

Nas Tesla. Ponosni smo i zahvalni za sve sto si napravio za ljudski rod.
Malo se edukujte prije nego pocnete pisati pogrdne komentare o biljnoj ishrani. Imate knjigu/naucno istrazivanje sadrzano u China study, kao i dosta edukativnih dokumentaraca za Netflix-u o benefitima biljne ishrane i za nase tijelo i um, kao i za citavu planetu.

sok od zove orlala

pre 2 godine

sve je to lepo napisano u jednu knjigu, nego ljudi ne vole da citaju tu knjigu,oni vise vole da citaju ko se razveo,ko je koga...i tako te pametne stvari

Sima Lesinar

pre 2 godine

Tesla je bio mudar kao Del Bojeva majka na samrti....

Salu na stranu,ali vecina ovoga sto je ,navodno,on izjavljivao je cista glupost. Vegetarijanski stil ishrane je ok za ljude koji su gojazni ili imaju neke bolesti,ali nama je meso potrebno.Sa druge strane,mleko nije ni najmanje,osim kao preradjevina u vidu sireva,pavlaka i sl.

Tesla je neosporni genije u elektrotehnici,mehanici i primenjenoj fizici,ali njegovu genijalnost ne treba prebacivati i na druge segmente zivota,jer tu bio vise nego inferioran,sa veoma ogranicenim socijalnim vestinama.
Cak mislim da je imao i Aspergera,sto bi objasnilo mnogo toga,kao i u slucaju drugog,mozda i veceg genija, Alana Tjuringa,ali genijalni ljudi su jako teski za poredjenje,posto su uglavnom jedinstveni,svako na svoj nacin.

bivsi mesojed

pre 2 godine

za sve one zabrinute da bismo ostali bez biljaka ako bi prestali da jedemo meso jer bi zivotinje toboz sve pojele, mogu samo da kazem - da li ste ozbiljni? covek je stanovnik zemlje tek jedan mali promil ukupnog zemljinog vremena. da li je bilo biljaka i zivotinja pre nas? itekako. biljke i zivotinje su u prilicnoj harmoniji na ono malo mesta gde covek jos ne zabada svoje prste. cim naraste broj neke vrste okupljaju se njeni prirodni suparnici jer je na tom mestu izvor hrane veci. a za razliku od coveka, predatori uglavnom kolju onoliko koliko im treba. mi trenutno bacimo vise hrane nego sto je potrebno da nahranimo sve gladne ljude na svetu. i mit da nam je meso neophodno prosto nije tacan, vec ga kao mantru ponavljaju oni koji se osecaju napadnutim kad god se pomene ishrana bez mesa. poznajem par bodibildera vegana koji ne uzimaju nikakve suplemente, samo jako dobro poznaju sta jedu sto se za mesojede iz supermarketa ne moze reci. ja nisam vegan, jedem jaja, sireve, ponekad ribu zato sto volim, i ne odudjujem mesojede zato sto jedu meso, samo nemojte molim vas vise da lupate kako nam je meso neophodno da biste se osecali bolje jer ga jedete.

Милош Радунковић

pre 2 godine

Геније у једној области често је почетник у другој. Овим не мислим да доводим у питање теслино мишљење о исхрани. Једноставно речено, увек треба размишљати искључиво о самом мишљењу, а тек онда о томе ко га је изнео. Идеално би било да потпуно искључимо извор одакле долази...

Superhik

pre 2 godine

Tesla se petljao u mnogo stvari o kojima nije imao pojma pa su ga odbacivali oni koji mu nisu bili ravni ! Tako je stekao oreol "ludog" naučnika kojeg je lako isključiti iz javnosti iz banalnih razloga !Slaba je (lična)korist od toga što je bio ispred svog vremena kad je vreme imalo svoj aršin ! Javnost mu je lako lepila etiketu kao danas Novaku !

S1pac

pre 2 godine

Ovo se danasnjim prasoslavim rusofilims nece svidjati.
(Slovenac, 17. novembar 2021 09:20)

Ne znam koja ti je to kategorija pravoslavni rusofil,ali pravoslavlje više asocira na post nego na klanje životinja. Nego sad baš me zanima kojoj kategoriji ti pripadaš,pretpostavljam neki bezobrazni slovenac.

вгн

pre 2 godine

"Kada bi pustili da se životinje nekontrolisano razmnožavaju , vrlo brzo bi ostali i bez biljaka i prirode. Mora da postoji balans. Predatori postoje da održavaju broj biljojeda na potrebnom nivou ,inače bi obrstili i travu i drveće, klima bi se promenila, reke i mora....Sve je savršeno organizovano."

Надам се да схваташ да ми у 99,99% случајева не једемо дивље животиње већ домаће, које не би ни постојале да их ми не "производимо", тако да ми не одржавамо никакав "баланс" тиме што убијемо те животиње.

Idi begaj

pre 2 godine

Човек је сваштојед и тако су му грађени и зуби и пробавни пут.
Месо је неопходан састојак људске исхране и не видим сврху овог вег(етариј)анског пропагандног чланка са "позивањем на виши ауторитет".
(Јабучило, 17. novembar 2021 08:

Ne znam da li te mrzelo barem da proguglaš ali ništa nije tačno što si napisao.
Niti zubi,niti probavni "put".Nauka kaže suprotno od tvog ljutitog komentara.

cirkus

pre 2 godine

Kupus, paradajz i krastavac su takođe živa bića.
(Dana, 17. novembar 2021 10:12)

To što si nabrojala su plodovi, a ne živa bića :)

Galakticki Analiticar

pre 2 godine

Gomile lazi koja se uz pojedine istine plasira javnosti, koja ce progutati jer ce znati za tu istinu pa ce pomisliti da nije zapatila ostalo sto je navedeno u izjavama publikatora.

Sutra ce neko reci da je Tesla jeo cija seme, praktikovao da jede djumbir i kurkumu,...i to najvise na proslavama pravoslavnih Srba gde je bio cenjen gost.

Da li Srbin sam uopšte?!

pre 2 godine

i to sve rekao pre 100 i kusur godina...kada je 99% planete bilo nepismeno.
(deks, 17. novembar 2021 09:08)

Kada je bilo.... Ja mislim da je još uvek i da će to u budučnosti tako ostati.

Trovach

pre 2 godine

Interesantno je da je Tesla imao slicno razmisljanje o ubijanju zivotinja kao i ja. Pecaros sam, pa moram da ubijem ribu da bih je pojeo. Pile vec ne mogu zaklati iako smo zahvaljujuci tovu pilica nekako pregurali 90-te. Mama je bila egzekutor, a cela porodica je cerupala. Najvise sam voleo kada su musterije kupovale zive pilice, jer sam se nacerupao dovoljno za 5 zivota. Moram reci da sam koncentrat pravio sam, a antibiotike sam retko koristio, samo ako se pojavi problem, a ne preventivno. Gajili smo i svinje za svoje potrebe i ponekad zajedno sa tetkama i bio sam saucesnik tokom klanja, ali ne mogu zabosti noz. Mozda bih mogao samo u slucaju krajnje nuzde kada treba ubiti ono sto ces pojesti. Deluje nedosledno, ali vecina nas kupuje meso u mesarama iako znamo kako je tamo dospelo. Price o mlevenju zivih pilica (kako je neko napisao) nemaju veze ni sa istinom, ni sa mozgom. Ne treba preuvelicavati nehumanost "industrijske" proizvodnje hrane, ali ne treba ni zatvarati oci kada se sa domacim zivotinjama nehumano postupa. Zasto ici iz jedne krajnosti u drugu?

siki

pre 2 godine

@(Јабучило, 17. novembar 2021 08:59)

Neophodan po definiciji znači nešto bez čega se ne može. Ovo prosto činjenično nije tačno jer postoje milioni vegeterijanaca i vegana na planeti. Zdravi, pravi i ništa im ne fali.

pera

pre 2 godine

Tesla jeste bio genije ali za elektrotehniku... Ne i za SOCIOLOGIJU!!!
Kad bi veo svet njega poslušao, u roku od 3 dana bi zavladala glad na planeti, a uroku od godinu dana bi se gradovi i sela pretvorili u ogromni zološki vrt nebi mogli da živimo od životinja koje se smucaju svuda i razmnožavaju nekonzrolisano.
Zamislite koliko bi svinja za godinu dana bilo... Jedna krmača oprasi od 6-12 prasića i tako 2-3 puta godišnje...
O zečevima, kerovima, mačkama, miševima, da ne pričamo.
Već posle par meseci nrbi imali klanje životinja al bi imali medjusobno ubijanje životinja izmedju sebe, kao i u svakoj šumi sada, stim što bi se to dešavalo na ulicama...
I koja je razlika... Sad se životinje kolju u kontrolisanim uslovima, daleko od očiju većine...

klaun

pre 2 godine

Kupus, paradajz i krastavac su takođe živa bića.
(Dana, 17. novembar 2021 10:12)

To što si nabrojala su plodovi, a ne živa bića :)
cirkus

ako cemo mak na konac i ti polodovi poseduju mogucnost razmnozavanja - znaci zivo;)

Dragan

pre 2 godine

B12 vitamin je neophodan svacijem organizmu a ima ga jedino u mesu. Sta cemo sad? Preko suplemenata kad se uzima nema tu vrednost kao kozumiranje mesa.

вгн

pre 2 godine

Tesla jeste bio genije ali za elektrotehniku... Ne i za SOCIOLOGIJU!!!
Kad bi veo svet njega poslušao, u roku od 3 dana bi zavladala glad na planeti, a uroku od godinu dana bi se gradovi i sela pretvorili u ogromni zološki vrt nebi mogli da živimo od životinja koje se smucaju svuda i razmnožavaju nekonzrolisano.

?! Молим те погледај у речнику шта значи реч "социологија".

kata

pre 2 godine

“Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta da je to delo jednog Srbina.”

Nikola Tesla
(Loznica, Gučevo, Cer…, 17. novembar 2021 08:49

Hoces da kazes, nema veze sto ne jede pecenje, ipak ne nas? Ili samo nemas sta drugo da kazes

LOL

pre 2 godine

Da nasi preci nisu jeli meso ne bismo ni stigli dovde. Djokovicu ne treba meso jer ima para da jede onoliko kolicine koliko mu treba od svega ostalog, to je izuzetak a ne pravilo.

Xeni

pre 2 godine

Skroz absurdna izjava. Ljudi su mesozderi, manje ili vise. To je u prirodi ljudskoj. Snizen moral je posledica drugih stvari. Dobro sto je Tesla bio samo fizicar a ne filozof, psiholog ili sociolog.

Moje mišljenje ne smrdi samo meni

pre 2 godine

Kada je rečeno da "rat u čoveku budi ono najbolje i ono najgore"...
Tako će zauvek i biti.
Jer ono najbolje iz pojedinaca će uvek biti zloupotrebljeno od onih najgorih pojedinaca uroćenih oko moći. Ima li gnusnijeg principa, koji se još i smatra inteligentnim, a kao takav društveno politički dominantnim.
Zato živimo u suštinski lažnim vrednostima, dok se lažno smatramo humanim i inteligentnim bićima.
Što nam omugućuje i takav lažni red i poredak... Koji u ciklusima dolazi do faza kada se ruši, a onda prinuđeni i pritisnuti krizom kreće borba za opstanak koju pokreće glad, kao se opet afirmiše i artikuliše novim lažima i izgovorima u revolucionarni pokret pa i u rat, protiv "krivaca".
Suviše smo primitivni, i najmnogobrojniji u istoriji, i kao nikada u ovim ciklusima globalne krize- nuklearno naoružani.
Znaju to i ovi pomenuti lideri i moćnici koji su zloupotrebili i Teslu i Ajnštajna, a od njih do danas ko zna šta razvili tajnim projektima.
Neće oni dozvoliti nuklearnu apokalipsu, jer bi ugrozila i njih kao civilizacijsku "inteligenciju".
Tako da su sigurno izračunali "najhumanije" rešenje, koje će biti revolucionarno i najskuplje istorijski plaćeno. Hitler je bio samo posledica jednog istorijskog ciklusa a ne uzročnik zla, jer je kao takav nevino i lažno istorijski okrivljen...
Što nam je kao laž omogućila ovaj vek "mira progresa, i civilizacijskog napretka"....

Sale

pre 2 godine

Ovi koji napadaju Noleta zbog pogleda na ishranu bi apsolutno šikanirali i Teslu da su mu kojim slučajem savremenici. Drago mi je da su obojca zamenila svoje balkanske adrese nekim toleratntnijim mestima. Ovde je klanje svinja i davljenje u slanini i masti nepopravljivi aspekt kulinarskog mentaliteta. Ko god drugacije razmislja je automatski izrod. Pa Nole i Tesla i jesu najbolji Srbi upravo jer su se odlepili od tog provincijalnog razmišljanja.

...

pre 2 godine

Malo je to sve neozbiljno ako ćemo realno i biljke su živa bića...
(Jovan, 17. novembar 2021 09:12)

http://www.veganinkvizicija.com/vasa-glupa-pitanja/vi-vegani-jedete-biljke-a-one-takode-pate-i-osecaju-bol-a-ne-samo-zivotinje-tako-da-nemate-prava-nista-da-kazete-nama-koji-jedemo-meso/

Православац

pre 2 godine

Човек је сваштојед и тако су му грађени и зуби и пробавни пут.
Месо је неопходан састојак људске исхране и не видим сврху овог вег(етариј)анског пропагандног чланка са "позивањем на виши ауторитет".
(Јабучило, 17. novembar 2021 08:

Метузалем није био сваштојед због чега је живео 969 година.
Први људи су били биљоједи, пили су чисту изворну воду и били су невакцинисани због чега су били дуговечнији.
Гледајући од других људи су временом постали сисари и сваштоједи што је довело до пада животног века.

Miki

pre 2 godine

Da i moj cukun deda je isto rekao. Cisto sumnjam da je ovo validna informacija ili bilo koja druga pogotovo u doba Tesle. Pa ako cemo o temi sta je stetno vise, manje, Stiv Dzobs je bio vegeterijanac ili vegan il sta vec, pa je umro od raka.

pera

pre 2 godine

Tesla jeste bio genije ali za elektrotehniku... Ne i za SOCIOLOGIJU!!!
Kad bi veo svet njega poslušao, u roku od 3 dana bi zavladala glad na planeti, a uroku od godinu dana bi se gradovi i sela pretvorili u ogromni zološki vrt nebi mogli da živimo od životinja koje se smucaju svuda i razmnožavaju nekonzrolisano.
Zamislite koliko bi svinja za godinu dana bilo... Jedna krmača oprasi od 6-12 prasića i tako 2-3 puta godišnje...
O zečevima, kerovima, mačkama, miševima, da ne pričamo.
Već posle par meseci nrbi imali klanje životinja al bi imali medjusobno ubijanje životinja izmedju sebe, kao i u svakoj šumi sada, stim što bi se to dešavalo na ulicama...
I koja je razlika... Sad se životinje kolju u kontrolisanim uslovima, daleko od očiju većine...

Sima Lesinar

pre 2 godine

Tesla je bio mudar kao Del Bojeva majka na samrti....

Salu na stranu,ali vecina ovoga sto je ,navodno,on izjavljivao je cista glupost. Vegetarijanski stil ishrane je ok za ljude koji su gojazni ili imaju neke bolesti,ali nama je meso potrebno.Sa druge strane,mleko nije ni najmanje,osim kao preradjevina u vidu sireva,pavlaka i sl.

Tesla je neosporni genije u elektrotehnici,mehanici i primenjenoj fizici,ali njegovu genijalnost ne treba prebacivati i na druge segmente zivota,jer tu bio vise nego inferioran,sa veoma ogranicenim socijalnim vestinama.
Cak mislim da je imao i Aspergera,sto bi objasnilo mnogo toga,kao i u slucaju drugog,mozda i veceg genija, Alana Tjuringa,ali genijalni ljudi su jako teski za poredjenje,posto su uglavnom jedinstveni,svako na svoj nacin.

VUK

pre 2 godine

Kada bi pustili da se životinje nekontrolisano razmnožavaju , vrlo brzo bi ostali i bez biljaka i prirode. Mora da postoji balans. Predatori postoje da održavaju broj biljojeda na potrebnom nivou ,inače bi obrstili i travu i drveće, klima bi se promenila, reke i mora....Sve je savršeno organizovano . To je već dokazano sa čoporima vukova koji su bili uklonjeni i priroda podivljala. Tesla je bio genije , ali malo veći genije je sve stvorio savršeno , kako pre Tesle , tako i u vremenu posle njega.

Superhik

pre 2 godine

Tesla se petljao u mnogo stvari o kojima nije imao pojma pa su ga odbacivali oni koji mu nisu bili ravni ! Tako je stekao oreol "ludog" naučnika kojeg je lako isključiti iz javnosti iz banalnih razloga !Slaba je (lična)korist od toga što je bio ispred svog vremena kad je vreme imalo svoj aršin ! Javnost mu je lako lepila etiketu kao danas Novaku !

Јабучило

pre 2 godine

Човек је сваштојед и тако су му грађени и зуби и пробавни пут.
Месо је неопходан састојак људске исхране и не видим сврху овог вег(етариј)анског пропагандног чланка са "позивањем на виши ауторитет".

Xeni

pre 2 godine

Skroz absurdna izjava. Ljudi su mesozderi, manje ili vise. To je u prirodi ljudskoj. Snizen moral je posledica drugih stvari. Dobro sto je Tesla bio samo fizicar a ne filozof, psiholog ili sociolog.

Goran Dimitrijević

pre 2 godine

Naučite decu trofaznoj struji, transforatoru i tenničkim pronalascima.
Ne da budu vegetarijanci.

Deca su nam glupa ko ćuskije, samo dobijaju dobre ocene
a ne znaju ništa, tupi su ko telad.

To je naš problem...

Srbin

pre 2 godine

Komentari su komedija, svi kažu Tesli da se drži nauke, a oni izgleda sve sami nutricionista do nutricioniste.

Vegetarijanska i veganska ishrana su najzdravija i za čoveka i za planetu zemlju, a vi sebe slobodno ubeđujte da nije jer vam je ukusniji ćevap od praziluka. Ali bar nemojte da sami sebe lažete i tupite po portalima.

Dragan

pre 2 godine

B12 vitamin je neophodan svacijem organizmu a ima ga jedino u mesu. Sta cemo sad? Preko suplemenata kad se uzima nema tu vrednost kao kozumiranje mesa.

Милош Радунковић

pre 2 godine

Геније у једној области често је почетник у другој. Овим не мислим да доводим у питање теслино мишљење о исхрани. Једноставно речено, увек треба размишљати искључиво о самом мишљењу, а тек онда о томе ко га је изнео. Идеално би било да потпуно искључимо извор одакле долази...

fukara ne odlucuje

pre 2 godine

Hahaha Bog Srba, sveznajući Tesla, odjednom postaje omražen jer je dirnuo Srbendama u ždranje mesa, ništa neočekivano xD Bićete jednom svi vegani, milom ili silom.

Galakticki Analiticar

pre 2 godine

Gomile lazi koja se uz pojedine istine plasira javnosti, koja ce progutati jer ce znati za tu istinu pa ce pomisliti da nije zapatila ostalo sto je navedeno u izjavama publikatora.

Sutra ce neko reci da je Tesla jeo cija seme, praktikovao da jede djumbir i kurkumu,...i to najvise na proslavama pravoslavnih Srba gde je bio cenjen gost.

klaun

pre 2 godine

Kupus, paradajz i krastavac su takođe živa bića.
(Dana, 17. novembar 2021 10:12)

To što si nabrojala su plodovi, a ne živa bića :)
cirkus

ako cemo mak na konac i ti polodovi poseduju mogucnost razmnozavanja - znaci zivo;)

Idi begaj

pre 2 godine

Човек је сваштојед и тако су му грађени и зуби и пробавни пут.
Месо је неопходан састојак људске исхране и не видим сврху овог вег(етариј)анског пропагандног чланка са "позивањем на виши ауторитет".
(Јабучило, 17. novembar 2021 08:

Ne znam da li te mrzelo barem da proguglaš ali ništa nije tačno što si napisao.
Niti zubi,niti probavni "put".Nauka kaže suprotno od tvog ljutitog komentara.

Loznica, Gučevo, Cer…

pre 2 godine

“Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta da je to delo jednog Srbina.”



Nikola Tesla

Trovach

pre 2 godine

Po gradji zuba covek je tipicni svastojed sa blagim naginjanjem ka hrani biljnog porekla. Danas mnogo lakse dolazimo do mesa i cesto preterujemo jer nam se svidja njegov ukus. Kada bismo prepolovili unos mesa, mogli bismo priustiti ono kvalitetnije, a izbaciti kojekakve podriguse, virsle i pastete od klanicnih otpadaka punih stetnih E-ova. Kada zelimo jesti dobru pastetu, kupimo dzigericu, salo i mast, pa je sami napravimo (supruga zna ceo recept, a ja samo pomazem).

LOL

pre 2 godine

Da nasi preci nisu jeli meso ne bismo ni stigli dovde. Djokovicu ne treba meso jer ima para da jede onoliko kolicine koliko mu treba od svega ostalog, to je izuzetak a ne pravilo.

Moje mišljenje ne smrdi samo meni

pre 2 godine

Kada je rečeno da "rat u čoveku budi ono najbolje i ono najgore"...
Tako će zauvek i biti.
Jer ono najbolje iz pojedinaca će uvek biti zloupotrebljeno od onih najgorih pojedinaca uroćenih oko moći. Ima li gnusnijeg principa, koji se još i smatra inteligentnim, a kao takav društveno politički dominantnim.
Zato živimo u suštinski lažnim vrednostima, dok se lažno smatramo humanim i inteligentnim bićima.
Što nam omugućuje i takav lažni red i poredak... Koji u ciklusima dolazi do faza kada se ruši, a onda prinuđeni i pritisnuti krizom kreće borba za opstanak koju pokreće glad, kao se opet afirmiše i artikuliše novim lažima i izgovorima u revolucionarni pokret pa i u rat, protiv "krivaca".
Suviše smo primitivni, i najmnogobrojniji u istoriji, i kao nikada u ovim ciklusima globalne krize- nuklearno naoružani.
Znaju to i ovi pomenuti lideri i moćnici koji su zloupotrebili i Teslu i Ajnštajna, a od njih do danas ko zna šta razvili tajnim projektima.
Neće oni dozvoliti nuklearnu apokalipsu, jer bi ugrozila i njih kao civilizacijsku "inteligenciju".
Tako da su sigurno izračunali "najhumanije" rešenje, koje će biti revolucionarno i najskuplje istorijski plaćeno. Hitler je bio samo posledica jednog istorijskog ciklusa a ne uzročnik zla, jer je kao takav nevino i lažno istorijski okrivljen...
Što nam je kao laž omogućila ovaj vek "mira progresa, i civilizacijskog napretka"....

Zemljanin

pre 2 godine

Svaki covek treba da se zapita da li moze da ubije zivotinju i da li ima nagon da to radi da bi je pojeo. Tu je odgovor da li treba da jede zivotinje. Pravi mesojed nema dileme da li ce nekoga zaklati da bi bio sit. Naravno i covek ce to uraditi kada je opstanak u pitanju, ali kada ima izobilje hrane, covek licno nece ubiti, vec to drugi cine za njega. Gde je taj instinkt, gde je ta zedj za krvlju...?

Andrea

pre 2 godine

Nas Tesla. Ponosni smo i zahvalni za sve sto si napravio za ljudski rod.
Malo se edukujte prije nego pocnete pisati pogrdne komentare o biljnoj ishrani. Imate knjigu/naucno istrazivanje sadrzano u China study, kao i dosta edukativnih dokumentaraca za Netflix-u o benefitima biljne ishrane i za nase tijelo i um, kao i za citavu planetu.

...

pre 2 godine

Malo je to sve neozbiljno ako ćemo realno i biljke su živa bića...
(Jovan, 17. novembar 2021 09:12)

http://www.veganinkvizicija.com/vasa-glupa-pitanja/vi-vegani-jedete-biljke-a-one-takode-pate-i-osecaju-bol-a-ne-samo-zivotinje-tako-da-nemate-prava-nista-da-kazete-nama-koji-jedemo-meso/

PavleL

pre 2 godine

Citam ove komentare i ne verujem. Tipa " nek se drzi Tesla struje i slicno". To uglavnom pisu oni koji vole meso. Da se razumemo nije ova nnjegova misao kritika prema mesozderima vec jedno vise filosofsko posmatranje,a i da jeste nije se nekad lose zapitati i pogledati drugu stranu medalje. Prozdirati neko nesrecno bice je dosta diskutabilan cin. Zapitajte se samo kako bi izgledalo da na ovoj planeti postoji bice (dominantnije od nas) koje bi prozdiralo vas ili recimo vase dete...ili jos gore da vas uzgaja zarad hrane...

sok od zove orlala

pre 2 godine

sve je to lepo napisano u jednu knjigu, nego ljudi ne vole da citaju tu knjigu,oni vise vole da citaju ko se razveo,ko je koga...i tako te pametne stvari

Gjost

pre 2 godine

Prilično sam ubedjen da meso ne treba jesti ili bar treba drastično smanjiti iz mnogih razloga, tj sveže meso je i ok ali ove preradjevine, bukvalno melem za razne boleštine
Ovo je malo spuki, al ponekad pomislim da kao što mi čuvamo životinje po fabrikama i tovimo ih za ishranu tako i nas neka napredna cilvilizacija uzgaja, ali da ne razmišljamo o tome :)

cirkus

pre 2 godine

Kupus, paradajz i krastavac su takođe živa bića.
(Dana, 17. novembar 2021 10:12)

To što si nabrojala su plodovi, a ne živa bića :)

kata

pre 2 godine

“Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta da je to delo jednog Srbina.”

Nikola Tesla
(Loznica, Gučevo, Cer…, 17. novembar 2021 08:49

Hoces da kazes, nema veze sto ne jede pecenje, ipak ne nas? Ili samo nemas sta drugo da kazes

brainstorm

pre 2 godine

Koliki IQ je imao ovaj čovek i odakle je crpeo svu tu mudrost? Prosto je katastrofalno što nije imao potomstvo ali verovatno je tako rešio onaj koji ga je stvorio. Slava mu u sve vekove,amin!

bivsi mesojed

pre 2 godine

za sve one zabrinute da bismo ostali bez biljaka ako bi prestali da jedemo meso jer bi zivotinje toboz sve pojele, mogu samo da kazem - da li ste ozbiljni? covek je stanovnik zemlje tek jedan mali promil ukupnog zemljinog vremena. da li je bilo biljaka i zivotinja pre nas? itekako. biljke i zivotinje su u prilicnoj harmoniji na ono malo mesta gde covek jos ne zabada svoje prste. cim naraste broj neke vrste okupljaju se njeni prirodni suparnici jer je na tom mestu izvor hrane veci. a za razliku od coveka, predatori uglavnom kolju onoliko koliko im treba. mi trenutno bacimo vise hrane nego sto je potrebno da nahranimo sve gladne ljude na svetu. i mit da nam je meso neophodno prosto nije tacan, vec ga kao mantru ponavljaju oni koji se osecaju napadnutim kad god se pomene ishrana bez mesa. poznajem par bodibildera vegana koji ne uzimaju nikakve suplemente, samo jako dobro poznaju sta jedu sto se za mesojede iz supermarketa ne moze reci. ja nisam vegan, jedem jaja, sireve, ponekad ribu zato sto volim, i ne odudjujem mesojede zato sto jedu meso, samo nemojte molim vas vise da lupate kako nam je meso neophodno da biste se osecali bolje jer ga jedete.

Ante

pre 2 godine

Drž' se struje Tesla.
(Armin Muković, 17. novembar 2021 08:31) # Link komentara

Mislim da je Tesla bio dovoljno pametan, da zna da ne smije da gura prste u utičnicu, Armine, a kamoli da se drži za nju.
Nego, Leskovački ćevapi, sarma, pljeskavice, janjetina, prasetina...
Pada mi na pamet, da Srbi ili Hrvati moraju birati između ovog nabrojanog, i dvosmjerne struje, mislim da bi sigurno odabrali čevape.
A da je Tesla živ, svađali bi se čiji je, tvrdili bi da nije "naš" nego "vaš", jer bi nas sramotio.
Možda se varam, al imam takav osječaj :D
Inače, Tesla, kao i mnogo drugih genijalnih znanstvenika, ima gomilu krivih ideja, patenata, teorija i slično. Nitko ga neče pamtiti po njima, nego po onima što su dobri, korisni, i ispravni.

no

pre 2 godine

Tesla je bio daleko ispred svog vremena u svakom smislu, a naš narod će ga možda shvatiti za jedno 50, 100 godina, a možda ni tad...

Ljudi mogu da žive, i žive bez mesa u ishrani i dokaz za to su milioni vegeterijanaca svuda u svetu. Samo u Indiji ih ima nekih pola milijarde.

A to da ljudi ne mogu bez mesa, i još da su Srbi mesožderi je još jedan mit koji je skoro smišljen. Pre industralizacije u proizvodnji mesa najveći deo stanovnika u Srbiji su bili skromni poljoprivrednici koji su jeli povrće, voće, mlečne proizvode, a nisu imali meso na stolu svaki dan, nego nekoliko puta godišnje, na praznike, za slavu i sl. itd. Osnovna hrana na kojoj su bili manje više ceo dan su bili pogača i sir.

Za ogromnu većinu meso ili mesni proizvodi su postali redovni u ishrani tek u poslednjih 50 godina.

A jbg

pre 2 godine

Da vidi ovo danas kako se uzgajaju životinje, na desetine hiljada zguranih u boksovima i nakokanih antibioticima, pa se živi pilići melju, eh...

siki

pre 2 godine

@(Јабучило, 17. novembar 2021 08:59)

Neophodan po definiciji znači nešto bez čega se ne može. Ovo prosto činjenično nije tačno jer postoje milioni vegeterijanaca i vegana na planeti. Zdravi, pravi i ništa im ne fali.

вгн

pre 2 godine

Tesla jeste bio genije ali za elektrotehniku... Ne i za SOCIOLOGIJU!!!
Kad bi veo svet njega poslušao, u roku od 3 dana bi zavladala glad na planeti, a uroku od godinu dana bi se gradovi i sela pretvorili u ogromni zološki vrt nebi mogli da živimo od životinja koje se smucaju svuda i razmnožavaju nekonzrolisano.

?! Молим те погледај у речнику шта значи реч "социологија".

S1pac

pre 2 godine

Ovo se danasnjim prasoslavim rusofilims nece svidjati.
(Slovenac, 17. novembar 2021 09:20)

Ne znam koja ti je to kategorija pravoslavni rusofil,ali pravoslavlje više asocira na post nego na klanje životinja. Nego sad baš me zanima kojoj kategoriji ti pripadaš,pretpostavljam neki bezobrazni slovenac.

prokleta raja

pre 2 godine

"Treba učiniti sve da se zaustavi nemilosrdno i surovo klanje životinja"

naravno da treba i ne samo to, trebalo bi mnogo toga nemilosrdno zaustaviti.

Trovach

pre 2 godine

Interesantno je da je Tesla imao slicno razmisljanje o ubijanju zivotinja kao i ja. Pecaros sam, pa moram da ubijem ribu da bih je pojeo. Pile vec ne mogu zaklati iako smo zahvaljujuci tovu pilica nekako pregurali 90-te. Mama je bila egzekutor, a cela porodica je cerupala. Najvise sam voleo kada su musterije kupovale zive pilice, jer sam se nacerupao dovoljno za 5 zivota. Moram reci da sam koncentrat pravio sam, a antibiotike sam retko koristio, samo ako se pojavi problem, a ne preventivno. Gajili smo i svinje za svoje potrebe i ponekad zajedno sa tetkama i bio sam saucesnik tokom klanja, ali ne mogu zabosti noz. Mozda bih mogao samo u slucaju krajnje nuzde kada treba ubiti ono sto ces pojesti. Deluje nedosledno, ali vecina nas kupuje meso u mesarama iako znamo kako je tamo dospelo. Price o mlevenju zivih pilica (kako je neko napisao) nemaju veze ni sa istinom, ni sa mozgom. Ne treba preuvelicavati nehumanost "industrijske" proizvodnje hrane, ali ne treba ni zatvarati oci kada se sa domacim zivotinjama nehumano postupa. Zasto ici iz jedne krajnosti u drugu?

вгн

pre 2 godine

"Kada bi pustili da se životinje nekontrolisano razmnožavaju , vrlo brzo bi ostali i bez biljaka i prirode. Mora da postoji balans. Predatori postoje da održavaju broj biljojeda na potrebnom nivou ,inače bi obrstili i travu i drveće, klima bi se promenila, reke i mora....Sve je savršeno organizovano."

Надам се да схваташ да ми у 99,99% случајева не једемо дивље животиње већ домаће, које не би ни постојале да их ми не "производимо", тако да ми не одржавамо никакав "баланс" тиме што убијемо те животиње.

Da li Srbin sam uopšte?!

pre 2 godine

i to sve rekao pre 100 i kusur godina...kada je 99% planete bilo nepismeno.
(deks, 17. novembar 2021 09:08)

Kada je bilo.... Ja mislim da je još uvek i da će to u budučnosti tako ostati.

Miki

pre 2 godine

Da i moj cukun deda je isto rekao. Cisto sumnjam da je ovo validna informacija ili bilo koja druga pogotovo u doba Tesle. Pa ako cemo o temi sta je stetno vise, manje, Stiv Dzobs je bio vegeterijanac ili vegan il sta vec, pa je umro od raka.

Православац

pre 2 godine

Човек је сваштојед и тако су му грађени и зуби и пробавни пут.
Месо је неопходан састојак људске исхране и не видим сврху овог вег(етариј)анског пропагандног чланка са "позивањем на виши ауторитет".
(Јабучило, 17. novembar 2021 08:

Метузалем није био сваштојед због чега је живео 969 година.
Први људи су били биљоједи, пили су чисту изворну воду и били су невакцинисани због чега су били дуговечнији.
Гледајући од других људи су временом постали сисари и сваштоједи што је довело до пада животног века.

Sale

pre 2 godine

Ovi koji napadaju Noleta zbog pogleda na ishranu bi apsolutno šikanirali i Teslu da su mu kojim slučajem savremenici. Drago mi je da su obojca zamenila svoje balkanske adrese nekim toleratntnijim mestima. Ovde je klanje svinja i davljenje u slanini i masti nepopravljivi aspekt kulinarskog mentaliteta. Ko god drugacije razmislja je automatski izrod. Pa Nole i Tesla i jesu najbolji Srbi upravo jer su se odlepili od tog provincijalnog razmišljanja.