Vesti -

Država ima pravo da uvede onlajn nastavu nevakcinisanima: Na roditeljima je lična odgovornost VIDEO

U Austriji hiljade roditelja ispisuje decu iz škola zbog mera za zaštitu od korone. Nemačka počela sa davanjem treće doze vakcine. Pojačava kampanju kako bi jesen dočekali sa 80 odsto vakcinisanih. Epidemiolog Predrag Kon kaže da je jedino logično rešenje koje vidi za početak školske godine odvajanje vakcinisanih od nevakcinisanih učenika starijih od 12 godina - oni koji su primili vakcinu da idu na nastavu, a oni koji nisu da budu na onlajn nastavi.

Izvor: B92, Prva TV
Podeli
Foto: Printskrin/TV Prva
Foto: Printskrin/TV Prva

"Dobijamo različite informacije protekllih meseci, dr Kon pokušava da objasni šta je korona i ja poklanjam veru onome što krizni štab govori. Imate interes deteta i to je prvi i osnovni postulat. Država daje preporuke, može uvoditi i mere. Svim mališanima se mora omogućiti da pohađaju škole, ali je moguće da država za nevakcinisane ovede onlajn, to nije neko ograničavanje, već mera u sprečavanju širenja zaraze i u skladu je sa ljudskom pravima", rekao je za TV Prva Milan Antonijević, aktivista za ljudska prava.

Na državi je, kaže, da omogući onlajn nastavu, a sve ostalo je pravno osnovano.

"Mislim da deca nisu diskriminisane, mere su opravdane u cilju suzbijanja širenja virusa, i pravno je opravdano. Lična je odluka roditelja i oni snose posledice ako se dete zarazi. Ako država propiše mere, nemaju izbor, odnosno oni su izabrali. Mislim da bi trebalo uvesti nešto što ima Sud za ljudska prava kao što je društvena solidarnost za one koji su ranjiviji i ne mogu iz drugih razloga da se vakcinišu".

On smatra da roditelji pozivanjem na ljudska prava pokušavaju da nađu opravdanje za nešto što je potpuno iracionalno.

Takođe, dodaje da ne treba podilaziti nedovoljno informisanima koji ne žele da se vakcinišu i da treba da se razmišlja o obaveznoj vakcinaciji medicinskog osoblja i onih koji rade u domovima za stare.

Profesor Andrej Trampuž, direktor laboratorije za istraživanje infektivnih bolesti u Berlinu smatra da bi možda bilo bolje da se motivišu mladi da se vakcinišu.

Druga mogućnost su testovi, maske i filteri za vazduh. Bolje je nego sprovesti mere da samo vakcinisani idu u školu. S' druge strane, moramo brzo vakcinisati jer 60, 70 posto nije dovoljno, potrebno je 85 odsto pre jeseni ili zime.

U Nemačkoj je takođe preporučeno da se vakcinišu deca iznad 12 godina.

"Odziv je veliki, već oko 20 odsto onih starijih od 12 godina je vakcinisano. Postoje studije koje kažu da možemo i mlađe da vakcinišemo,a ono su najmobilnija grupa. Teške forme kod njih nisu česte, ali više prenose virus".

"Pitao bih roditelje zašto ne žele da vakcinišu decu. Ta vakcina je najsigurnija na svetu. To je jedini način da se vratimo u normalu. Ne želimo lokdaun, ni onlajn školu".

Dr Trampuž kaže otkriva za TV Prva da trenutno samo vakcinisani, oni koj su preboleli i testirani u Nemačkoj mogu da ulaze u lokale, radnje i restorane. Svi koji se vraćaju moraju da pokažu test koji važi samo jedan dan, a on tamo neće više biti besplatan, moraće da se plaća od 1. septembra.

Po pitanju prognoza kaže da će Nemačka ako vakciniše još 10 odsto nevakcinisanih imati blag četvrti talas, a da će veći problem biti u zemljama gde nemaju vakcine, recimo u Africi gde je manje od dva odsto vakcinisnaih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 150 idi na stranu