Više od 200 srpskih intelektualaca hoće da se spreči zakon o istopolnim zajednicama VIDEO

Dvesta dvanaest srpskih intelektualaca apeluje na Narodnu skupštinu i institucije Republike Srbije da se spreči donošenje zakona o istopolnim zajednicama.

Život

Izvor: B92

Petak, 19.03.2021.

09:30

Više od 200 srpskih intelektualaca hoće da se spreči zakon o istopolnim zajednicama VIDEO
Foto: deposit/monkeybusiness

Kao razlog navode da je Zakon o istopolnim zajednicama nepotreban, loš, koncipiran kao zakon iz porodičnopravne materije i da predstavlja očigledan korak u pravcu legalizacije istopolnih brakova, što će ubrzo voditi i mogućnosti usvajanja dece.

Ističu da je i zbog faktičkog zadiranja u porodičnopravnu materiju predlog i protivustavan i da bi njegovim usvajanjem država ugrozila vođenje pronatalitetske politike.

Apel 212 srpskih intelekualaca prenosimo u celosti:

Prava istopolnih osoba mogu se rešavati izmenom nekoliko postojećih zakona i nema nikakve potrebe za donošenjem posebnog zakona.

2) Ponovni pokušaj donošenja Zakona o rodnoj ravnopravnosti je novo nasilje nad javnim prostorom.

Sekretarijat za zakonodavstvo Vlade Srbije je već ranije upozorio da je kategorija roda neustavna pa je predlog zakona bio preimenovan u Zakon o pravu žena i muškaraca, pri čemu Srbija već ima dobar Zakon o ravnopravnosti polova.
Foto: shutterstock/Dragon Images
Nije jasno zašto Ministarstvo ponovo predlaže zakon koji je jasno protivan Ustavu Republike Srbije.

3) Posebno ukazujemo na izuzetno opasan predlog pooštravanja Zakona o zabrani diskriminacije. Njime se ionako nejasan i kontroverzan pojam diskriminacije bezobalno širi, a znatno se pooštravaju sankcije i procedura kažnjavanja.

S obzirom na to da je po već postojećem Zakonu došlo do progona niza naučnika, političara i javnih ličnosti, očigledna je namera da se svi zastupnici proporodične politike i demografske obnove zastraše i da im se zabrani javni i naučni rad.

Takođe, ovim predlogom bi se delovanje sveštenih lica ograničilo isključivo na hramove. Skandalozno je da iza takvog predloga stoji ministarstvo zaduženo za "društveni dijalog". Predlog je na tragu komunističkog "verbalnog delikta" i direktno krši Ustavom i međunarodnim dokumentima zagarantovano pravo građana na slobodu misli, izražavanja i naučnog rada.

Apelujemo na najširu javnost i tradicionalne crkve i verske zajednice da reaguju i da svi zajedno odbranimo pravo na slobodu i na budućnost ovoga naroda.

Takođe, apelujemo i na druga ministarstva u čiju se delatnost ovi predlozi mešaju, kao i na druge institucije Republike Srbije da zaustave ove štetne i protivustavne predloge.

Imena potpisnika možete pogledati OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

126 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: