Pečenje u loncu i krv pacova: Zašto Bred Pit stalno jede u svojim filmovima?

Načosi, kokice, sendviči, puter od kikirikija, moguće otrovano pečenje u loncu i krv pacova - to su stvari koje je Bred Pit jeo u svojim filmovima tokom svoje tri decenije duge karijere. Izgleda da će Pit jesti sve osim scenografije u svojim filmovima.

Život

Izvor: B92

Petak, 18.12.2020.

11:57

Pečenje u loncu i krv pacova: Zašto Bred Pit stalno jede u svojim filmovima?
Foto: Getty Images, Matt Winkelmeyer / Staff

Na Jutjubu možete pronaći i video-zapise koji prikazuju isečke Pita, koji danas puni 57 godina, u raznim ulogama kako uživa u hrani.

Možda Bred Pit ne jede ništa više od bilo kog drugog glumca. To je moguće, kaže Fabio Parasećoli, profesor studija hrane na Univerzitetu Njujork u Stajnhartu koji je proučavao hranu na filmu (pa čak i napisao disertaciju o muškarcima koji jedu u hit-naslovima).

Izuzev filmova usredsređenih na hranu, kao što su "Šef kuhinje" ili "Velika noć", primećuje on, zanemaruje se većina jela koja se vide u filmovima.

"Hrana je toliko ugrađena u scene svakodnevnog života, pa je ne primećujete - ali tu je", kaže on.

Kada prebacite fokus na jelo koje se odvija na vašem ekranu, kaže on, možda ćete pronaći više nego što biste uobičajeno. Drugim rečima, ako potražite određenog glumca koji jede, verovatno ćete pronaći primere za to.

A Pitov opus je relativno velik, obuhvata oko 60 filmova - i mnogo žvakanja. Ali moramo da primetimo da Pit jede više od prosečnog glumca.

U tom slučaju, možda je samo vreme da se sa tim suočimo: Mi jednostavno volimo da gledamo kako Bred Pit jede.
Ali zašto?

Kerolajn Lim, direktorka kastinga i profesorka, kaže da bi jedan od razloga mogao biti taj što je Pit zaista dobro izgleda dok jede.

"On je Lorens Olivijer hrane!", kaže ona. Čak i talentovani glumci ponekad zeznu ono što se čini jednostavnim zadatkom, ističe.

Možda uzimaju prevelike zalogaje. Ili sitni zalogaji - mrtvi poklon s kojim se bave u više navrata. Ali Pit? "Izgleda kao da ljudsko biće jede, a to se ne dešava često", kaže Kerolajn Lim.

Pitova jela su najvažnija za scenu.

Setite ga se u "Intervjuu s vampirom", u kojem njegov mrzovoljni Luis pokušava da izbaci ljudsku krv iz svojih navika i umesto toga se okreće pacovima. Ili u "Upoznajte Džoa Bleka", kada njegov lik - koji je sama smrt koja naseljava ljudsko telo - prvi put jede puter od kikirikija.

Drugi put je jelo bio način da suptilno izrazi nešto o svom karakteru. Kao Rasti Rajan u franšizi "Oušenovih jedanaest", on uvek nešto gricka. Pit je u intervjuima opisao zašto je to bilo - Rasti je prevarant i uvek je u pokretu, rekao je, pa je smatrao da neće imati vremena da sedne mirno i pojede nešto. A 2011. godine rekao je da je grickanje njegovog lika u filmu "Moneyball" način na koji pokazuje njegov intenzitet i "potrebu da nešto postigne".
Kerolajn Lim kaže da glumci mogu da koriste hranu da bi razvili svoje likove na načine na koje možda čak i ne bi tražio scenario.

"Kao direktorka kastinga znam da glumac poznaje lik u potpunosti - bolje od bilo koga drugog na snimanju - pa ako glumac kaže da je liku potreban sendvič, onda mu je zaista i potreban sendvič", kaže ona.

Upitan u intervjuu o montaži snimaka u kojima žvaće, Pit je rekao samo: "Volim da sam zauzet".

Parasećoli vidi fiksaciju na jedenje kao preklapanje naše kolektivne opsesije hranom i poznatim ličnostima.

"Hrana je u prvom planu kulture", kaže on. "Gde kupujemo hranu ili da li smo vegani - sve je to vrsta performansa našeg identiteta", rekao je.

U isto vreme, kaže Parasećoli, volimo da vidimo poznate ljude u uobičajenom radnjama (što bi moglo objasniti zašto su tabloidi puni slika slika zvezda kada izlaze iz prodavnica namirnica). Pitova "čovečnost je vidljivija ako radi nešto što svi radimo", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: