Rođen u Beogradu, preživeo Holokaust i Minhenski masakr, a danas u 83. trči pod zastavom Nemačke

Preživeo je Holokaust, ali i napad terorista na izraelski olimpijski tim na Olimpijskim igrama 1972. godine u Minhenu. I pored toga, na ovogodišnjem takmičenju Juropijan Makabi gejms, u Budimpešti, nastupao pod nemačkom zastavom.

Život

Izvor: B92

Utorak, 06.08.2019.

19:53

Rođen u Beogradu, preživeo Holokaust i Minhenski masakr, a danas u 83. trči pod zastavom Nemačke
Foto: Printscreen YouTube/DW Documentary

Šaul Ladani (83), koji je rođen u Beogradu, učestvovao je u takmičenju u brzom hodanju.

Više od 3.000 sportista iz celog sveta učestvuje na jednoj vrsti jevrejske olimpijade, a tim "Makadi Nemačka" bio je zastupljen sa 300 sportista. Među njima je bio i dvostruki olimpijac Ladani.

Izraelska legenda u brzom hodanju postavila je 1972. svetski rekod na 80 kilometara, koji do danas niko nije uspeo da obori. A da će Ladani ikada više na svom dresu nositi nemačku zastavu, nakon svega onoga što je tokom života preživeo, niko nije mogao da očekuje.

"Nemačka se promenila. Nemačka je preuzela odgovornost za ono što se dogodilo u Trećem rajhu", rekao je Ladani za nemački dnevnik Bild.

Kaže, međutim, da mu je poznato da u Nemačkoj i dalje postoji mržnja prema Jevrejima, i zato poziva vladu da učini nešto.

"Ako se to ne desi, onda ćemo biti suočeni sa tim da će Jevreji napustiti Nemačku", rekao je on. Ladani je rođen 1936. godine u Beogradu, a nakon ulaska nemačke vojske u Jugoslaviju sa porodicom je izbegao u Budimpeštu.

Zajedno sa porodicom bio je smešten u koncentracionom logoru Bergen, odakle je zahvaljujući jednom sporazumu sa nacistima, za milion i po švajcarskih franaka, zajedno sa oko 1.700 logoraša oslobođen i prebačen u Švajcarsku, dok su ostali prebačeni u Aušvic.

Nakon uspostavljanja države Izrael, Šaul Ladani je u toj zemlji pronašao novu domovinu, radio je kao inženjer i borio se u četiri rata kao vojnik.

Ali je i otkrio ljubav prema sportu, polumartonu i brzom hodanju.

Šaul Ladani je 1972. godine predstavljao Izrael na Olimpijskim igrama u Minhenu, gde je bio među onima koji su uspeli da izbegnu napad terorista iz palestinske organizacije "Crni septembar", na izraelske olimpijce.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: