- Vesti -

Umetnost je odvela u Rim, a zavolela je i nešto skroz drugačije

Operska pevačica iz Niša Dragana Moles osim što nastupa kao solista u glavnom gradu Italije bavi se i gladijatorstvom i to kao instruktor.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: WDGphoto / depositphotos
Foto: WDGphoto / depositphotos

Moles je kazala agenciji Beta da je čitav život uključena u ekstremne sportove, a od 13 godina koliko živi i radi u Rimu, već devet godina je deo asocijacije "Gruppo storiko Romano" koja svake godine 21. aprila, na dan koji se proslavlja kao rodjendan Rima, organizuje gladijatorske borbe i paradu u kojoj je na hiljade ljudi iz čitavog sveta obučeno poput starih Rimljana.

"Kao gladijator borim se i obučavam ljude da se bore na različite načine. Gladijatori imaju dvadesetak kategorija i oružja, a u zavisnosti od gradje dele se u dve velike grupe "teške" i "lake", rekla je Moles. Ona je kazala da je jedna od kategorija u grupi lakih u okviru koje se ona bori "oplamoko" i da se za tu borbu koristi štit, mali bodež i koplje.

"U kategoriji "provokator" za borbu se koristi štit i mač", objasnila je Moles. Ona je kazala da u gladijatorstvu postoje stroga pravila borbe, a jedno od pravila je da se uvek bori "težak" gladijator protiv "lakog", kako bi do izražaja mogle da dodju sposobnosti i jednog i drugog borca.

Prema rečima Moles, 21. aprila svake godine u cirkusu Maksimusu u Rimu bori se oko 500 "gladijatora i varvara". "Gladijatore i varvare planiramo da dovedemo i u Niš, od 14. do 16. juna kada se u Nišu održava viteški turnir.

Neće biti na hiljade gladijatora, ali biće to jedna lepa povorka", rekla je Moles i dodala da će "malo iskombinovati stari i srednji vek".

Kako je kazala Moles, instruktori gladijatorstva učiće tih dana Nišlije ne samo da se bore, već i plesove iz starog Rima, a biće tu i škole latinskog jezika.

Dragana Moles i Nišlijka Jana Spasić popele su se minulog vikenda na pobedničko postolje takmičenja "Ženski challenge" na strelištu "Malča" kraj Niša pošto su sakupile najviše bodova u streljaštvu, streličarstvu i prelasku preko zategnutog užeta.

strana 1 od 120 idi na stranu