Svet 14

08.05.2024.

23:40

Rat u Ukrajini – dan 804: Novi udari; Povređena deca; Pregovori u Bratislavi?

Rat u Ukrajini – 804. dan.

Izvor: B92

Rat u Ukrajini – dan 804: Novi udari; Povređena deca; Pregovori u Bratislavi?
Shutterstock/zef art

Podeli:

Sukobi na frontu ne prestaju. Vlasti u Lugansku tvrde da je Kijev izveo napad na skladište nafte u tom gradu.

Ukrajinske vlasti saopštile da su severnokorejske rakete koje je Rusija lansirala u velikoj meri bile neuspešne.

Završeno

23:31

Zaharova najavila oštar odgovor Rusije na poteze zvaničnog Londona

Proterivanje ruskog vojnog atašea iz Ujedinjenog Kraljevstva i potezi Velike Britanije usmereni na rusku diplomatsku misiju i nekretnine dobiće proporcionalan odgovor Moskve koji će biti oštar i adekvatan, najavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Potezi britanskih vlasti koje su bukvalno opsednute rusofobijom, u potpunosti potvrđuju pristrasnu i neprijateljsku prirodu engleske politike prema Rusiji. Više puta smo upozoravali zvanični London da će sve neprijateljske akcije naići na oštar i adekvatan odgovor", navodi se u saopštenju Zaharove.

22:22

Usvojen nacrt zakona o služenju vojnog roka za zatvorenike

Ukrajinski parlament odobrio je danas nacrt zakona koji bi omogućio nekim kategorijama zatvorenika da služe u oružanim snagama Ukrajine i bore se u ratu protiv Rusije.

Zakon je danas usvojen nakon drugog čitanja, a podržalo ga je 279 od ukupno 450 članova parlamenta, prenosi Kijev Indipendent.

Predlog zakona treba da potpiše predsednik države Volodimir Zelenski, koji je podržao ideju.

21:17

19:34

Pregovori u Bratislavi?

Slovački predsednik Peter Pelegrini pozvao je na mir između Rusije i Ukrajine i rekao da, ako je potrebno, Bratislava može biti domaćin mogućih pregovora, preneli su danas slovački mediji.

Slovački predsednik je politički saveznik premijera slovačke vlade Roberta Fica, koji se snažno protivio slanju vojne pomoći Ukrajini i uvođenju sankcija Rusiji, prenosi dnevnik Kijev Indipendent.

Govoreći danas u gradu Banska Bistrica povodom Dana pobede u Evropi, nedavno izabrani predsednik Slovačke rekao je da evropski lideri imaju odgovornost da obezbede mir u Ukrajini kako bi se izbegli "tragični scenariji".

18:44

Kameron razgovarao sa Sijartom o podršci Ukrajini

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron razgovarao je danas sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom o podršci Ukrajini i o značaju očuvanja evroatlantskog jedinstva.

"Velika Britanija je spremna da podrži Ukrajinu koliko god je potrebno. Danas sam se sastao sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom da razgovaramo o tome, kao i o značaju održavanja evroatlantskog jedinstva", naveo je Kameron na platformi Iks.

18:22

Vazdušni napad na Harkov: Povređena deca

U ruskom vazdušnom napadu na školski stadion u Harkovu povređeno je najmanje četvoro dece i tri odrasle osobe, saopštili su danas ukrajinskih zvaničnici.

Dvoje tinejdžera hospitalizovano u teškom stanju, rekao je regionalni guverner Oleh Sinegubov na platformi Telegram.

Tužilaštvo je saopštilo da su škola i obližnji stambeni objekti oštećeni tokom napada.

17:35

Oboren dron iznad Belgoroda


PVO sistemi oborili su ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
 

17:22

Nemačka: Šolc uverio Zelenskog o nemačkoj podršci mirovnom samitu o Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc naglasio je danas, tokom telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, da Berlin podržava održavanje mirovnog samita o Ukrajini u Švajcarskoj, saopštio je danas potparol nemačke vlade. ''

Kancelar je potvrdio učešće i ponovio da Nemačka aktivno podržava samit. Saglasili su se da je cilj što veće globalno učešće'', navedeno je u saopštenju nemačkog potparola.

Zelenski je rekao da je obavestio Šolca o situaciji bojnom polju, kao i da su razgovarali o odbrambenoj saradnji i predstojećoj Konferenciji o oporavku Ukrajine, prenosi Rojters.

17:08

Sijarto: Mađarska neće učestovovati u inicijativi NATO-a za pomoć Ukrajini

Mađarska neće učestvovati u dugoročnom planu NATO-a za pomoć Ukrajini, poručio je danas šef mađarske diplomatije Peter Sijato.

''Mađarska će uprkos pritisku ostati izvan lude misije NATO-a'', rekao je on.

Saveznici NATO-a su se u aprilu dogovorili da započnu planiranje dugoročne vojne podrške Ukrajini u ratu protiv Rusije, kroz formiranje fonda vrednog 100 milijardi evra.

Prema tom planu, NATO bi preuzeo neke poslove koordinacije od koalicije koju predvode SAD, poznate kao Ramštajn grupa, prenosi Rojters.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se haos? Komšijama preti talas bankrota

Bugarskim ugostiteljima i hotelijerima prete bankroti zbog rastućih cena električne energije u zemlji, a predstavnici ove industrije pozivaju vladu u Sofiji na hitnu intervenciju kako bi se sačuvala stabilnost sektora.

17:04

24.7.2024.

1 d

Podeli: