- Vesti -

Kako da se rešite dosadnih smrdibuba?

Za smrdibube se kaže da donose pare u kuću, ali u najezdi ovih insekata malo je reči utehe. Donosimo vam prirodne recepte za odbranu od smrdibuba, koje sem neprijatnog mirisa karakteriše isto tako neprijatno zujanje, iako, istini za volju, nisu opasne za ljude.

Izvor: B92, 24sata.hr
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

Inače, reč je o insektu koji možemo naći u vinogradima i voćnjacima, ali s dolaskom hladnijih dana, oni traže sklonište na toplijim mestima na kojima bi u hibernaciji proveli zimu. U poslednjih par godina primećen je sve veći broj smrdibuba u ovo doba godine, što logično dovodi do postavljanja pitanja da li se smanjio broj njihovih prirodnih neprijatelja - guštera, osa i ptica.

Za odbranu od ulaska u stanove i kuće najbolje će poslužiti mrežice na prozorima, a može se isprobati i trik sa žutim papirom. Naime, smrdibube privlači ova boja, pa okačite žuti papir na terasu i na taj način ih namamite da ostanu van kuće.

Umesto da ih zgazite, budući da u obrani ispuštaju neprijatan miris, moguće je kod kuće napraviti smesu koja će ih oterati.

Posuda sa sapunicom

Sve što treba da uradite jeste da u jednu činiju sipate sapunicu, a iznad nje namestite izvor svetlosti. Tako nameštenu ostavite je preko noći. Biće neodoljiva za smrdibube koje će upasti u nju i udaviti se u sapunici.

Sprej koji ih ubija iste sekunde

Potrebno je:

120ml sirćeta

60ml sapunice od deterdženta za pranje sudova

240ml tople vode

Dobro sve promućkajte pa sipajte u posudu sa raspršivačem. Ciljajte direktno na bube - ova mešavina ubija ih čim ih dotakne.

A pored toga, postoji i nekoliko prirodnih mućkalica kojima se ljudi već dugo služe kako bi smrdibube proterali sa biljaka.

Tečnost od ljuski luka

Uzeti 20g ljuski luka, preliti sa litrom vruće vode i ostaviti da stoji pet dana. Posle toga procediti i tretirati biljke time. Kod povećane količine smrdibuba biljke treba prskati sprejom tri puta dnevno pet dana.

Tečnost od čili paprika

Za pripremu ove smese uzeti 100g čili papričica i iseckati što sitnije. Preliti sa litrom vruće vode i kuvati sat vremena na laganoj vatri u poklopljenoj posudi. Prokuvanu tečnost ostaviti dva dana i posle toga procediti. Za tretiranje uzeti 100 ml tečnosti i razrediti sa 10 litara vode.

Tečnost od semena gorušice

Seme gorušice samleti u prah. Potrebno je 0,5 kg praha gorušice da se prelije sa 0,5l vrele vode, dobro izmeša i ostavi da se ohladi. Tečnost procediti i doliti 9,5 litara vode da ukupno imate 10 litara tečnosti kojom se tretiraju napadnute biljke.

Ako ih sad u stanu imate samo par, do kraja oktobra ćete ih videti na desetine, možda čak i stotine, a najbolje je sprečiti ih da uopšte uđu u kuću zatvarajući vrata i prozore.

Vesti

Ruski konzul uzalud je učio Karađorđa da pije čaj s rumom

Prva slava Karađorđevića bio je Sveti Kliment (25. novembar/8. decembar). Kao i svaka srpska kuća, i Karađorđevići su slavili krsno ime. Od drugih slava ona se razlikovala samo utoliko što su Karađorđevići, kad su bili vladari, slavi pridavali nešto veći značaj zbog zvanica koje su dolazile na čast i gošćenje.

Vesti sreda 31.10. 14:52 Komentara: 5
strana 1 od 140 idi na stranu