Skeleti iz Viminacijuma u Beogradu za "Noć muzeja"

Istorijski najzanimljiviji ostaci Rimljana i pripadnika raznih drugih naroda u nekadašnjem legijskom logoru kraj Dunava preseliće se za "Noć muzeja" 19. maja u Muzej anatomije čoveka pri Institutu za anatomiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, pišu "Novosti".

Život

Izvor: B92

Nedelja, 29.04.2018.

09:30

Skeleti iz Viminacijuma u Beogradu za
Foto: Thinkstock / ilustracija

Kako se navodi , to će biti prvi put da skeleti stanovnika nekadašnje rimske metropole izađu iz Viminacijuma.

Time zapravo počinje saradnja Arheološkog instituta SANU i Medicinskog fakulteta na projektu Viminacijum.

Prema protokolu, koji će između ovih institucija biti potpisan oko 1. maja, anatomi sa sa fakulteta prvu put će u svojoj laboratoriji u Beogradu raditi analize skeletnog materijala na osnovu kojih će znatno moći da dopune saznanja o anatomiji, bolestima, od kojih su bolovali, o tome kako su se lečili i od čega su umirali stanovnici ovog rimskog grada.

Glavni antropolog Viminacijuma Ilija Mikić kaže za "Novosti" da još nije odabrana postavka koja će biti izložena u Muzeju anatomije čoveka, ali da će među eksponatima biti bar jedna lobanja iz plemena Gepida, čija je elita deci bandažiranjem, pomoću traka, izdužavala glave.

Šef katedre anatomije Milan Milisavljević je rekao da će eksponati biti izloženi u hodnicima Instituta za anatomiju.

"Dobili smo 10 novih vitrina za hodnike i tu će biti i skeleti iz Viminacijuma. Kada ih izložimo za Noć muzeja, eksponati će ostati deo naše stalne postavke, ali će biti korišćeni i za edukaciju studenata medicine i stomatologije", kazao je Milisavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: