- Vesti -

Čeh proglasio državu između Srbije i Hrvatske

Na ničijoj zemlji između Srbije i Hrvatske "proglašena je" najmanja "nezavisna suverena država" na Balkanu, površine sedam kvadratnih kilometara.

Izvor: Beta
Podeli

To je "Liberland" u koju njen "predsednik", Čeh Vit Jedlička poziva sve koji poštuju princip "živi i pusti druge da žive", a nisu ekstremisti.

"Liberland" leži na obalama Dunava između Bačkog Monoštora i Zmajevca.

Jedlička tvrdi da je "država" nastala potpuno u skladu sa međunarodnim pravom jer je osnovana na ničijoj zemlji koju u okrivu razgraničenja nisu tražile ni Srbija, ni Hrvatska.

"Cilj osnivača nove države jeste da stvore društvo u kojem mogu da prosperiraju pošteni ljudi, a da im država ne zagorčava život nepotrebnim zabranama i porezima. Jedan od razloga za osnivanje Liberlanda je sve veći uticaj interesnih grupa na funkcionisanje država i sve gori uslovi za život ljudi. Osnivače inspirišu Monako, Lihtenštajn ili Hongkong", piše na zvaničnom sajtu nove "države".

Vit Jedlička iz marginalne stranke desnice bliske bivšem premijeru i predsedniku Češke Vaclavu Klausu, izrazio je nadu u saopštenju da će "nezavisni, suvereni Liberland" najpre priznati upravo Srbija i Hrvatska kojima se sprema da pošalje diplomatske note o tome, a da će ga potom priznati i ostale države sveta.

"Liberland" ima zastavu, grb, "ustav" i "zakone", a iako se zastava zavijorila tek početkom ove sedmice, već deli "državljanstva" i poziva sve pod uslovom da nisu komunisti, neonacisti ili ekstremisti, a ne želi ni zločince kažnjene za teža krivična dela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 184 idi na stranu