Vesti -

Urna Nikole Tesle se premešta u Hram Svetog Save

Posmrtni ostaci naučnika Nikole Tesle biće premešteni iz muzeja posvećenog tom velikanu u Beogradu u portu Hrama Svetog Save, gde će mu biti podignut i spomenik, predviđeno je Sporazumom koji je potpisan u Patrijaršiji SPC.

Tanjug
Podeli

Sporazum su potpisali partijarh srpski Irinej, ministarka energetike Zorana Mijhajlović u ime Vlade Srbije i predsednik Privremenog organa Beograda Siniša Mali.

Partijarh je, nakon potpisivanja sporazuma, rekao da nema ništa prirodnije od toga da zemni ostaci velikog mislioca počivaju na, kako kaže, najsvetijem mestu srpskog naroda - u hramu posvećenom Svetom Savi, gde je i spomenik Karađorđu.

"Ništa prirodnije ni logičnije, nego da na tom najlepšem mestu grada i pored velike svetinje počivaju tri velika imena srpske istorije, kulture i nauke", rekao je partijarh srpski Irinej, zahvalivši vladi i predstavnicima Grada na podršci toj inicijativi SPC.

On je dodao da se nada da će to biti novi razlog da još više ljudi poseti Hram, ali i "grob najvećeg uma nauke".

"Hvala svima koji će doprineti da se podigne spomenik kakav Tesla zaslužuje i da u podnožju spomenika budu i njegovi zemni ostaci, u neposrednoj blizini Hrama Svetog Save", rekao je patrijarh.

Prema rečima Siniše Malog, biće formirana radna grupa u kojoj će biti po tri predstavnika ministarstva, Grada Beograda i SPC, a koja će raditi na tome da se zemni ostaci Nikole Tesle u što kraćem roku prenesu u portu Hrama Svetog Save.

Mali je rekao da će grad obezbediti sve uslove da se pod odgovarajućim propisima urna prenese iz muzeja, kao i da će obezbediti sve dozvole.

I ministarstvo energetike će, prema rečima resorne ministarke, svim aktivnostima pomoći da se projekat što pre realizuje.

"Kao vlada i ministarstvo želimo da budemo prepoznati po svim mladim naučnicima koji će u zemlji ostati i svima onima koji će u zemlju doći", rekla je Mihajlovićeva.

Urna Nikole Tesle nalazi se u zgradi muzeja u Beogradu koji nosi njegovo ime od 1957. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 164 idi na stranu