- Vesti -

Očekuje nas nebeski vatromet kakav se retko viđa

Vatromet na nebu koji se viđa jednom u život počeo je nakon što su astronomi potvrdili da je kometa Ison, nazvana „kometom veka“, ušla unutar Zemljine orbite, blizu Sunca.

Telegraph
Podeli

Kometa je poslednjih dana dramatično povećala svoj sjaj izbacivanjem gasova, dok se približava Suncu, piše Times, i ukoliko preživi, mogli bismo da posvedočimo najvećem nebeskom vatrometu u poslednjih 300 godina.

Kometa se sada može videti golim okom i očekuje se da će narednih nedelja dobijati na sjaju, sve dok ne bude sjajnija od Meseca.

Ison je kreće brzinom od 377 kilometara u sekundi, a Suncu će biti najbliža 28. novembra.

Ukoliko su predviđanja naučnika tačna, ovaj galaktički šou nadmašiće onaj koji je 1680. godine priredila Velika kometa koja je bila toliko svetla da je mogla da se vidi i tokom dana, što je mnoge navelo da pomisle da je u pitanju "Božja kazna".

„Naučnici sada imaju priliku da uz pomoć novih teleskopa posmatraju jedinstvenu kometu koja putuje iz 4.5 milijardi godina stare duboke hladnoće na periferiji Sunčevog sistema, ka našem Suncu. Bez obzira na to šta će se sa kometom desiti, sada kada je unutar naše orbite, svaki scenario je naučno uzbudljiv“, izjavio je astronom Metju Najt.

Ukoliko kometa preživi svoj susret sa Suncem, njen sjaj će svoj maksimum dostići početkom decembra.

Prema: Telegraph.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 160 idi na stranu