- Vesti -

Crkva u srednjem veku odobravala homoseksualni brak?

Crkva nije uvek bila protiv homoseksualnog braka, tvrdi jedan američki istoričar, navodeći brojne primere crkvenog venčanja dvojice muškaraca u srednjovekovnoj Evropi.

Izvor: Tanjug
Podeli

Kada se spominje brak, posebno hrišćanski brak, obično se misli na zajednicu muškarca i žene. Američki istoričar Džon Bosvel u svojoj knjizi "Same Sex Unions in Premodern Europe" (Istopolne zajednice u antičkoj i srednjovekovnoj Evropi), međutim, otkriva da je crkva u srednjem veku prihvatala i tolerisala homoseksualnost, pa čak i venčavala homoseksualce.

Ako se može verovati Bosvelu, grčki pravoslavci su u X i XI veku zvanično blagosiljali "istopolne zajednice", što danas pravoslavna crkva oštro demantuje, pominjući izraz "bratimljenje".

Američki istoričar se posebno poziva na ikonu donetu sa Sinaja, koja se danas nalazi u muzeju umetnosti u Kijevu, a koja prikazuje obred "sklapanja braka" između dvojice svetaca iz IV veka, Svetog Sergeja i Svetog Bahusa.

Na ikoni je prikazan i Isus Hrist po svemu sudeći kao "pronubus", ili "stari svat". Bosvel ističe da su takve zajednice blagosiljane širom Evrope sve do modernog doba.

Prema pisanju francuskog nedeljnika "Nuvel opservater", u Francuskoj su postojali tzv. ugovori o bratimljenju, kojima su dva muškarca zasnivali zajednicu, obećavajući jedan drugom da će zajedno deliti "hleb, vino i buđelar".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 148 idi na stranu