- Vesti -

Arktik će se uskoro zazeleneti

Arktički polarni krug najverovatnije će, tokom sledećih nekoliko decenija, naglo ozeleneti, dok će se ledene ploče na Antarktiku širiti, kao posledica globalnog zagrevanja, pokazale su dve odvojene naučne studije.

Izvor: Tanjug
Podeli

Na arktičkom polarnom krugu, trava, žbunje i drveće sve više bujaju, potiskujući led, usled globalnog zagrevanja, navodi se u studiji objavljenoj u listu "Nature Climat Change".

Šumovite oblasti na Arktiku, mogle bi da se prošire čak za 52 odsto do 2050. godine, dok bi "linija drveća" - maksimalna do koje drveće može da raste - mogla da se proširi još stotinama kilometara na sever, pokazuje kompjuterska simulacija uradjena na osnovu studije.

"Ovakvo širenje arktičke vegetacije moglo bi da ima veliki uticaj na otopljavanje i globalni ekosistem", rekao je Ričard Pirson iz američkog Centra za istoriju prirode.

Nezavisna studija, koju su sproveli holandski naučnici, pokazala je da se na Antarktiku, drugom mestu koje izaziva zabrinutost zbog globalnog zahrevanja, šire ledene ploče.

Voda koja protiče kroz Antarktik, stvara hladni, zaštitini "poklopac" za ledene ploče, jer je slatka, za razliku od morske koja je gušća, objavio je holandski Kraljevski meteorološki institu.

Vesti

Šer preživela srčani udar

Poznata pevačica i glumica Šer, koja ima 66 godina, pretrpela je blaži srčani udar. Kako kažu njeni prijatelji uzrok su mnoge stvari - ima probleme sa snimanjem albuma, njen sin Ilajdža se bori sa drogom, a ćerka Čez sa promenom pola.

Vesti nedelja 31.03. 23:31 Komentara: 4

Svetla budućnost putovanja u svemir

Evropska svemirska agencija (ESA) i Nemački svemirski centar (DLR) imaju velike planove za narednu godinu. Iz svemira naučnici mogu da saznaju mnogo toga o Zemlji, zato se istraživanja moraju nastaviti.

Vesti nedelja 31.03. 22:43 Komentara: 1

Današnji statusni simboli su...

iPad, kabriolet, televizor dijagonale 50 inča i čistačica nalaze se među modernim statusnim simbolima većine ljudi. Istraživači su otkrili eklektičan miks stvari koje su za 2.000 ispitanika predstavljale statusne simbole današnjice.

Vesti nedelja 31.03. 19:02 Komentara: 66

Dobro delo koje se širi svetom

Možda ne zvuči primamljivo kao „kapućino“, „espreso“ ili „late“, ali novi napitak pod nazivom „uslovna kafa“ može potpuno promeniti način na kojim posmatrate ritual ispijanja toplog napitka.

Vesti nedelja 31.03. 14:09 Komentara: 56

Uskrs - običaji i zanimljivosti

Svake godine Uskrs je prilika da se porodica okupi za prazničnim stolom, načešće tradicionalno za najbogatijim uskršnjim doručkom. Bojenje jaja i „dolazak“ uskršnjeg zeca „ostaci“ su nekih davnih verovanja, a ako ste kojim slučajem zaboravili šta simbolišu, sada je pravo vreme da se prisetite.

Vesti nedelja 31.03. 13:35 Komentara: 11
strana 1 od 128 idi na stranu