Rade Šerbedžija: "Otkazali su mi koncert zbog politike"; Gradonačelnik: "Osetljiva tema..."

Glumac i muzičar Rade Šerbedžija (74) trebalo je da održi koncert u Vinkovcima 15. novembra, međutim, nastup je otkazan "zbog osetljivosti tematskih manifestacija te nedelje", kako su objasnili nadležni.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.10.2021.

12:59

Rade Šerbedžija:
Foto: Profimedia

Rade Šerbedžija je na svom zvaničnom profilu na Fejsbuku opisao celokupnu situaciju, te je dodao da uopšte nije saglasan sa pomenutom odlukom gradskih vlasti, jer je smatra čistim politikanstvom.

"Pre mesec dana zvali su me organizatori Filmskog festivala glumca iz Vinkovaca da povodom zatvaranja festivala i dodele nagrada 15. 11. održim koncert u pozorištu Joze Ivakića. Ja sam, naravno, pristao, jer Vinkovci su moj grad u kome sam odrastao i koji u mom životu imaju uvek posebno mesto i značaj. Iako je moj koncert, čim je najavljen, bio odmah i rasprodat, zbog, kako su mi organizatori rekli, velikog interesa posebno mlade publike u Vinkovcima, juče mi je javljeno da je koncert otkazan. Gradske vlasti su objasnile da se koncert otkazuje zbog osetljivosti tematskih manifestacija te nedelje u kojem se koncert trebao održati. Naravno da se ne slažem s takvom odlukom, jer je smatram čistim politikantstvom. Moje pesme propagiraju ljubav, humanizam i blagost i ne mogu nikoga i ništa vređati", kaže Rade Šerbedžija.

On je takođe istakao da su ga organizatori opet zvali, kako bi pomerili datum održavanja koncerta na šta je Šerbedžija rado pristao i to samo zbog građana Vinkovaca.

"Danas su me organizatori zvali i molili me da koncert održim u decembru... I ja ću to naravno učiniti. Ali ne zbog njih, nego zbog Vinkovčana koji žele da dođu na moj koncert. Uostalom, kao što je zadatak doktora da brinu o zdravlju ljudi, zadatak nas umetnika je da brinemo za duhovno zdravlje ljudi za koje snimamo filmove, igramo pozorišne predstave i ponekad pevamo svoje pesme", napisao je Šerbedžija na Fejbuku. Povodom ovog događaja, oglasio se i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić koji je, takođe, prokomentarisao spornu situaciju.

On je napisao da je Šerbedžijin koncert planiran za nedelju u kojoj se prisećaju najveće tragedije hrvatskog naroda u novijoj istoriji, kada u miru i s bogom odaju počast žrtvama Vukovara i njihovog kraja, te da navedeni datum koncerta nije odgovarajući.

"O koncertu Rade Šerbedžije u sklopu 'Filmskog festivala glumca' u Vinkovcima razgovarali smo s organizatorima festivala i složili se kako navedeni datum održavanja koncerta nije odgovarajući. Organizator 'Filmskog festivala glumca' jedini je bio u direktnoj komunikaciji, niko ispred Grada Vinkovaca nije razgovarao s Radom Šerbedžijom. Koncert je planiran u nedelji kada se prisećamo najveće tragedije hrvatskog naroda u novijoj istoriji, kada u miru i s bogom odajemo počast žrtvama Vukovara i našega kraja. Smatram da zbog svih onih koji u novembru dolaze u Vukovar i našu županiju, a time i u grad Vinkovce, kako bi odali počast žrtvi herojskog grada, održavanje koncerata u tom periodu nije primereno", napisao je gradonačelnik na zvaničnom profilu na Fejsbuku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

108 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: