Mask i NASA spremaju novu misiju: Još jedan let na Međunarodnu svemirsku stanicu

Ilon Mask i SpaceX nedavno su ušli u istoriju, kada je njihova svemirska kapsula Crew Dragon astronaute prevezla na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Život

Izvor: B92

Utorak, 29.09.2020.

15:53

Mask i NASA spremaju novu misiju: Još jedan let na Međunarodnu svemirsku stanicu
Foto: Getty Images/Handout

Svemirska kompanija i aeronautička agencija već se pripremaju za drugi takav let - prvobitno je planiran za 23. oktobar, ali je taj datum pomeren za 30. novembar. Raketa Falcon 9 poneće kapsulu Crew Dragon u kojoj će biti četiri astronauta ka svemirskoj stanici na koju bi trebalo da slete 1. decembra oko 05:00.

Prije nego što su poleteli SpaceX letelicom, Amerikanci su godinama plaćali za letove u ruskom Sojuzu, raketi kojom su svi astronauti leteli na Međunarodnu svemirsku stanicu. Upravo u činjenici što danas NASA za transport svojih astronauta ne mora da koristi ruske letelice, i jeste najveća vrednost SpaceX kompanije.

NASA ima ugovor i sa Boingom, čiju kapsulu Starliner takođe nameravaju da koriste, kako prenosi CBS News.

Ruski Sojuz, inače, 14. novembra sleće na MSS i dovozi novu grupu astronauta, a istom letelicom se, nedelju dana kasnije, na Zemlju vraćaju astronauti koji su do tada bili na Međunarodnoj svemirskoj stanici

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: