- Nauka -

500 miliona godina stari: Otkiveni fosili životinje iz ključnog perioda u evoluciji života na Zemlji

Stotine fosila praiskonskog morskog stvorenja pronađeni su u Kanadi. To otkriće naučnicima pruža mnogo informacija o važnom predatoru iz ključnog perioda u evoluciji života na Zemlji.

Izvor: Tanjug
Podeli

Naučnici su u utorak saopštili da je to biće, sa kandžama nalik na grabulje i glavom koja izgleda kao poznati izmišljeni svemirski brod, nazvano Kambroraster falkatus, bilo daleki srodnik današnjih zglavkara poput pauka i rakova i živelo je tokom kambrijskog perioda (Kambrijum) pre oko 506 miliona godina, kada su sva živa bića živela u okeanima, prenosi Rojters.

Stručnjaci navode da je, u poređenju sa drugim životinjama iz tog perioda, Kambroraster "džin" od 30 centimetra.

Sa ogromnom glavom, malim telom i očima okrenutim prema gore Kambroraster na prvi pogled podseća na krabu, iako su u suštini to sasvim različite životinje, smatra Džo Mojsiuk iz Kraljevskog muzeja Ontario i Univerziteta u Torontu.

On misli se da je Kambroraster, poput kraba, živeo u blizini morskog dna, hraneći se organizmima u mulju.

Nauka

Japanska sonda "Hajabusa 2" sletela na asteroid

Japanska svemirska agencija je saopštila da podaci koje je poslala svemirska sonda "Hajabusa 2" pokazuju da je ona danas uspešno sletela na daleki asteroid i izvela istorijsku misiju prikupljanja uzoraka tla za koje se naučnici nadaju da će doprineti razumevanju porekla Sunčevog sistema.

Nauka četvrtak 11.07. 09:05 Komentara: 11

"Rekao mi je: 'Prvo kolonizujmo Mesec!'"

Legendarni američki astronaut Baz Oldrin, koji je 1969. godine u misiji Apolo 11, sa kolegama Nilom Armstrongom i Maklom Kolinsom, boravio na Mesecu, nedavno je nagrađen medaljom Stivena Hokinga za životno dostignuće.

Nauka utorak 2.07. 14:10 Komentara: 74
strana 1 od 7 idi na stranu