- Nauka -

50 godina Instituta za fiziku

U Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauke i umetnosti u četvrtak, 21. aprila je otvorena izložba „Physics4U - prvih pola veka Instituta za fiziku u Beogradu“ posvećena petodecenijskim dostignućima ove prestižne naučne institucije u našoj zemlji.

Nikola Božić
Podeli

U ovom eminentnom zdanju posetioci mogu da se upoznaju sa izgledom laboratorija ove institucije, preko veoma profesionalno urađenih fotografija, sa važnim fizičarima iz rane faze Instituta za fiziku, kao i sa odabranim predstavnicima najmlaže generacije.

Sadašnji diretkor Instituta dr Aleksandar Belić je otvarajući izložbu rekao da im je cilj bio da predstave ljude zaslužne za osnivanje institucije, kao i one pred kojima je budućnost. Predstavnici srednje generacije, oni koji sada vode uspešne projekte i sam Institut, imaju obavezu da to dobro rade, i prema rečima direktora zato nisu predstavljeni na samoj izložbi.

Dr Belić je ovom prilikom i najavio da narednih msesc dana, koliko izložba traje, Izložba treba da bude mesto okupljanja fizičara, onih koji planiraju da s ebave ovom naukom i svih ljubitelja fizike i nauke uopšte. Program dešavanja može se pogledati na sajtu Instituta za fizku.

Pre samog otvaranja okupljenima se obratio akademik Aleksandar Marinčić, direktor Galerije nauke i tehnike SANU. Tom prilikom je izrazio zadovoljstvo što se ovako važan jubilej obeležava u tom prostoru.

Vasžnost ovog događaja potvrđuje i prisustvo predstavnika svih ministarstava nauke u poslednjih deset godina, među kojima i dva ministra – prof. dr Dragan Domazet i Božidar Đelić.

Nauka

Zašto zaboravljamo?

„Ključevi! Gde su mi ključevi?!“, „Kako beše ide onaj broj telefona....”, i “Ko je bio onaj tip..?” su svima poznate fraze. Starenje nosi svoj ceh, i obično znači da postajemo malo zaboravni, što ume da dovede do svakodnevnih neprijatnih situacija.

Nauka subota 30.04. 13:43 Komentara: 6

100 godina Solvejeve konferencije

Pre tačno sto godina, u Briselu, počinju da se organizuju Solvejeve konferencije, koje će postati verovatno najznačajniji skupovi svetskih fizičara i hemičara u istoriji nauke

Nauka petak 29.04. 10:42 Komentara: 0

Koliko je daleko Černobilj?

Na koliko se kilometara od Beograda nalaze balkanske nuklearne centrale? Srbijа je okružena nuklearnim reaktorima čija je ukupna snaga veća od 5700 MW na pragu. U četiri susedne države trenutno je operativno devet reaktora, a grade se još dva.

Nauka utorak 26.04. 09:00 Komentara: 12

Hemijska veza

Francusko-poljska naučnica i verovatno najpoznatija hemičarka svih vremena Marija Kiri, svoju drugu nobelovu nagradu dobila je pre tačno sto godina. No za razliku od Ajnštajnove čudesne 1905. i galilejeve 1609, koje su bile povod obeležavanja međunarodnih godina fizike i astronomije, 1911. za madam Kiri nije bila godina uspeha, već period – najmučnijih iskušenja

Nauka ponedeljak 18.04. 13:14 Komentara: 4

Ima li nauka u Srbiji budućnost?

Ima li izgleda da u Srbiji dođe do napretka? O tom pitanju, kao i o trenutnom stanju nauke u Srbiji u četvrtak se razgovaralo na tribini “Budućnost nauke u Srbiji” koju je organizovao Kulturni centar Beograda u saradnji sa nedeljnikom “Vreme”.

Nauka petak 15.04. 09:34 Komentara: 23

50 godina Kosmičke ere

Tog 12. aprila 1961. godine čovek je po prvi put otišao u Svemir. Povodom 50 godina ovog jubileja pogledajmo koji su dometi ruske kosmonautike.

Nauka utorak 12.04. 10:54 Komentara: 3

Zablude o staroj Sparti

Nijedan drugi polis u staroj Grčkoj nije tako jasno definisao svoje ciljeve i uložio trud da ih ispuni i održi kao što je to Sparta činila i radila. Uprkos podacima kojima raspolažemo, iznenađujuće je teško napisati istoriju Sparte.

Nauka sreda 6.04. 11:01 Komentara: 9

Mršavite molekularno

Sada su istraživači jedan korak bliži pobedi u borbi protiv gojaznosti. Našli su da način pretvore ćelije kože u ćelije masnog tkiva koje umesto da čuvaju kalorije, upravo rade obrnutu stvar - sagorevaju ih.

Nauka sreda 30.03. 12:49 Komentara: 6
strana 1 od 4 idi na stranu