Ljubimac -

Zašto psi "vuku" zadnjicu po podu? Ovo su razlozi

Psi i mačke su razigrani i zanimljivi, ali i pomalo čudni. Osim što ponekad pojedu svoj izmet i jezikom očiste zadnjicu, dešava se i da ih vuku i trljaju o pod.

Izvor: telegraf.rs
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prema pisanju portala Livescience, naši četvoronošci trljaju zadnjicu o pod jer im je tako najlakše da počešaju mesto koje ih svrbi, kaže Hoze Ars, predsednik Američkog udruženja veterinara.

Baš kao i ljudi, psi i mačke često osećaju svrab na “nezgodnom” mestu. Budući da ono što ih muči ne mogu da dohvate šapama, lakše im je da “vuku” zadnjicu po podu.

Iznenadni svrab zadnjeg dela tela kućnih ljubimaca uglavnom je trenutni, ali ako se ponavlja, odvedite ga veterinaru.
“Njihovo ponašanje nas tada zasmejava, jer deluje kao da igraju ili “vrckaju”, kaže Ars i dodaje da psima i mačkama uopšte nije smešno, jer se nerviraju zbog iznenadne iritacije koju ne mogu da suzbiju, prenosi portal "Telegraf.rs".

Upala analnih žlezda

Jedan od razloga češkanja zadnjice su problemi sa analnim žlezdama. One se nalaze sa obe strane analnog otvora i u njima se stvara kremasti fluid žućkasto-sive boje, koji se izbacuje sa fecesom. Sadržajem iz njih ljubimac se podmazuje, obeležava teritoriju, ali njim i “komunicira” sa drugim životinjama.

Analne žlezde prave problem kad se iritiraju ili zapuše. Ako se sadržaj iz njih ne izbacuje, on se gomila, prerađuje i stvara upalu. Najčešća reakcija na prepune i upaljene analne žlezde je upravo ova “vožnja na guzi”. Kod pasa je gotovo uobičajena, dok se kod mačaka javlja ponekad.

Zadnji deo tela psa ili mačke zbog trenja o pod može se toliko iritirati da će izazvati krvarenje. Potpuno zapušene kesice će nabubreti, a onda i pući i ostaviti iza sebe veliki nered.
Ako vidite da vaš pas ima ovaj problem, odvedite ga kod veterinara koji će blagovremeno sprečiti “eksploziju”.

Problem u vidu upale analnih žlezda nastaje i zbog otežanog vršenja nužde. Najčešće se javlja kod određenih rasa, među kojima su bernski planinski pas, nemački ovčar, pekinezer, ši cu, rotvajler.

Paraziti, alergije, tumor...

Još jedan uzrok “vožnje na zadnjici” su crevni paraziti koji iritiraju migoljenjem ako su u blizini analnog otvora. Iako izazivaju svrab, Ars kaže da je on posebno izražen u slučaju rudarske gliste i pantljičare.

Odvedite ljubimca kod veterinara da bi utvrdio o kojoj vrsti parazita je reč i kako bi prepisao pravovremenu terapiju.

Uzročnici iritacije zadnjice mačke ili psa mogu biti i alergija i buve, ali češanje tad nije locirano samo na zadnjem delu tela, već obuhvata i druge regije, naročito uši.

Trljanje zadnjice o pod nažalost može da nagovesti i tumor analnih žlezda, iako se to ređe dešava.
Kod mačaka gotovo da ne postoji, ali se zato pojavljuje kod pasa, posebno kod rase španijel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu