Negativan je, virus je nestao iz tela – četvrti čovek na svetu izlečen od HIV-a

Američki lekari obavestili su javnost da je čovek koji živi sa HIV-om od osamdesetih godina prošlog veka izlečen. Ovo je četvrti takav poznati slučaj.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 27.07.2022.

21:12

Negativan je, virus je nestao iz tela – četvrti čovek na svetu izlečen od HIV-a
Foto:Shutterstock/mikeforemniakowski

Pacijent star 66 godina podvrgnut je transplantaciji koštane srži za lečenje leukemije od donatora koji je prirodno otporan na virus. Čovek, koji ne želi da bude identifikovan, prestao je da uzima lekove za HIV.

Zabrinjavajuće: Jedna navika koju mnogi imaju okidač je za moždani udar

On je rekao da je izuzetno zahvalan što virus više nije u njegovom telu, prenosi Bi-Bi-Si. Čovek je poznat kao pacijent "Grad nade", po bolnici u kojoj se lečio u Duarteu u Kaliforniji.

Tri simptoma da vam se nagomilao loš holesterol se vide na predelu oko očiju

"Kada mi je dijagnostikovan HIV, mislio sam da je to smrtna kazna"

Virus ljudske imunodeficijencije (HIV) oštećuje imuni sistem tela. Ovo može dovesti do AIDS-a (sindroma stečene imunodeficijencije), a telo se bori protiv infekcije.

Šest namirnica koje bi muškarci trebalo da jedu svakodnevno – jedna protiv raka prostate

"Kada mi je 1988. dijagnostikovan HIV, kao i mnogima, mislio sam da je to smrtna kazna. Nikad nisam mislio da ću doživeti dan kada više neću imati HIV", rekao je izlečeni čovek.

Međutim, terapiju nije dobio zbog HIV-a, već zato što je u 63. godini oboleo od leukemije. Medicinski tim koji ga je lečio odlučio je da mu je potrebna transplantacija koštane srži da bi se zamenila njegova krvna zrnca. Igrom slučaja, donor je bio otporan na HIV.

Virus ulazi u bela krvna zrnca našeg tela koristeći mikroskopska vrata - protein koji se zove CCR5. Međutim, neki ljudi, uključujući i donatora, imaju CCR5 mutacije koje sprečavaju HIV.

Prva osoba izlečena od HIV-a bio je Timoti Rej Braun, poznatiji kao "Berlinski pacijent". Izlečen je 2011. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: