Direktor SZO: Hvala Srbiji

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus zahvalio je danas Srbiji zbog odluke da vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) bude o trošku države.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Hvala Srbiji što je omogućila ovu važnu odluku i ulaganje u prevenciju raka grlića materice kod devojčica. Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) može da nas približi eliminaciji ove bolesti koja se može sprečiti", napisao je Tedros Gebrejesus na nalogu na Tviteru.

Institut za javno zdravlje Milan Jovanović Batut najavio je da će tokom 2022. godine biti razmatrana mogućnost za sprovođenje preporučene vakcinacije devojčica protiv humanog papiloma virusa o trošku države.

Kako je navedeno u saopštenju Batuta povodom nedelje prevencije raka grlića materice, SZO kao prioritet preporučuje intervencije za prevenciju i kontrolu raka grlića materice kako bi se ova bolest eliminisala. To podrazumeva sveobuhvatni pristup ovoj bolesti: skrining, odnosno rano otkrivanje i lečenje svih formi lezija, vakcinaciju protiv humanog papiloma virusa (HPV), kao i palijativno zbrinjavanje žena koje boluju od ove bolesti.

Vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) biće od marta dostupna mladima od devet do 19 godina, najavila je direktorka Fonda Sanja Radojević Sskodrić, dodajući da je veliko interesovanje mladih za tu vakcinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 64 idi na stranu