EMA odobrila dva nova leka protiv korone

Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila je danas dva nova leka protiv koronavirusa za ljude kojima preti teški oblik bolesti.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 11.11.2021.

19:02

EMA odobrila dva nova leka protiv korone
Ilustracija/Foto: Profimedia

U današnjem saopštenju evropska agencija je navela da se pokazalo da dva leka zasnovana na monoklonskim antitelima znatno smanjuju rizik od hospitalizacije i smrti pacijenata koji su podložni dobijanju težeg oblika kovida 19.

Odobrila je upotrebu kombinaciju lekova casirivimab i imdevimab, i leka regdanvimab.

Agencija je navela da je bezbednosni profil lekova povoljan i da je uprkos malom broju nuspojava dobrobit lekova veća od rizika.

Kombinaciju lekova casirivimab i imdevimab proizvodi švajcarska farmaceutska kompanija Roš, a lek je dobio odobrenje za hitnu upotrebu od američke Agencije za hranu i lekove (FDA) u novembru prošle godine.

EMA je navela da oba leka i regdanvimab i kombinacija casirivimaba i imdevimaba treba da se ponudi osobama starijim od 12 godina kojima još nije potrebna podrška kiseonikom, ali koje su pod rizikom da im se pogorša kovid 19. Agencija je navela da kombinacija lekova takođe može da se koristi preventivno. Oba leka se daju intravenozno.

Regdanvimab proizvodi kompanija Seltrion heltker (Celltrion Healthcare) u Mađarskoj, a prethodno je dobio odobrenje u Južnoj Koreji.

Tretmani antitelima su među malobrojnim terapijama koje mogu da ograniče najgore efekte kovida 19, i oni su jedina raspoloživa opcija za osobe sa blagim do umerenim slučajevima bolesti koje još nisu u bolnici.

Lekovi su laboratorijski proizvedene verzije antitela koja blokiraju virus i pomažu da se odbrani od infekcije. Tretmani pomažu pacijentu tako što obezbede koncentrisane doze jednog ili dva antitela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: