Nov pogled na kovid 19: Studija nudi objašnjenje zašto neki imaju teži ishod bolesti

U studiji, objavljenoj u časopisu Cell Metabolism, istraživači su otkrili da je hiperglikemija – visok nivo šećera u krvi – uobičajena kod hospitalizovanih pacijenata sa kovidom 19 i snažno povezana sa lošijim ishodima.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 03.11.2021.

15:22

Nov pogled na kovid 19: Studija nudi objašnjenje zašto neki imaju teži ishod bolesti
Foto:EPA/VALDRIN XHEMAJ

Kovid 19 može doneti visok rizik od teške bolesti i smrti kod mnogih pacijenata jer ometa ključne metaboličke signale i time izaziva hiperglikemiju, prema novoj studiji istraživača sa "Weill Cornell Medicine and NewYork-Presbyterian".

Istraživači su takođe pronašli dokaze koji sugerišu da SARS-CoV-2, koronavirus koji izaziva kovid 19, može da izazove hiperglikemiju ometajući proizvodnju adiponektina u masnim ćelijama, hormona koji pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi.

"Mi obično ne mislimo da su masne ćelije veoma aktivne, ali u stvari one sintetišu mnoge zaštitne proteine za vaše telo – i čini se da SARS-CoV-2 može da onemogući tu zaštitu kod mnogih pacijenata", rekao je dr Džejms Lo, vanredni profesor medicine u Centru za metaboličko zdravlje i Institutu za kardiovaskularna istraživanja u "Weill Cornell Medicine", a koji je inače i kardiolog.

Hiperglikemija, ključna karakteristika dijabetesa, povezana je sa upalom i oslabljenim imunitetom protiv infekcija i prepoznata je kao značajan faktor rizika za teški kovid 19 u ranoj fazi pandemije.

Međutim, doktori su kasnije počeli da pronalaze dokaze da je kovid 19 povezan sa hiperglikemijom kod pacijenata koji nemaju istoriju dijabetesa.

Da bi bolje razumeli ovaj važan, ali misteriozni aspekt kovida 19, Lo i njegove kolege analizirali su evidenciju 3.854 pacijenta koji su bili hospitalizovani sa kovidom u prvih nekoliko meseci pandemije u Sjedinjenim Američkim Državama.

Otkrili su da je izuzetno visok procenat (49,7%) ovih pacijenata imao hiperglikemiju ili ju je razvio tokom boravka u bolnici, prenosi Technology.

Hiperglikemija kod ovih pacijenata sa kovidom 19 takođe je bila upadljivo povezana sa lošijim ishodima. U poređenju sa pacijentima sa normalnim nivoom šećera u krvi, kod pacijenata sa hiperglikemijom je bila devet puta veća verovatnoća da će razviti tešku disfunkciju pluća (sindrom akutnog respiratornog distresa ili ARDS - akutni respirаtorni distres sindrom), 15 puta veća verovatnoća da će dobiti mehaničku ventilaciju i tri puta veća verovatnoća da će umreti.

Međutim, čini se da je hiperglikemija u poslednjim slučajevima uglavnom uzrokovana smrću ili disfunkcijom beta ćelija koje proizvode insulin, glavni hormon koji reguliše nivo šećera u krvi.

Još nije jasno kako SARS-CoV-2 remeti proizvodnju adiponektina u masnim ćelijama. To može učiniti indirektno, podizanjem opšteg nivoa upale, što zauzvrat remeti masne ćelije.

Ali istraživači su pokazali da SARS-CoV-2 može da inficira ljudske i mišje masne ćelije, nagoveštavajući mogućnost da virus remeti proizvodnju adiponektina na ovaj direktan način kod pacijenata sa kovidom 19.

Rezultati otvaraju novu perspektivu na kovid 19, nudeći, između ostalog, novo objašnjenje zašto neki ljudi imaju lošije ishode kovida 19.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: