Postojala i srpska varijanta virusa

Virusologinja dr Ana Banko ispričala je da je na Institutu koronavirus ispitivan u periodu od juna do oktobra prošle godine, kada je Srbija, ali i veći deo zemalja, bio zatvoren tokom jedinstvenog drugog talasa u Evropi, kada je bilo zatišje.

Izvor: RTS
Podeli
Foto: shutterstock/CKA
Foto: shutterstock/CKA

Pročitajte još:

Neće svi morati da prime treću dozu vakcine, dr Ana Banko objašnjava zašto

Sinofarmova vakcina manje efikasna protiv delta soja, ali štiti od dve ključne stvari

"Interesantno je primetiti kako se virus menja u lokalnoj zajednici, gde ima puno širenja, a da oko vas je faza mirovanja jer ste izolovani zbog zatvorenih granica. Pokazano je da je Srbija u tom periodu imala neku svoju dominirajuću varijantu, koja ne spada u varijante za zabrinutost. Postoji lokalna dominacija drugačija od drugih. Dokazali smo mutaciju koja je kasnije pokazana kao deo varijanti za zabrinutost, recimo kalifornijske", rekla je virusologinja.

Prema njenim rečima, na genomu virusa primećuje se period dominantnog lokalnog širenja virusa i to do septembra.

"Tada je počelo regionalno širenje, da se otvaraju granice, i na virusu se tada vidi mešanje i uticaj sa drugim varijantama koje su postojale oko nas. Mi epidemiološkim merama odnosno vakcinacijom utičemo da suzbijamo varijabilnost, mešanje virusa i sprečavamo da dobijamo neku varijantu koja bi bila opasnija od delte, koja se brže širi", navela je dr Ana Banko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu