Posle korone može da vam opada i kosa, ali evo zašto ne treba da brinete VIDEO

Mnogo je posledica koje se javljaju posle preležanog koronavirusa. Oko 30 odsto kose pređe u fazu opadanja posle preležanog kovida.

Zdravlje

Izvor: B92, TV Prva

Utorak, 06.04.2021.

11:47

Posle korone može da vam opada i kosa, ali evo zašto ne treba da brinete VIDEO
Foto: Printskrin/TV Prva

"Sad već ima studija koje kažu da do 30 odsto pacijenata koji su preležali koronu prijavljuju zaista ozbiljan gubitak kose, generalizovani gubitak (svih regija glave). Dešava se naglo na tri meseca nakon preležane korone, ali sad se već javlja i posle četiri do šest nedelja. Postkovid se javlja kod velikog procenta pacijenata, znači lečenje se ne završi onog trenutka kad je pacijent negativan na PCR testu, već postoji produžena faza", otkriva Dragana Popović Petrović, specijalistkinja plastične i rekonstruktivne hirurgije, koju je ugostila TV Prva.

Ovde se radi o značajnom gubitku kose, tačnije o više od 100 dlaka dnevno, dodaje doktorka Popović Petrović.

Ona savetuje pacijentima da se nakon oporavka relaksiraju, da ne budu pod stresom i preporučuje uravnotežen, mediteranski tip ishrane.

"Oni koji gube kosu ne treba da budu mnogo zabrinuti, za sada se ova vrsta opadanja vodi kao reverzibilna, znači da će se sve vratiti na staro. Traje kod nekog mesec, a kod nekog čak četiri i šest meseci. Još smo novi, još učimo o koroni, pa ne možemo sa sigurnošću da kažemo."

Prema nekim studijama, opadanje kose je češće kod pacijenata koji su imali srednje tešku i tešku kliničku sliku i koji su više dana imali visoku febrilnost. Primetno je opadanje vlasi i kod drugih bolesti: kod teško ekscesnih i stresnih stanja za organizam kao što su septička stanja, politraume, porođaja, ili čak kod samo psiholoških i emotivnih stresova.

Sagovornica Prve TV precizira da je opadanje tipično kod kategorije ljudi koja je i pre korone imala problem sa kosom, posebno kod muškaraca, onih koji su već imali problem, pa su započeli ili nisu počeli lečenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: