Dve doze Fajzerove vakcine 95,8 odsto efikasne

Rizik od bolesti izazvane kovidom 19 pao je za 95,8 odsto među ljudima koji su primili obe doze Fajzerove vakcine, saopštilo je izraelsko Ministarstvo zdravlja.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Pročitajte još:

Izrael: Fajzer - 94%

Epidemiolozi: Jedna doza Fajzerove vakcine štiti 92,6 odsto

Izrael: Fajzerova vakcina efikasna 95%

Vakcina je takođe bila 98 odsto efikasna u sprečavanju povišene temperature ili problema sa disanjem i 98,9 odsto efikasna u sprečavanju hospitalizacija i smrtnih slučajeva, navelo je ministarstvo u subotu.

Rezultati su zasnovani na podacima prikupljenim na nacionalnom nivou do 13. februara, među Izraelcima koji su primili drugu dozu najmanje dve nedelje pre toga.

Prema internet stranici Ministarstva zdravlja, drugu dozu je do 30. januara primilo oko 1,7 miliona ljudi, zbog čega su ispunili uslove da budu obuhvaćeni istraživanjem, prenosi Glas Amerike.

Prethodni izveštaji pojedinačnih zdravstvenih ustanova takođe su pokazali pozitivne rezultate, zbog čega je Izrael ukinuo ograničenja posle višenedeljenih restriktivnih mera. Prošle nedelje, dozvoljeno je otvaranje škola i mnogih radnji.

Ministarstvo zdravlja takođe je uvelo aplikaciju "zelena propusnica", povezanu sa personalnim zdravstvenim kartonima, koju ljudi koji su vakcinisani ili se smatraju imunim posle oporavka od Kovida 19 mogu da pokažu da bi odseli u hotelima ili prisustvovali sportskim ili kulturnim događajima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 93 idi na stranu