Gojković: "Blago rečeno došlo je do nesporazuma. Ne testirajte se sami"

Testovi na koronavirus koji su se juče pojavili u apotekama nisu za kućnu upotrebu i njih treba da koriste samo kvalifikovani zdravstveni radnici, podvukao je danas prof. dr Zoran Gojković na konferenciji za novinare te poručio da su namenjeni za privatne ustanove - bolnice i domove zdravlja.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printskrin/Prva TV
Foto: Printskrin/Prva TV

"Malo je to ispalo najblaže rečeno nesporazum, odnosno Agencija za lekove i medicinska sredstva je dala dozvolu za promet različite vrste antigenskih testova koji su isključivo i jedino planirani za kvalifikovane zdravstvene institucije, privatne. To nisu testovi pojedinačno za građane za uzimanje brisa", rekao je Gojković.

On je ukazao da su od jutros nadležne zdravstvene inspekcije na terenu.

"Molim građane koji su kupili i nabavili antigenske testove da to sami ne rade. To mora da uradi stručno i profesionalno lice. Može i da se taj ko uzima uzorak samopovredi i da imamo još veći problem. To nije za pojedinačno uzimanje. Nije da branimo nešto, to nije registrovanio za takvu svrhu. Ono što je još opasno je i način odlaganja tog testa jer to je infektivni otpad koji zahteva posebnu tehniku odlaganja, skladištenje i uništavanje", ukazao je on te ponovio da je taj test namenjen isključivo za privatne ustanove, bolnice, domove zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 87 idi na stranu