Zahvaljujući novoj tehnologiji roditelji će moći da biraju pol deteta

Naučnici su razvili novu tehniku razdvajanja sperme koja bi u budućnosti mogla da omogući parovima koji koriste proces medicinski potpomognute oplodnje da biraju pol deteta.

Izvor: B92
Podeli
Foto: depositphoto/bezikus
Foto: depositphoto/bezikus

Oni su otkrili jednostavnu metodu za odvajanje sperme sa X hromozom od one sa Y hromozomom, piše Science Alert.

Naime, kod sisara, ali i kod mnogih drugih životinja, ženke imaju XX hromozome, a mužjaci XY. Kad ženka stvori jajnu ćeliju, ona će imati samo jedan od dva X hromozoma, nikad Y.

Ali muška sperma ima jednak udeo spermatozoida koji nose X i Y hromozome, a japanski genetičari su izgleda osmislili metodu kojom mogu da ih razdvoje.

Naime, naučnici su usporili spermatozoide sa X hromozomom i izdvojili ih. Kada su pri oplodnji koristili tu sporiju spermu, dobili su leglo sa 80% ženki, a kada su koristili bržu, leglo sa 90% mužjaka. Iako ova tehnika još nije savršeno razrađena i ne nudi stopostotnu sigurnost, ona ipak daje vrlo dobre rezultate za tako jednostavnu i jeftinu metodu izbora pola.

"Upotreba ove metode pri ljudskoj reproduktivnoj tehnologiji je neistražena, pa uključuje značajne etičke probleme, nepovezane sa efikasnošću ove tehnike“, rekao je reproduktivni biolog Masajuki Šimada sa Univerziteta Hirošima.

Vesti

Od sledeće godine jedinstven broj Hitne pomoći

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je danas da je prvi zadatak njegovog ministarstva, pošto 1. januara Republika preuzme finansiranje domova zdravlja, da radi na uspostavljanju jedinstvenog broja Hitne pomoći za celu Srbiju, što bi, kako je ocenio, moglo da se realizuje već sredinom naredne godine.

Vesti četvrtak 29.08. 15:35 Komentara: 10
strana 1 od 15 idi na stranu