Čuvajte se komaraca, neki od njih prenose virus groznice Zapadnog Nila

Kombinacija toplog i kišovitog vremena izgleda prija jedino komarcima, kojih ima više nego ikada. Dodatni problem predstavlja to što među njima ima i onih koji su zaraženi virusom groznice Zapadnog Nila.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija / Foto: Depositphotos/Wizzard
Ilustracija / Foto: Depositphotos/Wizzard

Monitoring nad suzbijanjem komaraca vrši Specijalistički veterinarski institut iz Kraljeva, koji je ujedno i referentna državna laboratorija za ispitavanje virusa.

Istraživanja se u laboratoriji sprovode od 2006. godine, a virus groznice Zapadnog Nila prvi put je izolovan 2012. Od tada do danas, Institut vrši ispitivanja na pticama i komarcima.

"Rezervoar virusa su ptice, a za širenje ove bolesti su neophodni tzv. ornitofilni komarci. Dakle komarci koji ubadaju divlje ptice, zatim od njih 'pokupe' virus i onda ga prenesu do domaćina", kaže Mišo Kolarević sa Instituta u Kraljevu.

Iako potiče iz Afrike, bolest se, migracijom ptica proširila na sve krajeve sveta, pa je već sedam godina virus prisutan i na području Srbije.

Virus cirkuliše u populaciji komaraca u Srbiji, kaže Kolarević i dodaje da bolest, kod ljudi i kod konja, najčešće prođe asimptomatski...

Opširniju priču pogledajte u prilogu Prve televizije.

strana 1 od 14 idi na stranu