U KBC Zagreb stigao robot: Dosad obavio već pet operacija VIDEO

U savremenoj medicini sve više operativnih zahvata obavljaju roboti, a Hrvatska je svog prvog robota, koji je koštao 15 miliona kuna (oko 2 miliona evra), nabavila uz pomoć bespovratnih sredstava iz fondova EU.

Izvor: B92
Podeli

U kliničko-bolničkom centru (KBC) Zagreb predstavljen je novi robot u Nacionalnom centru za robotsku hirurgiju, koji je započeo s radom pre tri nedelje, a do sada je u sklopu edukacije lekara operisano pet pacijenata.

Predstavljanju robota prisustvovao je i premijer Andrej Plenković, koji je ocenio da se radi o velikom tehnološkom unapređenju hrvatske medicine, zahvaljujući kojem će pacijenti dobiti još kvalitetniju uslugu, prenosi Index.hr.

"Hrvatskoj kao članici EU na raspolaganju su sredstva iz EU fondova, kako bismo tehnološki unapredili brojne hrvatske bolnice, pa će vlada i dalje nastaviti s time", naglasio je premijer.

Do sada je dvadesetak stručnjaka, urologa i abdominalnih hirurga prošlo edukaciju, a Zagreb bi uskoro trebalo da postane i edukacioni centar za lekare iz Graca, gde takođe kupuju ovakvu opremu.

Iz Klinike za urologiju rekli su da je da je do sada u sklopu edukacije obavljeno pet operacija, tri zahvata na bubregu i dva na nadbubrežnim žlezdama.

Vesti

NIS podržao zdravstvene institucije širom Srbije

Kompanija NIS će u okviru društveno odgovornog programa “Zajednici zajedno 2019“ podržati 20 zdravstvenih ustanova širom Srbije i uložiti gotovo milion evra (116,5 miliona dinara) u institucije u kojima se leče najmlađi.

Vesti petak 31.05. 18:47

Besplatni preventivni pregledi u KCS u nedelju

U Kliničkom centru Srbije (KCS) u Beogradu u nedelju, 26. maja, u periodu od 8.00 do 16.00, građani će biti u prilici da, u okviru akcije Ministarstva zdravlja, bez zakazivanja i bez zdravstvene knjižice obave preventivne preglede i provere svoje zdravlje.

Vesti subota 25.05. 12:00 Komentara: 1
strana 1 od 23 idi na stranu