4 načina za saniranje najčešćih sportskih povreda

Nije isto da li ste umorne mišiće istegli tokom maratona ili tokom intenzivne vežbe snage, pa tako nije isto da li bolove treba ublažiti toplim ili hladnim sredstvima.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Fitnes stručnjak Pit Mekal iz San Dijega otkrivana najefikasnije načine za brzo saniranje četiri klasična tipa povreda.

Topla kupka

Najbrže pomaže trkačima, nakon duge trke ili maratona. Umorni mišići tako će najlakše vratiti snagu, jer toplota pomaže mišićima da bolje iskoriste ugljene hidrate iz organizma, potrebne za dizanje energije, pa se tako ubrzava proces oporavka.

Termofor

Najbolje je koristiti ga kod hroničnih bolova u mišićima, jer toplota poboljšava cirkulaciju i ima prijatno dejstvo na bol i grčeve koji se često pojavljuju.Termofor nakon treninga treba držati na bolnim mišićima bar 15 do 30 minuta.

Hladne obloge

Bol i sitne povrede nastale zbog udarca, naročito ako se pojave modrice i otok, najefikasnije je sanirati hladnim oblogama, koje će najbrže ublažiti otok i bol. Na isti je način najbolje sanirati uganuća i bolove u zglobovima, gležnjevima, kolenima, kukovima i laktovima, a savetuje se da u tom slučaju hladnu oblogu držite na bolnom mestu 30 minuta, zatim se 15 minuta odmorite, i opet držite još 30 minuta.

Ledena kupka

Iako ne zvuči nimalo privlačno, nekoliko minuta u ledenoj kupki (s ledom) savršeno će oporaviti mišiće i udove nakon vrlo intenzivne vežbe snage. Led će u tih nekoliko minuta vašu krv doslovno poslati u središte organizma kako bi se zaštitili, odnosno ugrejali vitalni organi, što znači da će se pri izlasku iz kade pune leda krv opet, i to mnogo brže, vratiti u ekstremitete gde se povukla, i tako brže uticati na njihov oporavak.

Za takav način brzog oporavka savetuje se kura od 15 minuta, s intervalima od 3 minuta u ledu, 3 minuta napolju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 63 idi na stranu