Batut: Registrovano 336 obolelih od malih boginja

Od početka oktobra u Srbiji, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, registrovano je 336 slučajeva malih boginja, od kojih su 83 potvrđena u Institutu Torlak.

Izvor: Beta
Podeli
Thinkstock / Ilustracija
Thinkstock / Ilustracija

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batutu" je na svom sajtu juče naveo da je najmlađa obolela osoba uzrasta dva meseca, a da najstarija ima 60 godina.

Većina obolelih osoba, 91 odsto, nije vakcinisana, nepotpuno je vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Od ukupnog broja obolelih, 33 odsto je bilo hospitalizovano ili je hospitalizacija u toku. Od težih komplikacija malih boginja registrovana je upala pluća kod 26 obolelih.

Epidemija malih boginja na teritoriji Kosova s većinskim srpskim i nealbanskim stanovništvom prijavljena je 23. oktobra i do juče je evidentirano 198 obolelih osoba.

Od početka novembra 2017. epidemije malih boginja prijavljene su i na teritoriji Beograda (52 obolela), Kraljeva (67 obolelih), Niša (devet obolelih) i opštine Bujanovac (dva obolela).

U Tutinu je prijavljena porodična epidemija malih boginja sa troje obolelih.

Po jedan laboratorijski potvrđen slučaj malih boginja registrovan je u Subotici, Preševu i Bojniku.

Institut Torlak juče je dostavio laboratorijsku potvrdu još jednog slučaja malih boginja iz Velike Plane, a Zavod za javno zdravlje Požarevac je prijavio epidemiju malih boginja na teritoriji opštine Velika Plana s dva obolela.

Vesti

Energetska pića u Srbiji: Štetna, a dozvoljena

Prosečni adolescent u svetu popije više od dva litra energetskih pića mesečno, a svaki peti pije više od sedam. Evropske države imaju odrešene ruke da postave starosne granice za kupovinu ovih proizvoda. A koliko se u Srbiji uopšte razmišlja o tome?

Vesti utorak 23.01. 18:00 Komentara: 18
strana 1 od 2022 idi na stranu